Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Longiana já mám kamarádku, mají stejné příjmy jak my, řekla bych, i výdaje a stejně mi pokaždé, když se sejdem říká, jak je možné, že ušetříme na dovolenou, že oni nemůžou našetřit..
A třeba mě nepřijde, že musíme extra šetřit, a brát si od pusy, aby nám vyšlo na Vánoce, a na zimní dovolenou.. Trochu šetření jo..
takže každá rodina i jinak hospodaří..
Jo, to je naprostá pravda. Ja taky neumím šetřit. ![]()
Kamarád má menší příjem a našetří na výlety do zahraničí několikrát do roka.
Rekla bych, ze jsme prumerna rodina a zbytecne neutracime. Kdyz se podari nasetrit, tak v lete jezdime na tydenni dovolenou tady po cesku. Ale ja mam proste porad z tech financi strach ![]()
Já bych si možná už teď začala šetřit- i přítle k těmi 10 tis..)
myslím, na jídlo a běžné se to dá, ale počítala bych, že prostě asi těžko si ušetříte na dovolenou a nebo, když vám odejde pračka a nebo nějaký velký výdej, že bude mít co dělat to zaplatit
@Anonymní píše:
@ka2ka
Samozřejmě, že nepotřebujeme…ale to holt chlapovi nevysvětlíšjako auto je super, to jo, ale mohli bychom mít stejně výkonné bez různých asistentů a vyhřívačů sedadel i za 400 tis. třeba…ale nepočítala jsem do toho ještě mateřskou a rodičák. Pokud budu mít stálý příjem jako mám teď tak podle kalkulačky budu mít těch 28 týdnů mateřskou asi 17tis. plus rodičák.
rodičák budeš mít cca 7000 pokud budeš doma tři roky, takže dohromady budete mít 17000 no nevím jako dá s to ale žádná hitparáda ![]()
@Longiana píše:
Rekla bych, ze jsme prumerna rodina a zbytecne neutracime. Kdyz se podari nasetrit, tak v lete jezdime na tydenni dovolenou tady po cesku. Ale ja mam proste porad z tech financi strach
Tak mateřská je větší než rodicak, tak bych něco málo odkládala z ní a začala i ted, když pracuješ. Třeba alespoň po 1000
@Longiana píše:
Ahoj holky,
rada bych znala vas nazor. Chtela bych druhe dite, ale bojim se financi. Kdybych byla znova na materske(nyni pracuji), tak by nas mesicni prijem po odecteni vsech nutnych poplatku, byl 17 tis cisteho na vsechno( jidlo, drogerie, lekarna, volny cas). Myslite, ze pro 4 clenou rodinu je to adekvatni suma nebo je to malo? A s jakou castkou mesicne hospodarite vy? Nemam vubec predstavu. Klidne piste i anonymne.
Dekuji za vase reakce
pro nás by to bylo málo, ale jsme celkem nároční na volnočasové aktivity.. ale pro jiného to je moře peněz.. tohle Ti nikdo neřekne, protože každý má jiné požadavky ![]()
Já si pamatuji, jak moje sestřenice z toho strach a pak mi říkala, že po 2 letech pomalu nic neutratila. Že když ji přišlo na učet 7 tis.. že kojila, takže dvakrát do měsíce plenky za 500 kč, příkrmy doma vařila, měla zahrádku, oblečení měla dopředu nakoupeno- vydělávvala 25 tis čistého a hodně i rodina pokoupila..
Takže záleží i jak to kdo má.. Pokud někdo pak z nějakých důvodů… nekojí, musí kupovat Nutrilon, plenky, nikdo jim nedá.. oblečení si potrpí nové, třeba dražší, kupuje příkrmy, tak zas je to jiné
@Anonymní píše:
Ahoj…já bych se přidala s dotazem, jestli nevadí…my tedy ještě nemáme žádné dítě, ale do dvou let bychom chtěli první…teď si budeme kupovat nové auto a měli bychom splácet cca 7 tis. měsíčně…auto je v hodnotě 525 tisíc a já se trochu obávám toho, že až budu na mateřské, tak že nám partnerův příjem nebude stačit…včera jsme to tak nějak zhruba počítali a vyšlo nám, že po odečtení všeho (bydlení, poplatky, benzin, splátka auta) by nám zbylo asi necelých 10 tisíc. Já jsem ohledně financí hodně opatrná, ráda šetřím a mám nějakou rezervu, ale bojím se toho období na mateřské…raději bych zvolila levnější auto, ale to mi u partnera neprojdejak byste se na to dívaly vy?
