Fontanela & mluvení-pověra???

319
24.2.06 14:10

Fontanela & mluvení-pověra???

Ahoj mamči,
dneska nás navštívila prababička a ptala se na Terezku.Když jsem jí řekla,že je moc šikovná, jen to mluvení nic moc,podívala se jí na fontanelku a řekla,co bych chtěla,když jí má ještě takhle velkou, přece nemůže mluvit. Až jí zaroste,pak prý začne.
Slyšela jste to některá?Já na ní zůstala koukat jak blázen. 8O
Je to pravda nebo jen babská povídačka?
Ahoj Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7584
24.2.06 14:18

Tak teda nevim. Zkousela jsem pred par dny synovi nahmatat fontanelu a uz jsem ji nenasla. To mu bylo skoro 15m. No a my jeste nemluvime. Jo rika mama, ee, bac, haf, na, dej, babi, ble, ne. Ale to rikal jeste i s fontanelkou.
Rekla bych, ze je to nesmysl. Proc by sev ci kost ci co na lebce mela spojitost s reci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
24.2.06 14:20

No to právě taky netuším,proto se ptám.
Taky jsem zírala jak blázen 8O :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
24.2.06 14:24

Tak to jsem teda neslyšela. Já bych řekla, že tam máme pořád díru jak do světa, nepřijde mi, že se zmenšuje a malá nemluvila, až poslední dobou začíná opakovat slova a učit se a ukazovat, co je v knížce. Jsou mladší děti, které proti nám mluví hodně, jsou starší, které tomu moc nedají. Myslím, že toj e individuální a s fontanelou to podle mě nesouvisí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
24.2.06 14:24

Ahoj Lejlo,
zajimave,slysim to prvne :D
Jsem zvedava,co holky napisou,ale podle me je to jen povidacka..

Maly ma 1,5roku.Fontanela se nam prave douzavira(uz jsou tam jen zbytky,ale poskocilo to az tento mesic),mluveni-tak stred,pouziva asi kolem 70slov.Prvni slova(mama-baba-ham)zacal rikat presne v 7m,to mel fontanelu peknou diru :D ,pak mu ty slova prichazely spis pomalej..

Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
24.2.06 14:36

Ahoj,
mám státní zkoušky z logopedie i surdopedie a za celé studium jsem rozhodně o ničem takovém neslyšela :) ,takže určitě je to pověra.Ani nevím,že by na toto byl někdy proveden nějaký výzkum.
Kdy dítě začne mluvit závisí na mnoha faktorech, rozhodně tam hraje velkou roli dědičnost a potom také,jak podnětné má dítě okolní prostředí a další.Takže na děti mluvte, čtěte si knížky,prohlížejte obrázky,zpívejte písničky,ale s fontanelou nepočítejte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
24.2.06 15:25

Ahoj, urcite je to nesmysl, my mame stale fontanelu 2×2cm a je nam skoro 20 mesicu. Mala mluvi opravdu dost, reknu trojslabicna slova, vsechno pojmenuje, je moc sikovna. Naopak neurolozka ke ktere chodime (prave proto, ze se fontanela pomalu uzavira) tvrdi, ze cim dele se font. uzavre, tim chytrejsi dite :D

Simona

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
24.2.06 15:29

Je to pochopitelně nesmysl. Příkladem toho je můj syn, který mluví velmi dobře již od 1,5 roku a fontanelu ještě nemá zcela srostlou ani teď v 31 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
752
24.2.06 15:33

jé, tady se člověk dozví věcí...... :lol: :lol: Nikdy by mě to nenapadlo… taky si myslím, že je to pověra a s mluvením nemá fontanela nic společného :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
24.2.06 15:40

Je to babská povídačka, ale pobavila mě.

Pokud babička stojí o drnčící hlavu, můžu jí přivést svého 20m Vojtu, který pusu nezavře a fontanelu má 1×1 cm :-)

Jo a musím jít - MAMÍ, UKLÍZET MUSÍME, KOŠTĚ MÁM, ZAMETEME, MAKEJ… ;-)

• Citovat
  • Upravit
17026
24.2.06 16:11

Peto,
Vojta je fakt general :lol: ,uklizet proste mamka musi,ale stejne…

MAMO,MLIKO MAKEJ! :lol: se mi vrylo do pameti a bavim s tim sve okoli :D .doufam,ze ti to neva 8)

Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
24.2.06 16:13

Any,

to mi fakt neva, trochu mi „va“, jak mi můj nejmenší muž organizuje život… ;-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure