Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jdi a ber to jako tréning sociálních dovedností.
Hele tady je příručka na small talk - což jsou ty nicneříkající výměny slov na podobných akcích, co se tam dějou a vlastně pak pomáhají fungovat v té firmě.
https://is.muni.cz/…ozhovoru.pdf
zároveň je dost užitečná tahle knížka - a vlastně to docela funguje.
tady je to jako audiokniha, takže se to dá poslouchat třeba v autě či mhd
Projdi to a zkus si naplánovat, že během večírku zkusíš mluvit s 3 lidma, které znáš - tedy že si vyměníte alepsoň 4 věty každý a jednoho člověka co neznáš, ale bude ti nějak sympatický. Machrujícímu kreténovi se normálně vyhýbej a neřeš ho. Bude vás tam dostatek na to, aby ses s ním jinak kontaktovat nemusel.
Předem si za to naplánuj nějakou odměnu, když se ti to povede - cílem není prožít skvělý večírek plný báječné zábavy - od toho firemní večírky fakt nejsou. Ale překonat svoje obavy a trošku trénovat fungování mezi lidma.
Když tam půjdeš a zjistíš, že to je trošku trapný a nijak moc extra zábavný, což prostě je podstata vánočních večírků pro všechny zaměstnance, tak ti to docela usnadní jiné události, kde potřebuješ navázat nějaký kontakt s lidmi, kteří ti nejsou blízcí.
Když tam nepůjdeš, bude to v tvé hlavě jako něco docela děsivého a případný kontakt s lidmi co ti nejsou blízcí to bude spíš zatěžovat.
Příspěvek upraven 04.12.19 v 18:57
Ja bych v tomhle pripade sla, alespon se poznate i jinak
ja osobne na firemni vecirky nechodim, ackoli jsem u firmy 4 rokem. Delam z domova a krom dvou mych nadrizenych a ucetni nikoho jinyho osobne neznam ![]()
Ahoj holky, využiji účtu zde přítelkyně a jdu si k Vám pro radu. V červenci jsem nastoupil do firmy, která má +-200 zaměstnanců. Je mi 20 let. Pracuji jako operátor výroby a na naši směně na našem oddělení obrobny pracuje 20 lidí(většina lidí +35let).Za tu dobu co tam pracuji tak jsem do kolektivu moc nezapadl.
Z celé směny se bavím se 4 lidmi, se zbytkem se jen pozdravím a někdo ani na pozdrav neodpoví(všem tykám).Vidím, že jeden mechanik-seřizovač z naší směny mě moc nemusí(neodpoví ani na pozdrav a prostě to poznám).Jsem nekuřák takže nechodím ani na kuřárnu a to je možná i důvod proč jsem moc nezapadl a dalším důvodem je, že nevím co si se staršími lidmi povídat. A právě teď v pátek máme firemní večírek a vůbec nevím jestli jít jít nebo ne..?Rodiče říkají ať na to prdím když je to takové jaké je a přítelkyně říká ať jdu. Když se s nima, ale nebavím ani v práci a někdo ani neodpoví na pozdrav tak mám pocit, že tam budu sedět někde stranou a nikdo se semnou nebude bavit(jen občas semnou někdo něco prohodí aby se neřeklo)a bude to trapas. Jaký na to máte názor Vy?
Být tebou, tak jdu. Pokud půjdeš, v nejhorším se nebudeš s lidma nějak moc bavit, budeš pro ně jen podobně uzavřený, jako tě znají z práce. To není žádná zlá vlastnost, prostě někdo není tak otevřený a komunikativní, aby vymyslel téma a navázal hovor s kýmkoliv. Když nepůjdeš vůbec, budou mít za to, že se pracovnímu kolektivu vyhýbáš. Je to tedy také hodně o tom, jak moc ti na tom záleží, pokud je ti to úplně jedno, jak tě vnímají v práci, chodit tam nemusíš. Já bych šla. Ale je fakt, že mě nedělá problém mluvit s lidma různýho věku, postavení, inteligence atd.
@TeSudička Jenže já se s nima vůbec nebavím a myslím si, že ani tahle akce tomu nepomůže abych zapadl ![]()
@Mutlice Půlka lidí tam jde a půlka nejde. Já řekl, že jdu
ale teď nějak váhám. Myslíš, že kdybych nešel tak bych byl ještě víc neoblíbený nebo můžou vzniknout i pomluvy?
