Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuju poradit. Dceři (4 týdny) naskočily na obličeji červené fleky s bílými tečkami (podobné jako akné). Napřed jich měla jen pár, ale je to čím dál horší, má to po celém obličeji kromě nosu, ale jinde po těle ne.
Jsou to potničky, nebo reakce a něco co jsem snědla, nebo něco jiného? Mám s tím něco dělat, nebo ta vyrážka odezní sama?
Díky za odpovědi.
ahoj aido,
potničky by to být mohly, tuším že jsem to omývala (otírala) navlhčeným kapesníkem a lehce potírala olejíkem… ale už je to docela dávno… snad to tak bylo ![]()
taky se necpi čokoládou
já tak zadělala starší dceři na ekzém ![]()
Ahoj,
tohle jsme měli asi ve 14 dnech,ale co to vlastně bylo jsme se nedozvěděli.nejvíc to měla na líčkách.Naše mudra nám řekla hlavně nemazat žádnýma krémama atd.tak jen lehce vatičkou namočenou v heřmánku jako by stírat.aby to vyschlo.hlavně jí to nemaž.Já to blbec udělala a malý se to rozlezlo po celý pusince.
ahoj, nam se to udelalo taky, priblizne ve 2. nebo 3. tydnu, a nemohli jsme se toho vice jak tyden zbavit. Puvodne jsem to asi dva dny potirala Jarischovkou (Jaryschův roztok), ale to nepomáhalo. Tak jsem na to dala Holtovu mast (nechá se namíchat v lékárně) a ta zabrala výborně. Nicméně raději se na to při kontrole ještě zeptám doktorky, protože se mi zdá, že když to přestanu mazat, tak se to vrací. Osobně si myslím, že to jsou buď ty potničky, nebo nějaká reakce na něco v jídle. Doufám, že to není alergie na našeho kocoura ![]()
Jinak vypadalo to úplně stejně, jak popisuješ - napřed jen červené pupínky, některé s bílým středem (jako uhřík), pak se to rozlezlo po celých tvářičkách a čelu. Co to je nevím, poptám se až budu u doktorky. Tobě bych pro klid duše doporučila, ať si klidně za doktorem zajdeš, v šestinedělí není žádný dotaz a problém blbostí.
Ahoj,
dcera se s touhle vyrážkou už narodila a v porodnici ji koupali v odvaru z řapíku. Kdyby jí to svědilo, tak možná zkusit Excipial Lipolotion z lekárny,
ale radši se zeptej doktorky.
Markéta
Ahoj,malý to měl taky a dočetla jsem se, že to může být kojenecké akné. Mudr. mi doporučila nemazat ničím a potírat mateřským mlékem. Fakt to zabralo a za pár dní to bylo pryč. Můžeš vyskoušet pokud kojíš, určitě tím mimču neublížíš.
Dcera měla tohle také, asi od 3 týdnů, už nevím přesně. Moje dětská doktorka dávala na to všelicos od zmíněné holtovy masti (té smradlavé) a různého promazávání až po nějaké kortikoidy (bylo to míchané, nicméně zpětně si dovozuju, co to bylo). Co to je za problém, mi neřekla.
Moje maminka se o tom mínila jedné své známé dětské doktorce, která jí řekla, že to pravděpodobně je silnější novorozenecký exém (může být až do konce šestinedělí, možná déle). Tělo mimča se prostě čistí od všech maminčiných hormonů a podobného, co nalapalo, než se narodilo. A je pravda, že asi po 2 - 3 týdnech to u nás zase zmizelo. Tak si myslím, že u vás to bude totéž.
Z toho co jsi snědla, to nebude skoro určitě, to by mělo mimčo spíš bolení bříška. Zuzce se později udělala asi 2× alergická vyrážka na jídlo, ale vždycky na bříšku, ne v obličeji, a ne z mlíka, ale z jídla, co už slupla sama
. Jinak měla vyrážku i po mazání olejem (slunečnicovým, co nám byl doporučený v porodnici).
Jako kdyby aida psala o nás
Malému před několika dny taky vypukla na obličeji vyrážka (ce 4 týdnech)
Nejdřív to bylo jedno místečko a pak se to rozšířilo po celém obličeji (kromě nosu)
Řekla bych, že na čele už to pomalu mizí, ale tváře má plné. Taky to nejdřív vypadalo jako drobounké akné, teď jsou ty bílé středy pryč a zůstaly jen hrubé puchýřky - no jako u akné. Začala jsem dneska mazat ty tvářičky Sudocremem, no uvidím,co to udělá. Asi to chce čas
Máma mi radí, potírat odvarem z heřmánku, že to může pomoct hojení, já se trošku bylinek bojím, mohlo by to spíš reagovat špatně.