Nárok na dovolenou 2011

282
17.2.11 14:51

Nárok na dovolenou 2011

Ahoj holky.

Mám takový dotaz - Odpracovala jsem letos u zaměstnavatele celý leden a od 1.2.2011 jsem nastoupila na MD. Nevíte jak je to s nárokem na dovolenou za rok 2011? Mám nárok na celou dovolenou (tedy u mého zaměstnavatele 20 dnů) nebo se mi bude nějak krátit? Díky za odpovědi :-)
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14535
17.2.11 14:58

Já na MD nastoupila 31.12.2010 a nárok na dovolenou mám, tak ty určitě taky. Propácet mi jí budou až po MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1744
17.2.11 15:19

Krátit by se Ti neměla, protože to, že jsi na RD a pobíráš PPM se počítá do odpracovaných dnů :wink: Je to stejný jako kdyby jsi čerpala dovolenou.
Podmínkou je mít odpracováno v daném roce 60 dní resp. směn, což mít budeš, pokud jsi na PPM :wink:
Zažádej si u zaměstnavatele, aby Ti ji proplatili hned v návaznosti na PPM, když už budeš pobírat rodičovský příspěvek… tyhle dvě věci mohou být „v souběhu“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
17.2.11 15:21

Protože MD se pro potřeby výpočtu dovolené bere jako normálně odpracovaný čas, budeš mít nárok na celou dovolenou bez krácení. Pozor musíš zaměstnavateli ohlásit, že si jí hodláš vybrat, nemá povinost ti to zaplatit automaticky.

Já napsala, že dne x.y. mi končí MD a od dne x.y.+1 si vybírám tolik a tolik dní dovolené a po ní od dne z.w. nastupuji na rodičovskou dovolenou.
Datum, podpis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
17.2.11 15:35

Já mam pocit, že dovču budeš mít za ppm, ale pokud nenastoupíš zpět po 28 týdnech, tak jdeš na RD a bueš mít alikvotní část tj. za 7 měsícu. Doporučuji zeptat se na mzdové účtarně, tam Ti to sdělí přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
17.2.11 15:45

Díky holky!
Naše mzdová mi na to právě nedokázala odpovědět, prý si to musí pozjišťovat.

Tak si pak zažádám o proplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
17.2.11 15:57

Luci, ja to mela loni taky tak, byla jsem na PPM a za to jsem mela narok na dovcu v plne vysi a kdybych nastoupila na rodičak, tak jsem mela jen poměrnou část

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
17.2.11 16:05
janik73 píše:
Luci, ja to mela loni taky tak, byla jsem na PPM a za to jsem mela narok na dovcu v plne vysi a kdybych nastoupila na rodičak, tak jsem mela jen poměrnou část

To znamená, že po PPM vybrat celo dovču a pak teprve nastoupit na rodičák?? Chápu to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
17.2.11 16:31

Ne, je to tak, že jsi vybereš dovču za 7 mesicu. Celou nemas narok, ted jsem se ptala ucetni, takto to tvrdi.Ale zaroven nastoupíš na RD a paralelně budes vybirat dovču…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
17.2.11 17:52
janik73 píše:
Ne, je to tak, že jsi vybereš dovču za 7 mesicu. Celou nemas narok, ted jsem se ptala ucetni, takto to tvrdi.Ale zaroven nastoupíš na RD a paralelně budes vybirat dovču…

Díky za odpověď :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
17.2.11 19:14
janik73 píše:
Ne, je to tak, že jsi vybereš dovču za 7 mesicu. Celou nemas narok, ted jsem se ptala ucetni, takto to tvrdi.Ale zaroven nastoupíš na RD a paralelně budes vybirat dovču…

Ahoj,
já si myslím, že zakladatelka má nárok na celou dovolenou za rok 2011, ale musí „nastoupit“ hned po mateřské. Než jí skončí mateřská, zažádá si zaměstanavatele o čerpání dovolené na zotavenou od následujícího dne po tom, kdy jí skončí mateřská. Zároveň by měla zažádat o čerpání rodičovské dovolené, která by měla navázat na tu dovolenou na zotavenou. Dovolená na zotavenou se krátí jen v případě, že na ní „nenastoupí“ hned po skončení mateřské. Aspoň tak to bylo před 5ti lety a nepředpokládám, že by se to změnilo.

• Citovat
  • Upravit
1772
17.2.11 21:13
janik73 píše:

Opravdu to není pravda. Pokud nastoupí na dovolenou na zotavenou hned po mateřské, tak má nárok na celou.
A rozhodně nenastoupí na RD a nebude si paralelně vybírat dovolenou.
Musí po MD nastoupit dovolenou na zotavenou a pak RD. Souběžně s dovolenou bude pobírat rodičovský příspěvěk, který začně brát rovnou po skončení MD, rodičovská dovolená není totéž co rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
17.2.11 21:27

Díky moc za Vaše odpovědi holky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
18.2.11 06:33
Betula píše:
janik73 píše:
Opravdu to není pravda. Pokud nastoupí na dovolenou na zotavenou hned po mateřské, tak má nárok na celou.
A rozhodně nenastoupí na RD a nebude si paralelně vybírat dovolenou.
Musí po MD nastoupit dovolenou na zotavenou a pak RD. Souběžně s dovolenou bude pobírat rodičovský příspěvěk, který začně brát rovnou po skončení MD, rodičovská dovolená není totéž co rodičovský příspěvek.

Ahoj,
myslím, že si hodně lidí plete rodičovskou dovolenou, rodičovský příspěvek a dovolenou na zotavenou. Sama jsem v tom před lety tápala (a to jsem účetní :lol: ) O tom, že mám nárok na čerpání dovolené na zotavenou po mateřské, jsem se dozvěděla až pár dnů před koncem mateřské.

• Citovat
  • Upravit
7887
18.2.11 09:11

a dovolená na zotavenou je v těch 20ti dnech dovolené? nebo je to nejaka extra dovolená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí