Mateřská s druhým mimčem

2.3.11 17:16

mateřská s druhým mimčem

Dobrý den maminky,
měla bych takový dotaz.Mám synka (2 roky-narozený v březnu),mateřskou mám danou na tři roky a tak už si pomaličku koukám po školkách.Bohužel ale musím vyřešit i to,že jak už jsem se zmínila,Danielkovi budou tři roky v březnu a školka přijímá děti až od září-to je téměř půl roku,kdy bych musela být doma na podpoře…Máme ale dluhy a tak musím brát každý měsíc 7600 minimálně.Poloviční úvazek ani půl rok doma na podpoře si nemůžeme dovolit a tak mně napadlo,kdyby jsme s přítelem zkusili na podzim druhé miminko,tak aby se narodilo v kolem září a my nemuseli to samé pak řešit,byla by mezi koncem mateřské s Danielkem a začátkem druhé mateřské asi 4 měsíční prodleva.Jaké mám pak možnosti? Musím se hlásit na pracák?Na těch pár měsíců mně do práce nevezmou,takže asi leda jít na nemocenskou…Ale jak to pak bude s penězma?Budu mít na něco od sociálky nárok?Dnes jsem se byla ptát,ale paní na mně koukala jako na cvoka a stejně jsem se nic pořádného nedozvěděla.
Taky by mně zajímalo,jestli by mně u té druhé mateřské automaticky „šouply“ do čtyř leté varianty nebo bych zase mohla být v té tříleté? V práci mi končila smlouva v březnu a to já už byla měsíc a půl na první mateřské.Takže jsem stále zaměstnaná nebo normálně smlouva skončí i když jsem doma s synkem? nevíte někdo jak to je a jaké bych měla možnosti? Byla bych Vám vděčná za všechny rady a postřehy. Děkuji.Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
2.3.11 17:24

Ahoj. Jestli jsem to dobře pochopila, tak

1. pokud ti skončila smlouva (byla na dobu určitou), tak už nejsi zaměstnaná a pokud nebudeš před další mateřskou pracovat, nedostaneš žádnou mateřskou (PPM) a budeš od porodu pobírat 4 letý rodičák

2. nevím, jak je to u vás, ale tady rozhodně nemáš zaručeno, že když je dítě narozené v září, vezmou ho do školky hned v jeho 3 letech. Já mám starší květnovou a to, že mi ji pak v září vzali do školky, jsem brala jako obrovské štěstí.

3. jedna věc je něco si naplánovat a druhá je pak realita ;) takže já bych rozhodně neplánovala termín narození miminka podle toho, kdy začíná školní rok :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1192
2.3.11 17:33

Nevím to zcela jistě,ale pokud by jsi chtěla opět 3letou variantu rodičáku,měla by jsi stihnout dítě do věku 3let toho prvorozeného nebo mít mezi další mateřskou odpracováno 270dní a tudíž mít tu volbu.
To by ti stopro měli zoodpovědět na sociálce.
Jinak si myslím,že ta tvoje úvaha těch plonkových pár měsíců je tak na úřad práce a podporu.
A pokud ti skončila v práci smlouva,tak ti v práci asi místo nedrží.No to by jsi měla vědět ty? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 17:35

To ano.Napsala jsem to špatně.U druhého,je to celkem fuk,kdy se narodí.Jsme na malém městě a tady je škola pořád volná. Naštěstí tohle řešit nemusíme..-)
Ještě se tedy zeptám,kdybych šla rovnou z mateřské na mateřskou,i tak bych byla hned ve čtyřleté variantě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 17:37

Ještě by mně zajímalo…když je maminka ve čtyřleté variantě,to se pak bere chvilku 7600 a pak něco přez tři ticíce ne? A to sociálka už nedoplácí do minima?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
2.3.11 17:50

POkud netrvá pracovní poměr, tak na PPM nemáš nárok, a tím pádem automaticky budeš mít navolenou 4 letou. Bere se tuším 9m 7600 a pak 3800. O minimu nic nevím, ale to se tuším počítá u příjmu elé domácnosti, takže si musíte spočítat, kolik vaše rodina bere celkem a jestli to dosáhne minima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 17:56

I když bych šla rovnou z mateřké na mateřskou?Teda tak to je pěkně v háji.To teda teď nevím,jak to vyřešit.Kam s Dandou na půl roku,když budu chodit do práce… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.11 17:57

Jen mě tak napadlo jestli přemýšlíš že druhé dítě znamená více peněz,a pokud už teď nevychízíte,nebude lepší najít si práci?