@Anonymní píše:
@TeSudička Jenže já se s nima vůbec nebavím a myslím si, že ani tahle akce tomu nepomůže abych zapadl
Hele - to je na tobě. Buď se rozhodneš, že se prostě s lidma bavit neumíš a nebudeš se s nima bavit, nebo zjistíš, že komunikace s lidma je něco, co se člověk může učit a rozvíjet se v tom. Z nejistého introverta nebude lev salónu a král večírků.
Ale obav z toho, že něco při komunikaci pokazíš a ostatní se na tebe budou dívat divně, nebo tě začnou šikanovat se zbavíš jedině tím, že se budeš učit fungovat mezi lidma a trénovat komunikančí dovednosti a budeš dělat i chyby a boty a z nich se nezhroutíě, ale poučíš.
Tak jako se dají a mají trénovat svaly, je potřeba trénovat i jemnější dovednosti - třeba komunikaci s lidma.
Ale tak budou tam i lidi z jiných oddělení ne? Mi neříkej, že si z 200 lidí nikdo s tebou nesedne. Já být tebou, tak jdu. Aspoň na chvíli.
Určitě běž, třeba konečně povolí ledy, po pár sklenkách alkoholu se to tam bude kamarádit jedna dvě. A kdyby se s tebou fakt nikdo nebavil, dám ti tip - běž se seznámit někde do hloučku za ženskýma 30+, jakmile mezi ně zapluje mladý galantní fešák, tak si tě vezmou rády do parády a uvidíš, jaká bude legrace. Takže se pěkně obleč, navoň a nech se překvapit, jak se večer vyvine. ![]()
@Anonymní píše:
@Mutlice Půlka lidí tam jde a půlka nejde. Já řekl, že jduale teď nějak váhám. Myslíš, že kdybych nešel tak bych byl ještě víc neoblíbený nebo můžou vzniknout i pomluvy?
To samozrejme netusim, jak to budou presne vnimat. Nebo jestli maji sklony drbat a pomlouvat. To je v kazdem kolektivu ruzne. Jen si myslim, ze kdyz nepujdes, udelas dalsi krok smerem od nich. Ale pokud z toho mas nejaky brouky v hlave, tak nechod. Vecirek asi neni to nejdulezitejsi. To je fakt na tobe. Vyhybanim nezapadnes nikdy. Ale jak jsi nebo nejsi neoblibeny, to neumime tady posoudit.
Domů můžeš jít vždycky, ale když budeš doma, tak ti možná uteče skvělý večírek.
Psal jsi, bude se návod s pěti lidma že směny, tak se na večírku drž u nich. A uvidíš, třeba právě padnou zábrany a zjistíte, že si rozumíte
já na každoroční mejdan taky jdu se třemi dobrými kolegyněmi no a najednou se člověk vybavuje i s šedesátiletým chlápkem a ani neví kde k tomu přišel 😋 dej tomu šanci. V nejhorším půjdeš domu po třech hodinách a příště už nepůjdeš. Ale zkusila bych to. Ono na téhle večírcích se právě utužují vztahy a pak i v pondělí v práci budeš koukat, jak se vztahy zlepší
jen rozumné s alkoholem, ať tam nestropis něco, za co by ses pak styděl…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, využiji účtu zde přítelkyně a jdu si k Vám pro radu. V červenci jsem nastoupil do firmy, která má +-200 zaměstnanců. Je mi 20 let. Pracuji jako operátor výroby a na naši směně na našem oddělení obrobny pracuje 20 lidí(většina lidí +35let).Za tu dobu co tam pracuji tak jsem do kolektivu moc nezapadl.Z celé směny se bavím se 4 lidmi, se zbytkem se jen pozdravím a někdo ani na pozdrav neodpoví(všem tykám).Vidím, že jeden mechanik-seřizovač z naší směny mě moc nemusí(neodpoví ani na pozdrav a prostě to poznám).Jsem nekuřák takže nechodím ani na kuřárnu a to je možná i důvod proč jsem moc nezapadl a dalším důvodem je, že nevím co si se staršími lidmi povídat. A právě teď v pátek máme firemní večírek a vůbec nevím jestli jít jít nebo ne..?Rodiče říkají ať na to prdím když je to takové jaké je a přítelkyně říká ať jdu. Když se s nima, ale nebavím ani v práci a někdo ani neodpoví na pozdrav tak mám pocit, že tam budu sedět někde stranou a nikdo se semnou nebude bavit(jen občas semnou někdo něco prohodí aby se neřeklo)a bude to trapas. Jaký na to máte názor Vy?
Je chlast erarni?