Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vojtík je nastydlý, začalo to rýmou, a včera začal kašlat. V noci kašlal víc, i když měl postýlku zvednutou, okolo sebe vlhké ručníky, v aromalampičce tea tree oil, u hlavy rozpůlené cibule.
Znělo to trošku jak štěkání, ale spíš mi přišlo, že se mu vleže usadily hleníky, které potřeboval vykašlat.
Nebyl to ani vyloženě suchý ani vyloženě produktivní kašel.
Hledala jsem někde, jestli náhodou není na netu ukázka klasického štěkavého kašle…
Fakt nevím, jestli to mám brát za štěkavý kašel či nikoliv…
Asi ho budu muset nahrát, co, takhle mi asi těžko někdo poradí, jak se musí štěkat, aby to byla laryngitida…
![]()
Příspěvek upraven 23.06.10 v 11:05
Ahoj…štěkavý kašel bys poznala…je prostě jiný…
mates měl poprvé laryngitidu ve 3 měsících a hned jsem si byla jistá.....po 2 hodinách štěkavého kašle pak ale přišlo i sípání a šup na pohotovost.
Štěkavý kašel by jsi poznala ,pokud se jedná o laryngitidu, je opravdu hoodně moc štěkavý,dcerka ji měla před měsícem a měla vysoké horečky, nejdřív nekašlala vůbec a během prá hodin , tedy hlavně přes noc(což se dusila) se to rapidně změnilo
Štěkavý kašel poznáš, nad tím by jsi nemusela přemýšlet
A pokud jsi nejsi jistá,proč nezajdeš k doktorovi, od toho tu přeci jsou ,pro klid duše
No on právě přes den moc často nekašle a už minule, když byl nastydlý, doktorce přesně předvedl, že prostě nekašle na požádání a kašlal zas až v autě ![]()
Teploty už nemá (měl je na začátku, začalo to zoubky, virózka přišla až 3 den) a tahat ho mezi nemocné děti se mi nechce.
Průdušky má čistý (zatím a doufám, že zůstanou).
Jinak bych neváhala a jela bych, něco podobného měl o velikonocích.
Jenže to mu to na průdušky spadlo a po týdnu virózy dostal atb.
Kašel měl tehdy horší, ale taky ne vyloženě suchý štěkavý.
Prý měl nasopharyngitidu (zánět nosohltanu).
Laryngitidu bys poznala, to se neboj… to je úplně jiný kašel, dítě se nemůže pořádně nadechnout a nešlo by to zastavit… poznala bys.
Dobrý den maminky. chtěla sem se zeptat! můj 3-letý syn má neustále štěkavý kašel, má teploty do 38 víc ne a to mívá jen tak jeden den. kašel sme léčili vždy antibiotyky které nám paní doktorka napsala. pomohly jen tak na 14 dní a hned to bylo zpátky. nejsem si jistá jestli se jedná o laryngitidu protože sem si otom četla a některé projevy co sou u toho známy třeba můj syn nemá..už nevím co sním. a doktorka nám pořád předepisuje to samé..nemáte některá zkušenost??prosím o pomoc ![]()
A udělala doktorka třeba výtěr? Když pořád dává ATB? A nebo krevní odběry? CRP?
@Raduš Sýkorová píše:
Dobrý den maminky. chtěla sem se zeptat! můj 3-letý syn má neustále štěkavý kašel, má teploty do 38 víc ne a to mívá jen tak jeden den. kašel sme léčili vždy antibiotyky které nám paní doktorka napsala. pomohly jen tak na 14 dní a hned to bylo zpátky. nejsem si jistá jestli se jedná o laryngitidu protože sem si otom četla a některé projevy co sou u toho známy třeba můj syn nemá..už nevím co sním. a doktorka nám pořád předepisuje to samé..nemáte některá zkušenost??prosím o pomoc
To vypadá na tu laryngitidu, trpíme na to taky.. ![]()
Pomáhají nám čípky Rectodelt, potom sirup na uvolnění hlenů Ambrobene a taky dithiaden(ráno čtvrtku a večer půlku)..
A to vaše doktorka nepozná laryngitidu
Štěkavý kašel je jasný katar v krku..