za takové situace si koupit auto za půl mega je velký nerozum.. twl.. 10 tis na vše - pro mne zcela nemyslitelné
s dítětem bych rozhodně počkala - stačí, aby chlap omarodil a jste v háji ![]()
@Anonymní píše:
@ka2ka
Samozřejmě, že nepotřebujeme…ale to holt chlapovi nevysvětlíšjako auto je super, to jo, ale mohli bychom mít stejně výkonné bez různých asistentů a vyhřívačů sedadel i za 400 tis. třeba…ale nepočítala jsem do toho ještě mateřskou a rodičák. Pokud budu mít stálý příjem jako mám teď tak podle kalkulačky budu mít těch 28 týdnů mateřskou asi 17tis. plus rodičák.
budeš mít buď jen mateřskou nebo jen rodičák.. takže žádné plus ![]()
@Anonymní píše:
@ka2ka
A tebe se ta koupě netýká? O tvoje peníze nejde? To jako přítel rozhodně o investici za půl mega a ty do toho nemáš co mluvit?
tak to potom musí mimi počkat, protože 10.000 na měsíc je dost málo, do toho bych nešla.
@Longiana podle mne v pohodě, mít nějakou rezervu, protože pak třeba září -nástup do školky, kroužky najednou ctvery boty atd. s rozpočtem celkem zatočí měsíc na to zas vánoce ![]()
anonymní s autem -když na to nemám, nepořizuju si auto za půl mega, vy na to nemáte ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj…já bych se přidala s dotazem, jestli nevadí…my tedy ještě nemáme žádné dítě, ale do dvou let bychom chtěli první…teď si budeme kupovat nové auto a měli bychom splácet cca 7 tis. měsíčně…auto je v hodnotě 525 tisíc a já se trochu obávám toho, že až budu na mateřské, tak že nám partnerův příjem nebude stačit…včera jsme to tak nějak zhruba počítali a vyšlo nám, že po odečtení všeho (bydlení, poplatky, benzin, splátka auta) by nám zbylo asi necelých 10 tisíc. Já jsem ohledně financí hodně opatrná, ráda šetřím a mám nějakou rezervu, ale bojím se toho období na mateřské…raději bych zvolila levnější auto, ale to mi u partnera neprojdejak byste se na to dívaly vy?
nemyslim to zle a nechci aby moje reakce vyznela utocne, ale toto proste nikdy nepochopim. co kdyz se vam s tim autem neco stane? to musite mit nove? s takhle napjatym rozpoctem je to naprosto nesmyslny vydaj.
toto leto jsem „zborila“ nase rodinne auto. takzvane dobra pojistka udelala po prohnani pojistnymi tabulkami z auta za 250 (ojete) skodni udalost za 90. co bys delala v takove situaci na mem miste? navysila si splatku o dalsi 4 a koupila si dalsi? s timhle rozpoctem? na vasem miste bych naprosto jednoznacne do takoveho vydaje nesla.
@Longiana ja si myslim ze pro 4 v pohode, kdyz v tom nejsou nutne vydaje. Zijeme v Praze a ted na rd mame min, ale zatim ve trech, dalsi bude ![]()
Anonymní s autem: jako bez rezvy bych do toho nesla. Nejspis ani s ni ne. Predpokladam auto nove, povinne ruceni je palka, pravidelny servis, letni/zimni kola…
@Anonymní píše:
Jestli chápu správně, budeš mít mateřskou cca 17 tis. Pak bys klesla na 7 tis. (3letá varianta rodičáku). Hádám, že chcete klasicky 2 děti. Neuvažovalas o 2 leté variantě RD (11tis.) a k tomu se po MD částečně vrátit do práce, je-li to možné a opet si dovydělat do těch 17 tis. Kč. To by pak to auto možná šlo.. I když levnější nové či dražší ojeté by taky stačilo..