Fleky od borůvek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29730
23.8.10 15:29

Fleky od borůvek

Holky, jsem v koncich a potrebuju radu.
Mala si zakydala tmave cerveny triko a svetlou sukni boruvkama.
Nejak jsem nemyslela, chtela to rychle zaprat a vzala na to zluc. mydlo. Fleky pochopitelne hned ztmavly. Zakapala jsem to teda citronem a vyprala v Ecoveru, na sukni ani flicek, zato z trika to nejde pryc. Mam to v podstate uz dva dny namoceny, pres noc jsem na to nechala pusobit citron a sul, drzi se to svetly, ale jak to premachnu ve vode, tmavne to. Pred chvili jsem to zas kapala citronem a uz to zesvetla jen trochu, fleky jsou videt.
Mam jeste sanci to z toho dostat?
Dekuju za vsechny rady! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17310
23.8.10 15:34

Adam to měl jednou na teplákách.Nalila jsem vanish,vyprala na 40st. a bylo to pryč.Jde asi taky o to co to je za matroš?Tepláky byly bavlněný.No zkusial bych ten Vanish nebo víckrát vyprat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
23.8.10 15:36

Cista bavlna. Vanish nemam a po tom, co mi nevypral v podstate nic, uz ani kupovat nechci :nevim: . Ale dekuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
23.8.10 15:39

Tak fleky od borůvek jsou, bohužel, natrvalo. Praním maximálně trochu vyblednou. Leda to přebarvit, batikovat? Nebo vylepšit nažehlovačkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.8.10 15:40

Aha,tak to ti neporadím :nevim: jestli to nechtělo hned vyprat než zamudlat tí mýdlem.Třeba někdo poradí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
23.8.10 15:41

Raduno, prave ze z ty svetly sukne jsou pryc. Taky bavlneny. To jsem teda rada, spis ozelim triko. Fleky jsou sem tam od krku az dolu… No mozna to nakonec hodim do Sava a komplet odbarvim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
23.8.10 15:41

jak uz to mas takhle dlouho tak ti asi nic nepomuze…me zabira cistic STAR nebo vanish…ale musi se to vicemene okamzite nastrikat a vyprat…jinak ostruziny boruvky a jiny tmavy plody proste nevyperu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3963
23.8.10 15:43

co ariel ??? gel nebo prášek,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
23.8.10 15:45

No ono to bylo furt dokola: citron-ani stopa, voda-fleky. Je mi jasny, ze jsem to zvorala tim zlucakem a mozna to na tom triku reaguje i s tou barvou, jinak bych spis cekala, ze to nedostanu z ty sukne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.8.10 17:06

Asho, ono to chtělo vyprat tím Vanishem hned ze začátku… no jo… Teď už opravdu jenom hodně ředěné SAVO.
Celý zádrhel je v tom, že „tmavé ovoce“ obsahuje barvivo zvané antokyany. Ty se zbarvují podle reakce pH uvnitř plodů. V kyselém prostředí jsou růžové nebo červené, jak pH stoupá, tak se baví víc do fialova, modra až modročerna. Je to obdoba barviva z lakmusového papírku. A u tebe je ještě ta komplikace, že uvnitř borůvek je jakýsi sajrajt, něco jako škrob. No a ten myslím to barvivo fixuje k textilním vláknům.
Příště to chce vyprat okamžitě, teď už se s tím moc dělat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.8.10 17:30

Aspoň budeš vědět do příště,akorát škoda trička.My byli pod stanem.Taky jsme to neprala hned,ale až za cca 48h.A pustilo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
23.8.10 17:38

Ale ja to prala hned, jenze mydlem. A v tom je ta potiz, jak pise Jura. Jinak podobny „dobroty“ jako Vanish, Ariel apod. nevedu, radsi bych neco min agresivniho, tohle na detskym pradle vidim dost nerada :nevim: Akorat by mne zajimalo, jak to, ze to pustilo ze svetly sukne???
A ted jsem to byla jeste zkouknout a fleky jsou uz skoro neviditelny, takze jak jsem vycetla, chce to studenou vodu a citron, nejlip hned…a neprat mydlem :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.8.10 17:42
asha píše:
Ale ja to prala hned, jenze mydlem. A v tom je ta potiz, jak pise Jura. Jinak podobny „dobroty“ jako Vanish, Ariel apod. nevedu, radsi bych neco min agresivniho, tohle na detskym pradle vidim dost nerada :nevim: Akorat by mne zajimalo, jak to, ze to pustilo ze svetly sukne???
A ted jsem to byla jeste zkouknout a fleky jsou uz skoro neviditelny, takze jak jsem vycetla, chce to studenou vodu a citron, nejlip hned…a neprat mydlem :-P

A vidíš,já to na takovýto fleky používám,jinak to nepustí.Ady alergik není tak je to v pohodě. :palec:

No super,že už je to skoro pryč :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
23.8.10 19:00

Tak co neni, muze byt, kamaradka si uhnala alergii na komercni prasky vcetne Vanishe ve svych skoro 40ti :-?

Prave jsem odstranila fleky od jahod z ty samy sukne…jak ja ty deti miluju :lol: A mrchy poustely hur nez boruvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.8.10 19:38
asha píše:
Tak co neni, muze byt, kamaradka si uhnala alergii na komercni prasky vcetne Vanishe ve svych skoro 40ti :-?Prave jsem odstranila fleky od jahod z ty samy sukne…jak ja ty deti miluju :lol: A mrchy poustely hur nez boruvky.

To jako můžeš dostat alergii na mléko,lepek atd.Neovlivníš to.

Já miluju čoko zmrzku na bílým triku-taky nejde moc dobře dolů :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný