Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,
dneska nás navštívila prababička a ptala se na Terezku.Když jsem jí řekla,že je moc šikovná, jen to mluvení nic moc,podívala se jí na fontanelku a řekla,co bych chtěla,když jí má ještě takhle velkou, přece nemůže mluvit. Až jí zaroste,pak prý začne.
Slyšela jste to některá?Já na ní zůstala koukat jak blázen. ![]()
Je to pravda nebo jen babská povídačka?
Ahoj Lenka
Tak teda nevim. Zkousela jsem pred par dny synovi nahmatat fontanelu a uz jsem ji nenasla. To mu bylo skoro 15m. No a my jeste nemluvime. Jo rika mama, ee, bac, haf, na, dej, babi, ble, ne. Ale to rikal jeste i s fontanelkou.
Rekla bych, ze je to nesmysl. Proc by sev ci kost ci co na lebce mela spojitost s reci?
No to právě taky netuším,proto se ptám.
Taky jsem zírala jak blázen
![]()
Tak to jsem teda neslyšela. Já bych řekla, že tam máme pořád díru jak do světa, nepřijde mi, že se zmenšuje a malá nemluvila, až poslední dobou začíná opakovat slova a učit se a ukazovat, co je v knížce. Jsou mladší děti, které proti nám mluví hodně, jsou starší, které tomu moc nedají. Myslím, že toj e individuální a s fontanelou to podle mě nesouvisí
Ahoj Lejlo,
zajimave,slysim to prvne ![]()
Jsem zvedava,co holky napisou,ale podle me je to jen povidacka..
Maly ma 1,5roku.Fontanela se nam prave douzavira(uz jsou tam jen zbytky,ale poskocilo to az tento mesic),mluveni-tak stred,pouziva asi kolem 70slov.Prvni slova(mama-baba-ham)zacal rikat presne v 7m,to mel fontanelu peknou diru
,pak mu ty slova prichazely spis pomalej..
Any
Ahoj,
mám státní zkoušky z logopedie i surdopedie a za celé studium jsem rozhodně o ničem takovém neslyšela
,takže určitě je to pověra.Ani nevím,že by na toto byl někdy proveden nějaký výzkum.
Kdy dítě začne mluvit závisí na mnoha faktorech, rozhodně tam hraje velkou roli dědičnost a potom také,jak podnětné má dítě okolní prostředí a další.Takže na děti mluvte, čtěte si knížky,prohlížejte obrázky,zpívejte písničky,ale s fontanelou nepočítejte.
Ahoj, urcite je to nesmysl, my mame stale fontanelu 2×2cm a je nam skoro 20 mesicu. Mala mluvi opravdu dost, reknu trojslabicna slova, vsechno pojmenuje, je moc sikovna. Naopak neurolozka ke ktere chodime (prave proto, ze se fontanela pomalu uzavira) tvrdi, ze cim dele se font. uzavre, tim chytrejsi dite ![]()
Simona
Je to pochopitelně nesmysl. Příkladem toho je můj syn, který mluví velmi dobře již od 1,5 roku a fontanelu ještě nemá zcela srostlou ani teď v 31 měsících.
jé, tady se člověk dozví věcí......
Nikdy by mě to nenapadlo… taky si myslím, že je to pověra a s mluvením nemá fontanela nic společného ![]()
Je to babská povídačka, ale pobavila mě.
Pokud babička stojí o drnčící hlavu, můžu jí přivést svého 20m Vojtu, který pusu nezavře a fontanelu má 1×1 cm ![]()
Jo a musím jít - MAMÍ, UKLÍZET MUSÍME, KOŠTĚ MÁM, ZAMETEME, MAKEJ… ![]()
Peto,
Vojta je fakt general
,uklizet proste mamka musi,ale stejne…
MAMO,MLIKO MAKEJ!
se mi vrylo do pameti a bavim s tim sve okoli
.doufam,ze ti to neva ![]()
Any
Any,
to mi fakt neva, trochu mi „va“, jak mi můj nejmenší muž organizuje život… ![]()