Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
pokud to budeš dělat za peníze, tak ty budou defakto vydělaný na černo, takže nezákonný to je …
inzerát vylepit zkus, ale nepiš tam nic o penězích.
No zákonný to není hlídat „načerno“, ale když vylepíš inzerát, kdo ti co dokáže? Kdyby teoreticky si to vzal někdo z finančáku a šel po tobě, tak řekneš, žes nikoho na hlídání nenašla a tudíž příjem nemáš. A kdybys kápla na někoho, kdo si nechá hlídat dítě a ještě tě napráší - to se může stát i bez inzerátů. tudíž vylepení inzerátů vliv mít nebude.
Díky za odpovědi.
Já si to tak nějak myslela..Mně ani tak nejde o to, že bych to nechtěla hlásit, ale nedovedu si představit tu administrativu a především „normy“ . Tak trochu vím jak to chodí a úřadům (hygiena) bych rozhodně nevyhověla. Máme pěkný čistý byt s velkou hernou, ale o snížených záchodcích apod.. samozřejmě nemůže být řeč.
Navíc pokud bych někde odváděla daně, cena za hlídání by se pochopitelně navýšila.
Nechci na hlídání zbohatnout, prostě jsem doma s jedním, tak proč by nemohli být třeba 3 a nějaké mamince by to třeba ulehčilo život.
Plánovala jsem cca 50kč/hod.
Ale zase na 2.stranu pokud by po mě měl jít berňák, tak do toho asi nepůjdu.
Zakladatelka
Anonymní píše:
Díky za odpovědi.
Já si to tak nějak myslela..Mně ani tak nejde o to, že bych to nechtěla hlásit, ale nedovedu si představit tu administrativu a především „normy“ . Tak trochu vím jak to chodí a úřadům (hygiena) bych rozhodně nevyhověla. Máme pěkný čistý byt s velkou hernou, ale o snížených záchodcích apod.. samozřejmě nemůže být řeč.
Navíc pokud bych někde odváděla daně, cena za hlídání by se pochopitelně navýšila.
Nechci na hlídání zbohatnout, prostě jsem doma s jedním, tak proč by nemohli být třeba 3 a nějaké mamince by to třeba ulehčilo život.
Plánovala jsem cca 50kč/hod.Ale zase na 2.stranu pokud by po mě měl jít berňák, tak do toho asi nepůjdu.
Zakladatelka
Tak za tu cenu by ti v Praze utrhaly ruce. No na úřady v tomto případě prď, on je tam stejně nějaký limit, tuším 20 tis ročně, do kterého přivýdělek hlásit prostě nemusíš. To pak bude záležet jen na té mamině, jestli ti dítě svěří nebo ne.
Myslím, že Gina má pravdu - je tam limit, do kterého přivýdělek nemusíš hlásit, ale přiznávám, že jeho výši neznám…
A Ty jsi pražská? Škoda, že inko… kdyby se Ti chtělo prozradit se formou SZ, možná bychom se domluvily… Momentálně otázku hlídání zrovna řeším. ![]()
ono taky zivnost na hlidani deti muzes mit snad jen v tom pripade ze mas k tomu vzdelani, moje mama hlidala holcicku a pani si prala aby to slo na ZL ale bohuzel na tuhle cinost si ho mama udelat nemohla, takze taky hlidala jen tak, ale bylo to nakonec jen kratkodoby protoze pani sice platila dost, davala mame cely rodicak, jenze si to predstavovala tak ze ji v podstater u holcicka plne zastoupi, byla v praci od rana do vecera a pak chtela aby mama jela s holcickou i do lazni atd. a to zas samozrejme mama nechtela delat chuvu na plny uvazek
BohunkaP píše:
Myslím, že Gina má pravdu - je tam limit, do kterého přivýdělek nemusíš hlásit, ale přiznávám, že jeho výši neznám…A Ty jsi pražská? Škoda, že inko… kdyby se Ti chtělo prozradit se formou SZ, možná bychom se domluvily… Momentálně otázku hlídání zrovna řeším.
Ahoj, pražská bohužel nejsem ![]()
Já pedagogické vzdělání nemám, zato mám zkušenosti s profesionálním hlídáním které mohu doložit, ale tam jsou ceny dost jinde, a mně by především vyhovovalo hlídaní u nás doma.
Proto bych jej chtěla nabídnout mamkám přímo tady v nejbližším okolí.
Díky všem za reakce.
Zakladatelka
Ja sem taky hlidala v Anglii jako aupair ale pochybuju ze na zaklade toho by mi dali ZL, je tam myslim podminka bud pedagogicke nebo zdravotnicke vzdelani, ale nevim to jiste jen co mi mama rikala, kdyz si to zjistovala, je taky mozne ze uz se to zmenilo od te doby. A ja bych teda do hlidani nesla, tech mych dvou mam az nad hlavu ![]()
Ahojky, inzeráty si klidně vylep, na to ti nikdo nepřijde a do určitého přijmu to nemusíš ani hlásit. ŽL ti nedají pokud nemáš vzdělání, já mám taky hordu praxe a musela jsem si dělat rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT sociální pracovník se zaměřením na péči o děti 0-6 let, aby mi ho dali. Ovšem nakonec se na něj asi stejně vykašlu a budu hlídat dál prostě na domluvu. Taky mám malé dítě, takže si k němu prostě přiberu další za nějakou rozumnou cenu a to prostě nikdo zkoumat nebude, ŽL si dodělám až malý bude chodit do školky a budu zase hlídat na profi úrovni, bez něj a za jiné peníze:-).
Já si žl na hlídání dětí nechala dělat už v roce 1996 a tenkrát k tomu potřeba nic nebylo-mám jen rodinnou školu
ale v tom žl mám jako předmět činnosti napsáno přímo"hlídání dětí"což už dneska taky nepíšou-dnes to jsou služby pro rodinu a domácnost.Já mám hlídání většinou zprostředkovaný přes agenturu a co vím z vlastní zkušenosti,tak rodiny spíš preferujou hlídání v prostředí,na které je dítě zvyklé,kde má svojí postýlku atd.Aby si kromě chůvy nemuselo zvykat ještě i na jiný prostředí.Ale třeba někoho za tuhle krásnou cenu najdeš,držím palečky ![]()
Já bych do toho asi nešla, pokud by nešlo o moje dobré známé. V situaci, kdy se dítěti něco stane, bude odpovědnost na tobě a úřady pak budou zjišťovat z jakého důvodu jsi dítě u sebe měla. Anebo rodiči nevysvětlíš, že to byla nehoda a udá tě sám. A tobě by mohlo hrozit stíhání pro neoprávněné podnikání vedle případného stíhání za ublížení dítěti (i když nedbalostního)…
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli si mohu roznést letáky po šídlišti s tím, že nabízím hlídaní dětí. Myslím to tak, že bych nechtěla tuhle činnost nikde registrovat, neodvádět žádné daně..
Vše by bylo na případně dohodě mezi mnou a zájemci.
Je to legální?
Díky, raději inko.