Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Za rok mi konci rodicak a ja premyslim nad tim co v zivote delat. Pracovala jsem jako urednice, ale prace me nenaplnovala az nebavila.
Posledni rok me opravdu bavi fotit. Sice jen mobilem, takze to odpovida kvalite, ale baví mě to. Modelem mi tedy stoji hlavne moji psi - a to me fakt baví nebo můj syn.
Jen si dovolim pridat sem pár fotek.
Já jsem na ty amatersky fotky docela pyšná i kdyz jsem si vedoma spousty chyb, zajima me i nazor ostatních.
Ono tim mobilem se clovek nedostane tak jako s fotoaparatem
Premyslela jsem o nejakem kurzu, potom o dobre fotoaparatu a nejak se do toho pustit a zdokonalovat se. Kazdopadne byt takovy ten fotograf pro rodiny, domaci mazlicky apod. ![]()
Z mého pohledu to moc neklapne. Dnes každý člen rodiny má ten mobil v ruce. Kapacita paměti je +/- neomezená, takže když si někdo usmyslí, že jeden celý den profotí, pak jsem přesvědčen, že v tom množství snímků pár kousků kvalitních najde i když to bude spíše o náhodě, než profesionalitě. Jako občasný přivýdělek asi dobré, ale na platbu složenek moc nejisté, hlavně v těchto časech.
Hele focení si nech jako koníček, vrať se do práce a postupně se uč foti, pořiď si cokoliv jiného než mobil, vytvoř si portfolio fotek které nebudou křičet „filtry“ a pak začni nabízet svoje služby fotografa.
Třeba se to chytne, třeba ne.
Ale rozhodně v tuhe chvíli nejsi v situaci, kdy na tom můžeš postavit živobytí. Ty fotky jsou cvaky na osobní profil, ale jako zatím neumíš základní věci - jako třeba pracovat se světelem a hloubkou ostrosti. Až tohle budeš mít v oku a v ruce, tak se začni věnovat věcem jako je kompozice.
Fotografování je řemeslo, potřebuješ se ho učit a praktikovat a to s fotoaparátem. Teprve pak má smysl pomýšlet na profesionalizaci.
Dneska s filtrama a lepsim mobilem si lidi vyfoti sami podle sebe a bude to vypadat dobre. Fotograf na vlastni triko bud jako umeni, v novinach nebo akce. Myslim, ze zkouset fotit jako hlavni prijem je podobne, jako se zivit prodejem vlastnich tricek. ![]()
Umis nebo zajima te jeste neco jineho, s cim by se to dalo spojit?
Porid si dobry fotak, zacni fotit kamarady a rodinu a uvidis.
Pokud budes dobra, tak se to dozvis a od toho se pak muzes odpichnout.
Na rovinu - jestli tě ma kdo živit, směle do toho. Jinak si to hodně dobre rozmysli
Kamarádka se jako fotografka živí, fotí takovou tu klasiku - od porodů, přes mimina, děti, tehotne, psy teda ne
kromě několika kurzů musela pořídit pěkně drahou výbavu, včetně věcí do studia (mas na to prostor?) zdaleka ne vše se dá fotit venku. Ale hlavně - trvalo roky než se zavedla, našla klientelu apod. A i tak je občas měsíc, kdy sahá do úspor a pak zase měsíc, kdy je v pohodě. Konkurence je veliká a poptávka zase tolik ne.
Podle mě blbost, ale zkus se na to podívat realisticky.
Kolik lidí ve svém okolí znáš, ty co mají zvířata a jsou ochotni zaplatit někomu za jejich fotku? Jak často takový člověk služeb fotografa využije?
Kolik takových lidí a jakym způsobem jsi schopna oslovit a kolik jich tvé nabídky využije? Kolik by sis za to řekla? Kolik zakázek bys musela měsíčně udělat, aby jsi pokryla náklady a vydělala si? Kolik bys měla nákladů na jednu zakázku (cestování, rekvizity apod.)?
Co extra můžeš nabídnout? Proč by si měli vybrat tebe? Umíš to se zvířaty? Co když budou mít blbý den?
Máš prostory, když bude venku hnusně, ne o budeš fotit jen v hezkém počasí? Kolik je hezkých dnů v roce, co ty ostatní škaredé dny, nebudeš pracovat?
Investice do vybavení, když to chceš dělat dobře a hezky, tam statisíce (počítat, foťák, licence programů, stativy, clony, gimbal, atd…).
Umíš jednat s lidmi? Práce s lidmi je peklo, někomu se něco nelíbí, musíš předělat, zase se to nelíbí atd. atd…
Máme v rodině profesionálního fotografa a kameramana a ty jeho příběhy s jednáním se zákazníky bych ti přála slyšet. Prvních 5 let to dělal jako koníček, teď už se tím živí a musí se hodně otáčet, aby měl kšefty. Práce hlavně o víkendech, protože lidi mají čas o víkendech, akce, oslavy a svatby jsou taky hlavně o víkendech. Pořád někde jezdí, kdy je hezky, nejde ven na procházku, za zábavou nebo za sportem, jede fotit nebo točit.
Ty fotky jsou dost průměrné, dle mého názoru. Nejsou špatné, ale nic za co bych byla ochotná zaplatit.
Jestli jsem noc drsná, tak promiň, ale třeba ti můj příspěvek zachrání dost peněz.
Ahoj, podle mě to jsou úplně obyčejné fotky, kterých má každý v mobilu x a mnohdy hezčí. Můžeš fotit sama pro sebe, ale na profesionála to nevidím.
Takových již bylo, že si mysleli, že se budou živit fotografováním a všechny zkrachovaly a mají to jen jako koníčka. Dneska si každý všechno fotí sám, proč by za to ještě někomu platil. A pak je pár vyvolených, ale těch je skutečně jen pár.
Budu psát anonymně, protože úplně nesouhlasím s tím co se tu píše. Ráda fotím, ale prostě neumím ty fotky tak naaranzovat. Jasný momentky jsou fajn, ale na samospoušť se mi celá rodina nepovede. Dřív jsme chodili k fotografce,, fakt krásné umělecké fotky, za cca hodinu jsme dali 2000 (10fotek)a většinou za další 1000 jsme fotky dokupovali. Pak jsem narazila na místní fotografku, nedělá úplně umělecké fotky, ale má prostory pozadí a hezké napady. Chodíme k ní 4× ročně a stojí nas to stejně (600 za 5 fotek/30minut). Diky té ceně má narváno, jen vánoční focení bylo do 30minut pryč. Měla jsem velkou kliku, že jsem zrovna projížděla FB a hned nas přihlásila. Zkus nějaký kurz, nafotit rodinu a přátelé a uvidíš. Držím palce, ať se ti sny splní.
Pořídila bych dobrý foťák, zjistila si kolik můžeš vydělat, aby to nebylo napadnutelne a fotila rodinky, podzimní, jarní focení venku, 5 upravených fotek z výběru, cca 800-1000 za půl hodiny (od profiku). Vánoční focení pokud nemáš ateliér, tak na vánočních trzích, krásné fotky, ale to už musíš umět. Případně to můžeš fotit bezúplatně a zkusit si na tom, jestli tě to bude bavit.
Focení zvířat bych fakt neviděla.
Možná je to jen můj pocit, ale poslední dobou se to strašně hemží fotografama. Hlavně ženské po dětech. Takže… 🤷🏻♀️
@shadowbabe píše:
Možná je to jen můj pocit, ale poslední dobou se to strašně hemží fotografama. Hlavně ženské po dětech. Takže… 🤷🏻♀️
A většina z nich ani fotit neumí.
@topazio píše:
A většina z nich ani fotit neumí.
No je fakt, že teďka co vídám, tak frčí fotky a nehty. Na uživení nevím, spíš jen koníček ![]()