Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím a prosím o radu…
mám problémy s cucáním palečka…u šimonka jsem už to nějak zkousla…nechtěl dudlík a já ho moc nenutila..tedka u barunky jsem se zařekla že si to cucání pohlídám…a dneska v noci jsem ji přistihla jak si cucá ten palec…přes den když nespí jí zabavím kolotočem či nějakýma cinkrlátkama ale v noci to uhlídat neumím…dudlíka mi taky vyplivuje a když s ním usne tak ho má jen nakrátko…
doktorka říkala že je přirozené u takových mrnat, když si cucají pěstičku či prstíky…ale toto si už myslím, že je něco jiného.,.
nedokážu si představit, že se doma budu koukat na dvě děti s cucajícím si palcem…
nemáte někdo stejný problém či jak jste ho řešili?
díky
Ahoj
zkusili jste jiný tvar dudlíku??? u nás nakonec zabrala tvar „třešinka“ - obyčejný kulatý z lékárny ten nejlevnější - jiné vyplivoval a nedokázal udržet… palec bych nedopustila - starší si cucá palec a už je to znát na zubech - už i zubař to říkal - ale prostě nevím co mám dělat nemůžu ho hlídat - cucá ve spaní - zkoušela jsem rukavice - ty si sundá, zašité rukávy - to si svlíkne tričko, natírat palce mordexem - šíleně hořký ale jemu to nevadí… takže u nás žádná výrha - apropos pro úplně malé děti taky přinejhorším prodávají rukavičky - jsou sice primárně určené pro atopické děti aby si nerozškárávaly exém, ale pro tuto věc by taky mohly posloužit… navíc ted je zima, takže si myslím že by při spánku mimču ani nevadily - prostě než si zvykne na dudlíka…
JO ale slyšela jsem o případech kdy dítka cucaly palce a po roce je to zázrakem přešlo - ale to jsem slyšel jen od jedné známé - o jejích dětech - daleko větší šance je že si bude jen těžko odvykat - však asi víš…
tak hodně štěstí.
Ahoj, my naštěstí zkušenost s cucáním palce nemáme, ale jak pravila naše paní doktorka 100× lepší dudlík než paleček, dudlík seberete a odnaučíte, palec těžko.
Zkoušela bych růžné tvary dudlíků třeba se na nějaký chytne.
Ať se zdaří ![]()
Ahoj, je to fakt, že kolem těch dvou, tří měsíců, si děti cucají ruce často (u staršího syna mi tekly nervy, děsně u toho navíc mlaskal). Tak nevím, jak je to u vás, ale u nás se dudlík taky nechytil, žádný, to až v roce, kdy ho omylem našel
a pak jsme se ho zas nemohli zbavit. Mladší syn taky nevezme dudla ani za nic. Mám na to teorii, že tyhle tiky jsou do jisté míry dědičné, kamarádky chlapeček např. musí při usínání žmoulat něčí ucho a prý to má po otci
. U nás v rodině se podobné věci taky dědí, dokonce máme holčičku, co si někdy tajně cucá po peřinou palec i v deseti letech. Tak by mě skoro zajímalo, jak je to s tím cucáním v rodině u vás.
Vím, že jsem ti neporadila, věřím, že to přejde, protože u nás to tak v obou případech bylo. Z vlastní zkušenosti vím, že člověk dítě na dudlík nedonutí, pokud nechce, ani mu v tomhle věku nic nevysvětlí (ne že by to ve starším věku šlo
).
ahojky,
já řeším stejný problém, cucání palce jsem překazila rukavicema (flísové a větší) nebo mám flísový spací pytel,u kterého je výhoda, že má konec rukávku přetahovací, takže ruce ven nemá možnost dostat.