Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezke odpoledne.
Omlouvam se, ale mam dotaz. Aktualne jsem na rodicovske. Znovu tehotna. Pracovni smlouvu mam na dobu neurcitou. Ale ted jsem si jeden mesic vydelala u sveho zamestnavatele par korun na DPP.
Z ceho se mi bude pocitat nova PPM? Z puvodniho platu, tj. za podminky stejnych zakonu budu mit stejny DVZ jako pri minule PPM nebo se mi to bude pocitat z te DPP?
A jeste by mne zajimalo. Mela jsem slusny plat, zrejme by mi vysla lepsi castka jako nemocenska nez RP. Kdyby to zamestnavatel dovolil, mohla bych ukoncit RP a nastoupit na neschopenku? Pokud by to mozne bylo z ceho by se mi PPM pocitalo pak?
Moc dekuji za odpovedi.
z DoPP se neovádí soc. poj. takže nemá vliv na nic související s nemocenským poj. - PPM ani jiné
bude se ti počítat z předchozího platu před prvním těhu. Mateřská se ti bude vždy počítat z prvního pokud nenastoupíš znovu do práce a nebudeš si vydělávat. nemůže se počítat z rodičáku ani z nemocenský. Podle mě nemůžeš ukončit RP a jít na nemocenskou abys po pár měsících šla na mateřskou a znovu na rodičák.
ad 2. otázka - nejsem si jistá, asi by jsi musela na aspoň jeden den do práce aby to šlo a PPM by se počítala i z toho
pokud to vůbec jde
mělo by to být dle tvé stávající pracovní smlouvy.
DPP by to určitě nemělo ovlivnit, protože se z něj přece neplatí sociální ani zdravotní.
mati píše:
ad 2. otázka - nejsem si jistá, asi by jsi musela na aspoň jeden den do práce aby to šlo a PPM by se počítala i z tohopokud to vůbec jde
Nemusí. To zas mám já ověřeno, Pokud během RD nastoupí na MD s dalším dítkem má stejné podmínky jako u prvního dítěte. Tzn i 2 nebo 3 letou variantu.
Naopak kdyby nastoupila do práce, mohla by dostat výpověď a je v pr…
nejsi blbá. jen jsi nevěděla nebo ti nedošlo. Taky bych nevěděla, kdybych nepátrala a taky mi to řekly holky tady.
Markit.Hl
to jo, já tu druhou otázku pochopila tak, jestli by mohla na neschopenku ještě před nástupem na PPM s druhým dítkem..
Nemocenská se do PPM nepočítá. Já byla s Katkou 7,5 měsíce doma a PPM se mi počítala z platu.
Ještě je otázkou, jak to vychází věkově.
Pokud se to maličké narodí do 3 let staršího, nabíhá jí automaticky PPM a pak RD za stejných podmínek, jako u toho staršího.
A tou nemocenskou - nepočítej s tím, že by zaměstnavatel souhlasil. Pro něj to totiž znamená platit ti 3 týdny nemocenskou.
Tam pak nevím.. ![]()
protože holky se právě snažily o to, aby jim to vycházelo časově.
Ale jak jsme psala, stačí nastoupit na 1 den a pak může doastat výpověď a má smůlu a jde automaticky do 4 leté varianty.
mati píše:
Markit.Hlto jo, já tu druhou otázku pochopila tak, jestli by mohla na neschopenku ještě před nástupem na PPM s druhým dítkem..
To jsem zas já pořádně nepochopila - resp. pořádně nepřečetla.
díky za vysvětlení
Markit.Hl píše:mati píše:
ad 2. otázka - nejsem si jistá, asi by jsi musela na aspoň jeden den do práce aby to šlo a PPM by se počítala i z tohopokud to vůbec jde
Nemusí. To zas mám já ověřeno, Pokud během RD nastoupí na MD s dalším dítkem má stejné podmínky jako u prvního dítěte. Tzn i 2 nebo 3 letou variantu.
Naopak kdyby nastoupila do práce, mohla by dostat výpověď a je v pr…
Jen doplním, že do práce by klidně nastoupit mohla, jako těhotná nesmí dostat výpověď pro nadbytečnost a při rušení zaměstnavatele nebo jeho části zas může výpověď dostat i na RD nebo na nemocenské, takže to vyjde úplně nastejno.
A s tou nemocenskou souhlas s Markit, nejenom že by zaměstnavatel platil 3 týdny ze svého, ale ještě riskuje problémy s ČSSZ - bylo by jim jasné, že je to účelové a to oni rozhodně nemají rádi.