Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
tak jsem dceři (téměř 2 roky), odložila očkování MMR a když už jsem se skřípajícími zuby na to očko šla… je to 10 dní a syn má neštovice. Začíná, za dalších 10 dní by je prý měla mít dcera.
Takže 20 dní od očkování, navíc ekzematička… takže mi hlavou běhají neurologické komplikace, záněty mozku, těžký průběh v ekzematických ložiscích, špatná imunita po očkování, navíc MMR, největší svinstvo…
Já nevím, sestřička u dr, říkala, že po očkování je už srovnaná, tak by to nemělo být strašný… ale tý je to jedno, žejo.
co mám dělat?
Dá se nějak zmírnit ta odpověď organismu, třeba vitamínovými sirupy, posílením imunity?
Izolovat je nemůžu, leda bych jedno dítě uvázala u popelnic, třeba…
NiKi
Tak s průběhem neštovic neporadím. Syn byl před 12 dny očkovaný Priorixem tetra. Je exematik, takže očkování planých neštovic nám bylo doporučeno, nerada bych, aby do případné akutní fáze přišly neštovice. Neštovic se sice bát nemusíme (Julka je má naočkované také), ale dva dny po očkování Sašíkovi propukl zánět nosohltanu (asi se nakazil u doktorky
). Dost soplil, kašlal, nejdřív měl jen teploty. Reakce na vakcínu se měla očekávat mezi 4. - 12. dnem. Tak díky oslabení přišla zřejmě už ten 4.
- pak nás k tomu všemu tedy čekalo 5 dnů horeček. Poté jako když utne, Saša je zase fit, ještě trochu tedy soplí a je zahleněný, ale jemu se to léčí vždycky déle. Reakci na očkován má za sebou.
Pokud je dcera dneska už 10 dní po očkování, tak si myslím, že ten 20. den už bude tělo opravdu srovnané. Sašík mívá někdy reakci na očkování a tak jsem ji i teď očekávala, ale ta nemoc nám to zkomplikovala. Jsem na doktorku naštvaná, její chrchlající sestra nám tedy udělala službu ![]()
Prosím Tě,co znamená zkratka MMR?Nemůžu na to přijít,lámu si mozkovnu..
Kamarádka měla těžký průběh neštovic - alergie,snížená imunita,komplikace zápal plic z neštovic.Jestli je prodělala po očkování,nevím.Ležela na infekčním oddělení nemocnice a dostávala kapačky s antivirotiky..Byla ale starší,asi 8 let.
Vím,že u některých typů herpetických virů se při komplikacích předepisuje acyklovirový sirup.Ale nevím,jestli se tak léčí i neštovice.
Izolovat nemá smysl.Neštovice jsou prý nejvíc nakažlivé v prodmorálním stadiu,před výsevem vyrážky,kdy nemocný ještě ani neví,že se nakazil..
Teď už nemůžeš udělat nic.Snad jen dodržovat klidový režim u obou dětí,u dcerky preventivně,protože je velká pravděpodobnost,že se nakazí.Vyhýbat se fyzické i psychické zátěži,kolektivu,návštěvám.To vše oslabenému organismu nepřidá.
MMR - druhá dávka očkování proti spalničkám, zarděnkám a to třetí jsem zapomněla, je to ta nepěkná živá vakcína, co může působit problémy v neurologické oblasti…
Tak proto jsem naštvaná…
Děkuji za rady, reakci na očko neměla žádnou, tak je snad srovnaná a těch deset dní jí budu dávat do latě.
A doufat a modlit se…
NiKi
Myslíš Priorix - vakcína proti spalničkám,zarděnkám a příušnicím?
To je vakcína neživá,proto reakce na ni trvá déle - 8.- 12.den po očkování.Lékařka mi to vysvětlovala.
Malá dostala první dávku v květnu,taky měla oslabenou imunitu,celou zimu promarodila,měla 5krát bronchitidu,zánět středního ucha a mezitím neštovice.Očkování dostala asi měsíc,co byla zdravá po těchto nemocech.Reakci měla asi 8.-9.den - horečky 38,5..
