Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malá měla neštovice, perfektní průběh, vše o.k. Ale cca 5 fličků jí zůstalo - hlavně na břiše a nohou. Zmizí časem? Mazat příp. pořád pudrem? Je zvláštní, že ostatní úplně vymizely a vybledly, ale tyhle zůstaly červené…
Nemáte někdo zkušenost?
Ahojky - syn měl neštovice před dvěma lety - výsev hlavně dole na bříšku a na zádech. Ještě cca 5 měsíců po vyléčení to bylo viditelné…pak se flíčky ztratily ani nevím jak. Ničím jsme nemazali - měla jsem zkušenost od neteře, u které to také takhle dlouho trvalo. Přeju hodně trpělivosti ![]()
my měli nestovice v unoru,jeste ted ma flicky na brise a zadech, ale mizí
Nechat být, v létě se opálí a kůže se obnoví, zmizí to samo.
Malá byla po neštovicích prodělaných letos v lednu celá flekatá,už to převážně zmizelo.
Holky,sice nemáím příspěvek přímo k tématu,co se týče fleků po neštovicích,ale neštovic se to týká taky a nechci zakládat novou diskuzi.
Nemáte některá zkušenost,že by vaše dítko mělo při neštovicích zduřelé uzliny ?Syn zrovna neštovice prodělává a hned s prvním výsevem pupínků se mu hodně zduřely uzliny na krku,vzadu pod vlasama,za ušima a i v třísle a podpaží.Uzliny jsou na dotek citlivé a na krku ho bolí i bez dotyku.Netrápí ho ani tak samotný neštovice,ale spíš ta bolest uzlinek.Četla jsem na netu,že u neštovic mohou být zduřelé uzliny,záleží na jednotlivém jedinci…ale přesto se chci zeptat,jestli jste to někdo taky tak měli?Díky moc.S.
Štěpánek má zduřelé uzliunky vzadu na krku ve vlasech,ale jestli ho to bolí,nevím.Možná v neděli a pondělí,protože se v noci vzbudil a šíleně plakal a sahal si rukou vzadu na hlavu a přejížděl si přes ouška.Dokonce jsem s ním jela na pohotovost,že má zánět v uších,ale ty byly vpořádku.Takže to možná opravdu byly ty uzlinky.Nevím.
V pondělí jdeme na kontrolu,tak se na to dr. zeptám.
Ano,máme stejnou zkušenost. Moji dva synové /5+2/ nyní prodělali neštovice a já bohužel s nimi /37/ a menší měl zvětšené uzliny vzadu na hlavě. S manželkou nás to vylekalo /ani jsme nevěděli,že vzadu ve vlasech nějaké uzliny jsou/ a doktor nás ujistil,že to patří k tomuto onemocnění. Jinak všem maminkám doporučuji nechat prodělat tuto nemoc děti již v dětství,i za cenu návštěv u nemocných,nebot´ já jsem prožil hotové peklo. 6 dní 39-40C horečky,nakonec léčba tetraciklinem a výsev byl katastrofální.
Moje vnučka má 3 den neštovice.Je hodně osypaná , ale nejvíce jí trápí zduřelé a bolestivé uzliny za ušima v podpaží a mezi nožkama.Prívě jsem hledala jestli to patří k neštovicím nebo je to ještš něco nového až jsem si přečetlaváš článek.Lékař jsem se zatím nptala ,protože je neděle. ![]()
U syna je to uz asi mecic, co se mu uplne zahojili vsehny puchyrky a porad je flekaty jako muchomurka.
Vzhledem k tomu, ze je cervenec, prazdniny a 30stupnu, tak ochrana kuze je pouze mazani kremem proti slunci 50. Dlouhy rukav ted fakt nehrozi
Nekdo zminoval, ze to muze trvat i 4-5 mesici, nez cervene fleky z kuze uplne zmizi, tak doufam, ze to tak bude i u nej.