• Citovat
  • Upravit
15674
2.3.11 18:00

A když nemáte problém s umístěním do školky, tak proč ti ho nevezmou v březnu, když mu budou tři? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 18:03

To ao,to jsme taky chtěli,ale nemám kam Danielka dát.nemůžu pracovat na poloviční úvazek.A tady není moc práce,takže si nemůžu vymýšlet,jestli chci dělat jen ranní nebo ne.Zní to hrozně,ja vím.Ale je mi 22 let.Každý zaměstnavatel tady u nás si říká:„mladá holka,ta určitě za rok půjde zase na mateřskou…na tu chvilku to nemá smysl“.Miluju děti a vždycky jsem chtěla dvě,i když až za dva roky,až zaplatím půjčky.Nejsem krkavčí máma,co chce děti kvůli penězům.Přetrhla bych se pro ně,aby se měli dobře .Jen nevím,jak vyřešit ten půl rok,než nastoupí do školky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 18:04

Navím jak u vás,tady berou děti vždy ond začátku nového školního roku.Bohužel né v půlce.Za našich (mojí) maminek se nový školní rok neřešil u školek,tady ale teď bohužel jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
2.3.11 18:09
JarosovaVerca píše:
Navím jak u vás,tady berou děti vždy ond začátku nového školního roku.Bohužel né v půlce.Za našich (mojí) maminek se nový školní rok neřešil u školek,tady ale teď bohužel jo.

U nás je to tak, že když mají dost místa, tak vezmou i dítě mladší tří let s tím, že rodiče platí školkovné a jestli ho tam dávají nebo ne, nikdo nezkoumá. Ale u nás to místo není, takže tahle situae je spíš výjimka a spíš to bývá u 4 letých variant, takže dítě nastoupí v necelých 4 letech „papírově“, ale začne tam chodit až ve 4 letech.

Těžko radit, asi bych zvážila spíš po téhle MD najít si práci a „pracovat na miminku“ později. Zvlášť, když tě netlačí tvůj věk. Ale to záleží fakt jen na vás, jak to máte finančně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.3.11 18:23

Děkuju. No,budeme to muset nějak promyslet.Stále tady je ten problém,co půl rok s Danielkem. Tady by mi ho do školky ve dvou a půl letech prý vzali,ale jen na tři dny v měsíci,což mi moc nepomůže…Nvíc se mi na to zdá opravdu ještě malý…No nevím…budu to muset nějak vymyslet.i tak Vám ale moc děkuji.-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14771
2.3.11 18:48

Verči buď si najít práci a jak bys jí měla jistou,jít s tím do školky a vyklopit jak a co je…a nebo si najít maminku,která je taky na MD,tam jí danielka dávat za nějakou úplatu a jít pracovat.jiná možnost asi není.pokud nemáš v okolí babičku,která by hlídala…
mi ředitelka MŠ vyšla vstříc a vzala mi syna,který taky nemá ještě tři,budou mu v dubnu,od září jsem platila školkovné a v lednu nastoupil,aby si zvykl na děti a režim,v červnu jdu do práce,a od ledna nejspíš půjde do školky i malá,do té doby ji bude hlídat kamarádka co je taky na MD.je ale fakt,že tamní školka narvaná dětma není,což se divím,protože v jiných místech Poruby bych si neškrtla ani se čtyřletým :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
2.3.11 20:55
JarosovaVerca píše:
I když bych šla rovnou z mateřké na mateřskou?Teda tak to je pěkně v háji.To teda teď nevím,jak to vyřešit.Kam s Dandou na půl roku,když budu chodit do práce… :-(

Ale ty nepůjdeš z mateřské na mateřskou… mateřská je jen těch 28 týdnů kolem porodu, pak už je to rodičovská dovolená, ale ty nejsi ani na rodičovské dovolené, protože na té jsou jen ti, komu trvá pracovní poměr. Ty pouze pobíráš rodičovský příspěvek, což je rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí