Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy, mam velky problem, malej ma skoro ctyri mesice a kojim ho asi tak co dve hodiny, je najezenej velmi rychle asi tak za deset minut, ale zacne pit, je klidnej, jenze po chvilce zacne mavat rucickama a vzteka se, pusti se prsu a zacne histericky rvat, uplne u toho zrudne, parkrat se na moment zase chytne, potahne a zase rev a uz se nechyti… Nevim cim to je, mleka tam ma dost, to jsem kontrolovala, tak nevim. V noci mi to vetsinou nedela. Tak prosim poradte, jestli vam to ty vase miminka taky treba nedelali a jak jste si s tim poradili. Diky moc.
Jarca+Dominik
Syn se mi takhle kroutil skoro u kazdeho kojeni. I bylo videt ze u jednoho prsa to dela casteji a z druheho pije klidne. A v noci to nedelal nikdy.
Nevim, jestli to polykani nema pak neco spolecneho s prdikama. Nebo muze tect mleko prilis rychle nebo prilis pomalu. A nejvic mi to delal vecer pred spanim. Take se rika, ze kdyz ma ditko hodne zazitku, muze byt u kojeni takhle neklidne. Tak jsem si to vysvetlovala taky. A ze se nemuze na jidlo soustredit.
U nas to pominulo z niceho nic. Uz ale nevim kdy.
Ahojky můj syn to taky párkrát udělal. Poprvé jsem odhalila příčinu hned.Prso i když nevypadalo jako příliš plné pouštělo mléko přliš velkým proudem,takže syn nestíhal pít a dusil se. Odstříkala jsem trochu a pak to bylo v pohodě. Dělal to jen u levého prsa,z pravého pil normálně.
podruhé to bylo tak,že se přisál,párkrát potáhnul,pustil se ařval jak tur,pak se zase přisál,pustil a řval… takže vlastně nic nevipil a pláč to byl hrozný,nešlo jej ani utišit. Jen tak jsem mu změřila teplotu a měl ji,doktorka prcka vyetřila a závěr zněl že se mu rozjíždí zánět nosohltanu,tudíž má opuchlou sliznici,která bolí a on nemůže pít ani pořádně dýchat. Jen co jsme na:,–(ili kapky a čípek na teplotu,pil zase normálně.
Snad jsem ti pomohla.Možná tvému dítku nic není a jen nechce pít,protože nemá hlad a vzteká se že mu dáváš prso
Ahojky,
mně malá dělala kolem 3 nebo 4 měsíců to samé, doktorka mi říkala, že je to tím, že miminka, když pijí, tak se jim do hned posouvá ve střívku a může je to bolet. Doporučila mi, že ji mám přesto nutit, ať se napije a že tím se to posune přes to „kritické prďavé místo“. A fakt, malá za chvilku plakat a kroutit se přestala a dál pěkně pila. Ale vzpomínám si, jak jsem z toho byla nervní a zpocená…Naštěstí teď už je to pohoda, i když pořád kojím + příkrmy samozřejmě.
Neboj, to přejde, hlavně v tom kojení vytrvej a nepřestávej, je to pro prcka to nejlepší!
Měj se hezky,
Andys
Jo,bylo to naprosto stejný,akorát,že už od dvou měsíců. Myslím,že ho prostě bolelo bříško. Trvalo to snad dva měsíce. Kolikrát jsem si říkala,že už to vzdám. Nemohla jsem nikam jít,protože kojit na veřejnosti se nedalo,to se po nás otáčela celá restaurace
. Vydrž,opravdu to přejde.
Abaja
MY jsme to taky mely- ve 3.mesici, trvalo to asi mesic, pak znicehonic to preslo.
Priciny muzou byt:
My jsme mely kombinaci techto 3 pripadu a trvalo mi pomerne dlouho , nez jsme se „domluvily“.
Jinak hledej v diskusich BOJKOT KOJENI /prip. na www.kojeni.cz/, tam najdes i jine duvody.
Na lince Laktacni ligy mi taky poradili, ale pry to po nejake dobe prejde /za par dni; tak to jsme byli asi vyjimka/ a vetsinou se ani neprijde na to, co to presne zpusobilo.
Problem se muze stupnovat tim, ze kdyz se ditko od prsu odsaje a place, tak se „naloka“ hodne vzduchu a pak ho jeste k tomu boli brisko a je z toho zamotany kruh problemu.
Byla jsem z toho poradne zoufala, vypadalo , ze to nikdy neskonci......
Hodne sil a trpelivosti! Zkus volat Laktacni ligu, aspon te uklidni…
Lucys
ahoj jarcahof
přijde mi jako by jsi mi mluvila z duše. Jsem za svý holčičky také už pěkně na mrtvici. Taky se kroutí jak žížala, pouští se a někdy se teda nechce chytit vůbec a řve jak pavián. Trošku jste mě uklidnili, že to je možná tím „věkem“, ale toto jsem u prvního dítka tedy nezažila. Mléko mi teda proudem vůbec neteče, a když vydrží pauza 3hodiny tak tam mlíčko je. Taky je to možná hodně o psychice-já když jsem relativně v klídku, tak i malá je na tom líp. A máš pravdu, v noci mi to nedělá-napije se do zasycení a usne,normálně spí dál. Přes den jsou s ní děsný obštrukce. Nevím jak dlouho mi to vydrží, ale už mám doma raději koupený UM a láhev - pro jistotu.
Připadá mi jako by mě nechtěla- jak kdyby jí to nechutnalo nebo co.
Přeju Ti hodně štěstí ať to dítko přejde a vydrž
![]()
Pezy, vydrz.
S UM je zbytecne zacinat, fakt to prejde, jen to chce hodne trpelivosti.
V noci mi to taky mala nedelala - vetsina deti, kdyz jsou rozespale, tak ani nevnimaji, ze neco papaji a jsou „poslusne“.
Proto je vhodne, pokud jsou problemy s kojo a mate pocit, ze malo pres den ji, tak v pripade, ze normalne v noci nekojite /nas pripad/, tak to zmenit a v noci kojit co nejvice.
Urcite se to brzy upravi, ale vim presne, jak vam je ![]()
Tak my máme to samý. A je to na střídačku, někdy jsou dny, kdy saje v klidu, pěkně, někdy se vzteká, mává ručičkama, kroutí jak žížala a občas se i rozbrečí. Je to tak, že prvních pár minut je v klidu a pak se však začne vztekat jak posedlá. Já myslim, že to je ze dvou důvodů: buď jí to mlíčko ze začátku stříká do pusinky samo a proudem a potom se holt musí víc snažit a tak se vzteká nebo přitom tlačí, jak se jí ve střevech posunuje další strava. A ještě mi z laktační ligy jedna poradkyně říkala, že někdy pláče, protože už třebe nechce. A že se to časem spraví. Takže já se obrnila trpělivostí. Když je vzteklá moc, přestaneme, odříhneme a přiložíme k druhýmu prsu,a pak zase vystřídáme. Docela to pomáhá, ale chce to fakt trpělivost. Hodně pevných nervů. ![]()
Ahoj holčiny, zkusím Vám popsat můj problém - nevím, jestli mi někdo může poradi, tak se když tak nezlobt, že otravuju.
Synáčkovi je skoro 5 měsíců. Ve třech měsících mu zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Do té doby byl plně kojený. Musela jsem na týden úplně vy:,–(it kojení a abych o mlíčko nepřišla poctivě jsem co tři hodin odstříkávala. Ivánek dostal nějaké UM - Nocate - kde je bílkovin rozštěpená na aminokyseliny. Zezačátku mu sice vůbec nechutnalo, ale časem si na něj nějak zvykl. Už když jem pouze odstříkávala, zdálo se mi, že se mi v pravém prsu dělá toho mlíka nějak míň. Po tom týdnu jsem pod podmínkou velice přísné diety dostala povolní trochu kojit. Dělala jsem to tak, že jsem mu dala vždy cca 2/3 dávky toho UM a zbytek jm dokojila (říkala jsem mu, že to má to dobré mlíčko za odmnu, že tak pkně spapal tu umělotinu). Pořád se mi zdálo, že mám v tom pravém prsu mlíčka méňě, ale celkem to šlo. Najednou asi dva dny zpátky se mi stalo, že z toho pravého už pít nechce. Myslela jse, že tam fakt nic není a tak jsem se snažila přikládat častěji - ale mám pocit, že tím ho vždy akorát naštvu. Teď už z něj pít nechce v podstatě vůbec. Mám strach, že když z něj nebude pít, přestane se mi dělat i v tom druhém a přišlo by mi přeci jenom škoda, už přestat kojit. Nemáte někdo nějakou radu, jak podpořit laktaci v tom jednom?
Děkuji předem za odpovědi,
Carsa + Ivan
Ahoj Carso,
ja bych ti rada poradila, ale nevim jak, asi nejlepsi reseni mi pripada opravdu jen to caste prikladani, ale jestli se ti mimi vubec nechyti, tak to asi nema cenu
Zavolej laktacni ligu, tam ti urcite poradi…Byla by skoda kdyby jsi o mlicko prisla uplne. Hodne stesti ![]()
Ahoj Jarco,
Ondra dela pri kojeni presne to, co popisujes a taky vetsinou jen ve dne. Zjistila jsem, ze je to tim, ze jak hlta (v noci tak nehlta), tak spolyka spoustu vzduchu a boli ho brisko. Takze jak se zacne vztekat, necham ho odrihnout a pak pokracujeme v koju. Takze nam pomaha kojit s prestavkama.
Drzim palce, at to brzy rozlousknes, pa
Danca
Ahoj,
mě to malá taky dělala a nikdy v noci.Někdy několikrát za den pak třeab dva dny klid…tenkrát jsem vůbec netušila čím to je.Dnes si myslím,že jí mlíko teklo rychle a ona nestačila polykat,tudíž se hodně nalokala vzduchu a pak jí bolelo bříško.Vydržela jsem a přešlo to.Nevím už za jak dlouho,ale určitě to nebylo dýl než měsíc.Kamarádka měla s malým to samé.Je to jen o Tvé trpělovosti…Přejde to,neboj!
tak kojení zdar.
Luka a Kačenka 20mkojenec,hihi.
Chci se jenom zeptat - po kolika hodinách kojíte? Já když jí nabídnu dřív jak po 3-5hodinách (jak kdy) tak řve jak pavián. Mně přijde že už přece musí mít hlad, ale ona nechce, jen dudlá dudlík. teď třeba jedla ve 14,30 hodin a už je 19hodin, je vykoupaná a spí. jíst opět nehtěla, tak člověk neví co si má myslet. tohle mi kluk nedělal ![]()