Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny mamky ( a taťky samozřejmě
). Zrovna jsem dočetla noviny, všude samá KRIZE, jak lidi šetří…
Chci se zeptat: změnil se u Vás od vypuknutí fin. krize nějak přístup k penězům? U mě totiž vůbec - spíš utrácim ještě víc
. S penězi jsme nikdy problémy neměli, co jsem na mateřský, tak nám samozřejmě ten můj plat „chybí“, ale i tak jsme dost nad průměrem. Nějaká krize se nás (zatím) osobně netýká. Vždycky jsem dost utácela (hlavně za módu,drahé večeře…) - následně jsem zjistila, že v mnoha případech naprosto zbytečně. S příchodem krize jsme na svých zvycích rozhodně nic nezměnili, ale vždy když se kouknu do novin, tak mám takový divný pocit, jestli bychom se přeci jen neměli chovat zodpovědněji (co se peněz týče).
Jak je to u Vás? Díky
tak já mám z krize děsný strach. Přivydělávám si k mateřské v jednom hotelu a zrovna minulý týden se u nás propouštělo. Vyhodili se 4 zaměstnanci . A 3 dny na to, se přijaly 2 holky , jako pokojské. Jedna má vys. školu a druhá vyšší odbornou a jsou rády, že nějakou práci našly. Několik holek , kterým končí nebo skončila mateřská mi potvrdilo, že mají obrovské problémy nějakou práci najít. ![]()
Nepřihlášená Karin
Tak mě se krize dotkla v tom, že moje sestra byla propuštěna a moje celkem nadějná investice dost razantně klesla. ![]()
V kladném smyslu je fajn, že spousta věcí slevňuje, sice pomalu, ale jistě.
záleží na tom, kde pracuješ Ty nebo Tvůj manžel.
U nás dávají firmy lidem nucené dovolené, během kterých jim platí 60% platu. Ale jedná se o firmy, které vyrábějí různé náhradní díly na auta.
U ostatních zatím nevím.
Poprvé jsem z finančního hlediska ráda, že v našem malém městě pracuju ve státním sektoru a mám povolání, v kterém jsem nedostatkové zboží. Kdysi jsem měla nutkání utéct k „nějaké firmě“.
Teď ani náhodou.
Obávám se, že dělat se nedá nic. Šetřit peníze, pokud zrovna nechcete něco koupit, je dle mého názoru zbytečné. Leda dělat si nějakou rezervu, když to v práci vypadá na propouštění. Ale kdo si může našetřiti tolik, aby mu to stačilo než najde jinou práci ?
Jediné co budeme muset udělat, zvážit jestli můžeme mít druhé dítě. Jelikož už teď sotva vyjdem, a to oba chodíme do práce.
Krize se nás dotýká určitě a i hodně lidí z našeho okolí. Buď o práci přišli nebo si uvědomují , že se tak brzy stane, protože zakázek je zoufale málo a není do čeho píchnout.
Náš měsíční příjem se nijak oproti minulému roku nezměnil ( ale je mi jasný že ta rána přijde, jen nevím kdy), přesto podvědomě už počítám s tím že letos nebude ani jedna dovolená, nekupuju nic co vyloženě nutně nepotřebujem ( čili kupuju jen jídlo ), zrušila jsem plánovanou rekonstrukci kuchyně ( a to je přesně ono, každý se bojí a práci nezadává i když na ní třeba ještě v této chvíli má) atd. Šetřit smysl asi nemá, ale jako nakupovací a cestovací závislák jsem si na:,–(ila odvykací kůru už teď, aby mi z toho pak nehráblo. Visí nad náma hypotéka a těch dvacet tisíc musíme dát dohromady ať bude práce nebo jen podpora, jinak přijdem o byt a to bych fakt těžce nesla.
Krize se bojíme. Manžel je sice státní zaměstnanec a doufám, že je propouštění nepostihne, i když nikdy nevíš.
Ale manžel ještě podniká, a tam je už krize cítit. Obchod vázne, uvidíme na jaře. Jeho podnikání celkově v zimě stojí, takže uvidíme.
Já jsem na mateřské a jsem ráda. Co vím, tak u nás v práci nic moc. Sama učetní mi říkala, že můžu být ráda, že jsem doma a stále jsem jejich zaměstanec.
Spíš řešíme jestli vybrat peníze z banky /česká spořitelna/ nebo nechat.