Promin, ale na laryngitidu se ATB nedavaji, pouze pokud na to sedne nejaky bakterialni infekce, u meho ml. ditete tomu tak bylo dokud nedostal kortikoidy na lecbu astmatu… Jinak ten stekavy kasel se fakt neda prehlednout, vetsinou to nejhorsi prijde v noci do pulnoci pisou v chytrych knihach, ale dcera to ted mela treba uz v devet vecer a byl to teda rachot… Zacne sipat vydava takovy hodne dunivy „stekavy“ kasel a nemuze dychat, musim ji vzdy rychle zvednout a sup na studeny vzduch, nekdy pomuze jen to a fenistil a sinecod, ale ted jsme museli dat Rectodelt, pac to bylo hodne osklive…
@Kla píše:
Promin, ale na laryngitidu se ATB nedavaji, pouze pokud na to sedne nejaky bakterialni infekce, u meho ml. ditete tomu tak bylo dokud nedostal kortikoidy na lecbu astmatu… Jinak ten stekavy kasel se fakt neda prehlednout, vetsinou to nejhorsi prijde v noci do pulnoci pisou v chytrych knihach, ale dcera to ted mela treba uz v devet vecer a byl to teda rachot… Zacne sipat vydava takovy hodne dunivy „stekavy“ kasel a nemuze dychat, musim ji vzdy rychle zvednout a sup na studeny vzduch, nekdy pomuze jen to a fenistil a sinecod, ale ted jsme museli dat Rectodelt, pac to bylo hodne osklive…
Právě že je na to jenom ten Rectodelt..Ptala jsem se doktora, jestli je na laryngitidu i něco jiného, prý ne, jen ty čípky a že dřív s tím museli děcka do nemocnice..
Ano, dítko pořádně obléct a šup na balkón nadýchat se studeného vzduchu..Pomáhá to ale jenom na chvilku.. ![]()
No dcera jednou nas vezla rychla a v nemocnici meli plno, takze nas neubytovali, ale dostala inhalaci adrenalinu.. mame nemocnici kousek. Rectodelt davam, kdyz slysim, ze to bez toho sami nezvladneme, tim jak mame jeste druhe dite, tak je to s jezdenim po nemocnicich kapanku problematictejsi… Pac jet sama s ditetem se zachvatem autem to fakt nedam a budim kuvli tomu to druhe dite je taky na pendrek a volat porad sanitku to mi taky neprijde dobre…
@Kla píše:
No dcera jednou nas vezla rychla a v nemocnici meli plno, takze nas neubytovali, ale dostala inhalaci adrenalinu.. mame nemocnici kousek. Rectodelt davam, kdyz slysim, ze to bez toho sami nezvladneme, tim jak mame jeste druhe dite, tak je to s jezdenim po nemocnicich kapanku problematictejsi… Pac jet sama s ditetem se zachvatem autem to fakt nedam a budim kuvli tomu to druhe dite je taky na pendrek a volat porad sanitku to mi taky neprijde dobre…
To je jasné..Ty laryngitidy jsou na prd..
Já už když slyším, že má malý zastřený hlas, tak už vždycky předem vím, že se tomu asi nevyhneme.. ![]()
Ja tu nemoc nenavidim, protoze nemuzeme vecer nikam jit, pac nikdy nevim kdy to u ni propukne… a nechavat tady dite 70 letemu dedeckovi se mi fakt nechce… On je takovy ten co si rad dokazuje, jaky je king, ze by to chtelo nejaky zdravotnicky hlidani
. U nas to bohuzel prichazi i bez znamky nachlazeni…
@Kla píše:
Ja tu nemoc nenavidim, protoze nemuzeme vecer nikam jit, pac nikdy nevim kdy to u ni propukne… a nechavat tady dite 70 letemu dedeckovi se mi fakt nechce… On je takovy ten co si rad dokazuje, jaky je king, ze by to chtelo nejaky zdravotnicky hlidani. U nas to bohuzel prichazi i bez znamky nachlazeni…
To u nás bylo jenom jedno, bez známek nachlazení a to bylo, když byli malému 3 měsíce, to měl laryngitidu poprvé..Nevěděla jsem co s ním.. ![]()
Tu nemoc jsem znala, ale myslela jsem si, že tak malé dítě ji mít nemůže..
Jinak to máme pokaždé tak, že už to dopředu poznám..
Když začne štěkat, tak mu dám hned čípek(dáváme vždycky 3 dny a jeden mi zbývá na pak).
Doktor na druhý den, napíše další čípky a je to.Ale ten jeden mám vždycky schovaný, aby jsme nemuseli letět na pohotovost..Většinou to vypukne pozdě večer nebo v noci…