Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu. Dcera má na jazyku takový červený výrazný flek. Původně jsem myslela, že je to od něčeho spálené, jestli nesnědla něco horkého, ale už to má skoro měsíc. Nedávno jsem jí na to koukla, jen tak preventivně a docela mě to vyděsilo, že to tam pořád je. Nevíte, od čeho nebo co by to mohlo být? Děkuji
Myslíš takový flek jakoby část jazyku byla bez povlaku a dost začervenalá? jestli ano tak se to dělá občas i mě i synovi(tak v zadní půlce jazyku na boku kde se jazyk opírá o patro a zuby) ale nebolí to ani to cítit není…taky by mě zajímalo z čeho to je..já sy myslím že je to buď nedostatek nějakého vitamínu nebo tím třením o patro…ale taky se kouknu jestli tu někdo nenapíše něco lepšího
Ano s tím zkušenost mám u 4,5 letého syna.
Nejdřív červený flek, pak se změní na bílý a bolí jak sviňa, ale aft to není.
Doktor to označil jako defekt jazyku, kloktal tantum verde, mazali jsme fialkou, jedl B-komplex.
Způsobuje to vir.
Může to být před virozou nebo z vyčerpání.
Sem tam se mu to vrací, je to nepříjemné.
A má to často z boku jzyka a na špičce.
Příspěvek upraven 09.08.12 v 13:03
Taky jí to nebolí, nijak se jí to nemění, spíš je to už trochu menší, ale stejně když ho vyplázne, je to dost výrazný.
Tak to u nás teda nemění barvu
po nějaké době to vždy samo zmizí
@cizova píše:
Tak to u nás teda nemění barvupo nějaké době to vždy samo zmizí
zkusila bych nasadil béčko.
Taky to nemění barvu. Objevila jsem to poté, co byla s našima v Itálii a pořád to tam je, už skoro měsíc.
@GILOTEK teď zrovna beru vitamíny pro těhotné+ bečko a stejně sem to před měsícem měla ![]()
Synovi se to změnilo z nevinného červeného nebolestivého fleku na toto - a to je ta lehčí varianta ![]()
Tak u nás to vypadá jakoby podobně ale není to až tak ohraničené a je to výrazně červené…ale dělává se nám to oběma na tom samém místě jak je na fotce
jinak já mám taky normálně jazyk flekatý ale občas se mi tam udělá tohleto
On to měl taky červené, pak se uhnal venku na sluníčku, asi byl oslabenej a zvrhlo se to v toto. Takže jakmile vidím flíček jakýkoliv, tak bud máznu fialkou nebo stříknu tantum verde a je klid.
Nelli to má taky hodně červené. Holt jí vezmu k dr, až půjdu s malým. Já se jen bála, jestli to nemůže být něco vážného, jestli to třeba nesignalizuje nějakou nemoc.
Čínská medicína pracuje s diagnozou podle jazyka. mně se ty fleky dělaj taky, objeví se, cestujou, zmizí a nanovo. je to nějaké oslabení, říkají tomu horkost v těle. není to až takový problém, moje číňanka říkala neřešit.
Mne se tyhle mapy taky delavaji, obcas se to zhorsi, kdyz jim rajcata nebo orechy, to pak nekdy i pali, tak jsem si myslela, jestli to neni alergie, ale vsimla si toho zubarka a rikala, ze je to celkem normalni, ze to ma hodne lidi,
pokud mi to vadi, tak si mam nechat na jazyku rozpusti tabletu kyseliny pantotenove - vitamin B5, ale zadny efekt jsem moc nepozorovala