U vás je to horší,právě probíhají neštovice.
Držím pěsti,ať jste brzy zdraví a malá to zvládne bez komplikací..
Jana206 píše:
Myslíš Priorix - vakcína proti spalničkám,zarděnkám a příušnicím?To je vakcína neživá,proto reakce na ni trvá déle - 8.- 12.den po očkování.Lékařka mi to vysvětlovala.
Malá dostala první dávku v květnu,taky měla oslabenou imunitu,celou zimu promarodila,měla 5krát bronchitidu,zánět středního ucha a mezitím neštovice.Očkování dostala asi měsíc,co byla zdravá po těchto nemocech.Reakci měla asi 8.-9.den - horečky 38,5..
U vás je to horší,právě probíhají neštovice.
Držím pěsti,ať jste brzy zdraví a malá to zvládne bez komplikací..
Jani,
ahoj,nerada bych byla za blbku,ale jsem PRESVEDCENA,ZE PRAVE TO OCKO SPALNICKY ASPOL JE JEDINA Ž.I.V.Á. VAKCÍNA!!! Proto tolik komplikací-a proto s takovým odstupem dnů až týdnů… ![]()
Jdu to pohledat na netu
![]()
cituji:
VYHLÁŠKA (č. 65/2009) ze dne 25. února 2009 o očkování proti infekčním nemocem
§ 5 - Pravidelné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím
(1) Základní očkování se provede živou(!) očkovací látkou, a to nejdříve první den patnáctého měsíce po narození dítěte.
(2) Přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena.
Farská,ahoj ![]()
Omlouvám se,jsem to asi přeslechla
nebo špatně pochopila..Nechci mlžit ani vypouštět špatné informace..
Jana206 píše:
Farská,ahoj
Omlouvám se,jsem to asi přeslechlanebo špatně pochopila..Nechci mlžit ani vypouštět špatné informace..
Ahoj
![]()
Já vím-já jen byla vážně uplně zmatená … ![]()
Odkládala jsem totiž toto očkování dceři o rok,nebot jsem mela strach prave z jeho ‚zivosti‘
Tak jsem na to musela reagovat-nechtěla jsem být ‚štoura‘
![]()
Farská,já to beru
To není šťourání,ale jen opravení mylné věcné informace
.Jsem ráda,protože nechci šířit poplašné zprávy..
Taky jsem si o tom něco googlila,máš pravdu.I když jsem našla rozdělení vakcín do skupin o hodně složitější než jen na „živé“ a „neživé“.
Já jsem si myslela,že živá je Hexa,Prevenar,tato neživá
Ale už je to pro mě passé,malá je naočkovaná.
Nikina: snaž se zatím zachovat klid, vím, že to není nic jednoduchého. Sama to znám, teď jsme prodělávali neštovice s neurologickými komplikacemi. Ty neurologické problémy nejsou příliš časté, objevují se pouze u několika případů z tisíce. Jsou pak nasazena antivirotika a kortikoidy. Spíše je důležité, aby dítě při neštovicích mělo klidový režim. Takže, pokud je malá zatím v pohodě, tak jedině dobře. Určitě všechno dobře dopadne.
Renči, děkuji za uklidnění, myslím, že jsem na váš případ při pročítání diskuze narazila… dobře to dopadlo, to je dobře…
Tak zatím budu zachovávat klid, třeba to dcera ani nechytne, já si vždycky vychytala v těhotenství s ní asi tak 3ˇ% komplikací, tak by se mohla vejít do 10% nenakažených.
Všem děkuji!
NiKi
Jo, jo Niki, dopadlo to dobře, zrovna mi tu babička líčí, že už i běhá, řádí a má znovu chuť k jídlu. Takže zítra ho mám doma, hurá!!!! Bylo to hrůza, když jsem ho 6 dní nesměla navštěvovat, manža musel do nemocnice místo mě.
aha, ty jsi těhulka, už to vidím… tak Renčí, ať to teď už klape všechno tak, jak má. Hodně zdravíčka přeji!
NiKi