Nemáme tam zrovna málo a neradi by jsme o ně přišli.
Co vy myslíte????
Marta
Marto, vybirat penize z banky je naprosta blbost - na co ti budou doma pod polstarem? Vsechny banky v CR maji pojistene vklady, riziko snizis kdyz si penize rozdelis do vice bank treba na sporici ucty (maji uroky kolem 3 procent), nez kdyz ti budou lezet doma.
Ja mam momentalne na uctu kolem 300 tisic, ale z toho 200 tisic zaplatim koncem brezna statu jako dan, i tak mi to na urocich hodi kazdy mesic cca petistovku a to je lepsi nez je mit doma.
Jinak krizi jsme zatim nepocitili i kdyz materska tech 7.600,– je ctvrtina meho prijmu. Manzel vydelava dost, ale oba pracujeme v bankovnictvi, takze jistota zamestnani taky neni nic moc.
Holky, tak my to taky zatím nějak nepociťujeme, až doteď, manžel pracuje ve stavebnictví- a vinou sněhu není práce. Dostal měsíc nuceného volna.
Víme, že je to jen přechodně, ale zrovna se mi to nehodí.
Myslím si, že tím, že všichni začneme extrémně šetřit, si tu krizi ještě prohloubíme, bude menší odbyt, bude se méně vyrábět, bude více lidí bez práce.
Holky, tak my to taky zatím nějak nepociťujeme, až doteď, manžel pracuje ve stavebnictví- a vinou sněhu není práce. Dostal měsíc nuceného volna.
Myslím si, že tím, že všichni začneme extrémně šetřit, si tu krizi ještě prohloubíme, bude menší odbyt, bude se méně vyrábět, bude více lidí bez práce.
Holky to nechápu:
mám VŠ, pracuju ve st. sektoru za 14 tis. měsíčně- Jak to děláte, že máte takové příjmy?????!!!Já chci taky!!!
![]()
Holky to nechápu:
mám VŠ, pracuju ve st. sektoru za 14 tis. měsíčně- Jak to děláte, že máte takové příjmy?????!!!Já chci taky!!!
![]()
Tak my to zatím taky nijak moc nepociťujem, jen já pořád doma nadhazuju jestli by nebylo lepší šetřit. Manžel má díkybohu práce nad hlavu (je řemeslník, kterých je málo) tak zatím vydělává, ale bojím se, aby nás to taky nepostihlo. Ale bohužel šetřit s třemi dětmi (lyžařské výcviky, školní pomůcky, jejich zábava i to, že mladej za rok vyrostl o 25čísel a noha o tři čísla) se moc nedá.
já jí pociťuju dost - děláme s manželem oba ve stavebnictví ![]()
Manžel má sice práci - zatím, ale až to dodělají (cca 2 týdny), tak kdo ví
U mě v práci se propouštělo už před Vánocemi, teď znovu a už se to málem týkalo i mě, ale na poslední chvíli se podařilo mýmu šéfovy zajistit práci pro náš tým, takže prozatím dobrý, ale kdo ví na jak dlouho.
Už takhle na tom s penězi nejsme nijak extra, šetříme něco stranou, ale pokud bych přišla o práci, nemáme šanci vyjít
a práce v oboru teď není a do konce roku se to podle všeho nezlešpí ![]()
k.a.c.k.a nechci sýčkovat, ale všechny developerský projekty, na kterých jsme dělali, jsou momentálně zastavený, kvůli klesajícím cenám nemovitostí a větším problémům s financováním od bank apod. takže velký zlepšení se na jaře moc nečeká ![]()
Nechavat penize v bance mi teda moc vyhodne neprijde.. Zvlast ted! Ja mit volne financni prostredky, tak investuju!! Ted je nejlepsi prilezitost!!!
Tedy samozrejme z dlouhodobeho hlediska, pokud penize potrebujes za 10, 15 let, tak je nech vydelavat (nebo aspon cast uspor…)
U nás se tedy krize projevila absolutně zá:,–(ním způsobem. Manžel je programátor a dělají softwary pro bankovní společnosti, takže od vypuknutí krize jsou absolutně zavalení prací, do práce chodí ráno v 6hod a vrací se okolo 20hod. 6-7dní v týdnu!!! Takže peněz je dost, ale táta chybí!!! a to docela dost.