Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@catherine100 @LKL
Ale my nemáme napjatý rozpočet a pokud bychom neplánovali dítě, tak zvládneme i auto za mega..Jinak máte pravdu. Probereme to a do tak drahého auta v případě plánování dítěte nepůjdeme.
A i když to není téma do téhle diskuze…když mám mateřskou od zaměstnavatele tak automaticky ztrácím nárok na podporu ve formě rodičovského příspěvku od státu?
nejdřív vybereš mateřskou, pak teprva následuje rodičák. nemůžeš mít vše najednou. rodičák je 220 tis, můžeš si ho rozložit jak chceš. zatím je max částka 11500 kč, při mateřské je to pak do 2 let věku dítěte.. tedy braní příspěvku… volit můžeš, kolik chceš.
@Ornwen
Ta výše splátky už byla se vším…povinné ručení, havarijní a letní pneumatiky. Na 6 let. Nové auto.
Anonymní:
Zatím uvažujeme jen o jednom dítěti, ale uvidíme…při mateřské bych si ráda přivydělávala, ale uvidíme, jak to půjde…je to ještě daleko
každopádně děkuji za příspěvek
@martina.se
Aha, ok, díky za vysvětlení. Já myslela, že se bere automaticky hned od porodu nehledě na to, jestli má žena nárok na PPM nebo ne…špatně jsem to na netu pochopila, díky za objasnění ![]()
@Anonymní píše:
@Ornwen
Ta výše splátky už byla se vším…povinné ručení, havarijní a letní pneumatiky. Na 6 let. Nové auto.Anonymní:
Zatím uvažujeme jen o jednom dítěti, ale uvidíme…při mateřské bych si ráda přivydělávala, ale uvidíme, jak to půjde…je to ještě dalekokaždopádně děkuji za příspěvek
Tak to snad i jo s tou rezervou. Ja treba vim, ze auti bychom neuzivili a ani bychom ho adekvatne nevyuzili. Tak jsem pomohli koupit velke auto ridicum. Jezdi mnohem vic, ale ted zaroven muzeme jet vsichni, nebo si ho muzeme pujcit. Bylo za podobnou cenu, tak vim, jak vychazely ty veci okolo. ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se
Aha, ok, díky za vysvětlení. Já myslela, že se bere automaticky hned od porodu nehledě na to, jestli má žena nárok na PPM nebo ne…špatně jsem to na netu pochopila, díky za objasnění
ne, pokud máš nárok na mateřskou, tak rodičák žádáš až poté, co MD dobereš ![]()
@Anonymní píše:
@catherine100 @LKL
Ale my nemáme napjatý rozpočet a pokud bychom neplánovali dítě, tak zvládneme i auto za mega..Jinak máte pravdu. Probereme to a do tak drahého auta v případě plánování dítěte nepůjdeme.
A i když to není téma do téhle diskuze…když mám mateřskou od zaměstnavatele tak automaticky ztrácím nárok na podporu ve formě rodičovského příspěvku od státu?
teď ne, ale s dítkem ano…a když se něco podělá jsou to dost vysoké splátky na to co vyděláte, já bych teda takové prachy do auta nevrazila, kor když bych si kvuli tomu musela vzit leasing na 6 let…
fakt to raději proberte, auto za to nestojí, je to jen žrout na prachy a ten se dá pěkný pořídit i za polovinu peněz…pak až budete mít děti větší, oba práci, je snadnější a bezpečnější si vzít nějaký leasing, než když tě čeká rodičák
Opět moje obligátní rada (už asi posté tady na emiminu): Zkuste si to! Není nic jednoduššího, než od dalšího měsíce žít s částkou, kterou budete mít na rodičáku, tzn. hned po výplatě si nechat např. 7tis., a všechno nad dát na spořící účet (případně do obálky). Zapisujte si základní výdaje, zjišťujte, kde peníze mizí. Když to první měsíc nevyjde (budete si muset stáhnout peníze ze spořícího, jít do rezervy nebo sáhnout do obálky), tak si další měsíc zapisujte důkladněji všechny výdaje, a pak přemýšlejte, jestli někde chcete nebo nechcete šetřit.
Pokud tohle udělá ženská např. 3 měsíce před otěhotněním (aby se ujistila, že mají na to mít dítě), a bude si tedy 12 měsíců před porodem odkládat dejme tomu 8000 (její mzda/mateřská je v průměru 15tis. a rodičák chce brát 7tis., tedy 8tis. si odloží), tak budou mít našetřeno za těch 17 měsíců (12 měsíců před porodem a odhadem 5 mateřské po porodu, než se přejde na rodičák) 136tis. Kč. Když si za 36tis. koupí slušnou výbavičku, pořád mají sto litrů rezervu (a navíc umí hospodařit i s rodičákem a nějaký sešup dolů tedy nezaznamenají). Případně zjistí, že je to život na houno a rodičák si nastaví vyšší nebo budou vědět, že dlouhodobě potřebují měsíčně třeba 13tis. a bude třeba nějaký přivýdělek. Prostě si to každý musí vyzkoušet sám, nějaké ankety jak to mají ostatní jsou úplně liché. Nějak nechápu, proč se tolik lidí ptá stylem „až to jednou přijde, zvládneme to?“, když si to přeci můžou vyzkoušet už teď (akorát je většina líná a nechce se jim šetřit, když zatím nemusí).
@zrcadlo Paradne napsano ![]()
Podobne jsem to udelala i ja. Spocetla sem si kolik stoji plinky a pripadne UM na mesic (a opravdu jsme na nem skoncili). Pak kolik je treba dat za hypo, vodu, elektriku a zapisovala sem si vydaje za jidlo a auto. Z toho sem ziskala castku na mesic a dalsi mesic se do ni snazila vejit. Zbyle penize jsem odkladala na sporeni. Vse se povedlo a ja souhlasila s tehotenstvim s tim, ze to zvladnem.
A bac cekala sem dvojcata
. Takze vsechny vydaje na deti krat dva… Zvladame to taky, ale musela sem si zacit privydelavat a muz se musel hooodne aktivne zapojit…
@catherine100 @LKL
Ale my nemáme napjatý rozpočet a pokud bychom neplánovali dítě, tak zvládneme i auto za mega..
Jinak máte pravdu. Probereme to a do tak drahého auta v případě plánování dítěte nepůjdeme.