Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, jsem v koncich a potrebuju radu.
Mala si zakydala tmave cerveny triko a svetlou sukni boruvkama.
Nejak jsem nemyslela, chtela to rychle zaprat a vzala na to zluc. mydlo. Fleky pochopitelne hned ztmavly. Zakapala jsem to teda citronem a vyprala v Ecoveru, na sukni ani flicek, zato z trika to nejde pryc. Mam to v podstate uz dva dny namoceny, pres noc jsem na to nechala pusobit citron a sul, drzi se to svetly, ale jak to premachnu ve vode, tmavne to. Pred chvili jsem to zas kapala citronem a uz to zesvetla jen trochu, fleky jsou videt.
Mam jeste sanci to z toho dostat?
Dekuju za vsechny rady! ![]()
Adam to měl jednou na teplákách.Nalila jsem vanish,vyprala na 40st. a bylo to pryč.Jde asi taky o to co to je za matroš?Tepláky byly bavlněný.No zkusial bych ten Vanish nebo víckrát vyprat ![]()
Cista bavlna. Vanish nemam a po tom, co mi nevypral v podstate nic, uz ani kupovat nechci
. Ale dekuju!
Tak fleky od borůvek jsou, bohužel, natrvalo. Praním maximálně trochu vyblednou. Leda to přebarvit, batikovat? Nebo vylepšit nažehlovačkou?
Aha,tak to ti neporadím
jestli to nechtělo hned vyprat než zamudlat tí mýdlem.Třeba někdo poradí ![]()
Raduno, prave ze z ty svetly sukne jsou pryc. Taky bavlneny. To jsem teda rada, spis ozelim triko. Fleky jsou sem tam od krku az dolu… No mozna to nakonec hodim do Sava a komplet odbarvim.
jak uz to mas takhle dlouho tak ti asi nic nepomuze…me zabira cistic STAR nebo vanish…ale musi se to vicemene okamzite nastrikat a vyprat…jinak ostruziny boruvky a jiny tmavy plody proste nevyperu.
No ono to bylo furt dokola: citron-ani stopa, voda-fleky. Je mi jasny, ze jsem to zvorala tim zlucakem a mozna to na tom triku reaguje i s tou barvou, jinak bych spis cekala, ze to nedostanu z ty sukne. ![]()
Asho, ono to chtělo vyprat tím Vanishem hned ze začátku… no jo… Teď už opravdu jenom hodně ředěné SAVO.
Celý zádrhel je v tom, že „tmavé ovoce“ obsahuje barvivo zvané antokyany. Ty se zbarvují podle reakce pH uvnitř plodů. V kyselém prostředí jsou růžové nebo červené, jak pH stoupá, tak se baví víc do fialova, modra až modročerna. Je to obdoba barviva z lakmusového papírku. A u tebe je ještě ta komplikace, že uvnitř borůvek je jakýsi sajrajt, něco jako škrob. No a ten myslím to barvivo fixuje k textilním vláknům.
Příště to chce vyprat okamžitě, teď už se s tím moc dělat nedá.
Aspoň budeš vědět do příště,akorát škoda trička.My byli pod stanem.Taky jsme to neprala hned,ale až za cca 48h.A pustilo to.
Ale ja to prala hned, jenze mydlem. A v tom je ta potiz, jak pise Jura. Jinak podobny „dobroty“ jako Vanish, Ariel apod. nevedu, radsi bych neco min agresivniho, tohle na detskym pradle vidim dost nerada
Akorat by mne zajimalo, jak to, ze to pustilo ze svetly sukne???
A ted jsem to byla jeste zkouknout a fleky jsou uz skoro neviditelny, takze jak jsem vycetla, chce to studenou vodu a citron, nejlip hned…a neprat mydlem ![]()
asha píše:
Ale ja to prala hned, jenze mydlem. A v tom je ta potiz, jak pise Jura. Jinak podobny „dobroty“ jako Vanish, Ariel apod. nevedu, radsi bych neco min agresivniho, tohle na detskym pradle vidim dost neradaAkorat by mne zajimalo, jak to, ze to pustilo ze svetly sukne???
A ted jsem to byla jeste zkouknout a fleky jsou uz skoro neviditelny, takze jak jsem vycetla, chce to studenou vodu a citron, nejlip hned…a neprat mydlem
A vidíš,já to na takovýto fleky používám,jinak to nepustí.Ady alergik není tak je to v pohodě. ![]()
No super,že už je to skoro pryč ![]()
Tak co neni, muze byt, kamaradka si uhnala alergii na komercni prasky vcetne Vanishe ve svych skoro 40ti ![]()
Prave jsem odstranila fleky od jahod z ty samy sukne…jak ja ty deti miluju
A mrchy poustely hur nez boruvky.
asha píše:
Tak co neni, muze byt, kamaradka si uhnala alergii na komercni prasky vcetne Vanishe ve svych skoro 40tiPrave jsem odstranila fleky od jahod z ty samy sukne…jak ja ty deti miluju
A mrchy poustely hur nez boruvky.
To jako můžeš dostat alergii na mléko,lepek atd.Neovlivníš to.
Já miluju čoko zmrzku na bílým triku-taky nejde moc dobře dolů ![]()