Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pomáháč
Já sám jsem fursuit maker (furry). Je to vpohodě většinou Fury jsou milí lidé. No a co že se převlékají do kostýmů vy se taky nějak oblékáte. A s Yiff (furry sex), velká většina furry je tolerantní s tímhle. A pokud bude někdo říkat že jsou zvrácení tak je blb. O vás taky nikdo neříká že jste divný, zvrácení, atd
Je to její koníček. A když jí ho zarazíte tak si u ní jen přihoršujete. pokud chce jezdit na srazy tak ať si najde v okolí někoho kolem jejího věku koho to taky zajímá, pak je teprve dobré jet na sraz. A navíc pokud by jsi chtěla udělat suit, a měla by na to talent a bavilo by jí to, tak si tím může i hezky vydělat. (Dobře udělané suity: (hlavy třeba) se prodávají za hodně, třeba za 11000 nebo i 40000kč)
.
Krásný den všem,
jsem jednou z Furry již dlouhou dobu a necítím se být nenormální nebo úchylná. Vedu úplně normální vztah, který trvá již 14let z toho 4 roky v manželství a máme 8m syna. Manžel můj koníček respektuje a podporuje. Na srazy jezdím a nikdy jsem se nesetkala s nikým, kdo by se choval jakkoli proti pravidlům slušného chování nebo jinak nezákonně. Spíš ze strany kolemjdoucích jsem se setkala s chováním hraničícím s blbostí. Jak bylo zmíněno již výše mnozí z Furry jsou velmi milí a inteligentní lidé. Samozřejmě blbec se může najít, ale to máte všude ( v obchoďáku, na ulici, v okolí škol, v autobuse..bohužel
). Co vím, tak na všech srazech jsou stanovena přísná pravidla, která se následně dodržují. Jakékoli porušování pravidel se trestá vyloučením a dotyčný si koleduje o pěknou nakládačku od ostatních. Krom toho se po celou dobu konání na místě vyskytují Bodyguardi, kteří se starají o pořádek a bezpečí všech. Mohu říct, že jsem jednou jejich pomoc využila a to ve chvíli, kdy mi na srazu zasekli dveře od koupelny nemohla jsem se dostat ven
. Nebýt našich svalnatý bodyguardů, tak tam sedím ještě teď
. Dále se mi líbí to, že se na srazech konají aukce jejichž výtěžek se daruje na charitu…vetšinou se jedná o pomoc stanicím pro zvířata ČR nebo jinými institucím s charitativním zaměřením. Co, vím, tak někteří Furry chodí v nemocnicích po dětských odděleních a dělají tam dětem radost v těžkých chvílích. Toto je jedna z věcí, která mě k Furry hodně táhne, protože ráda pomáhám druhým a jak je známé ve více lidech se to lépe táhne. Dále se mi líbí, že je zde plno úmělců od kterých se člověk může učit a zdokonalovat se..prostě jsme hodně manuálně zdatní. Každý si prostě může vybrat a věnovat se tomu, co ho baví a pak nemá čas dělat hlouposti
. Na druhou stranu, ale chápu Vaše obavy o dcerku. Mohu s klidem říct, že bych také svému dítěti nedovolila jet někam do neznáma za někým neznámým. Prostě bych jí vysvětlila mé obavy, ale projevila bych zájem o její koníček a nabídla bych jí doprovod a fotografování. Mezi Furríky je naprosto normální, že jede celá rodina a někdy dokonce i s babičko, který o to nikdy aktivně nejevila zájem. Prostě se jede jenom podívat na své děti, vnoučata a jejich kostýmy. Když to vezmeme kolem a kolem tak Furry jsou úplně normální skupina lidí v kostýmech stejně jako rytíři s princeznami, klauni
.
@Anonymní píše:
Krásný den všem,
jsem jednou z Furry již dlouhou dobu a necítím se být nenormální nebo úchylná. Vedu úplně normální vztah, který trvá již 14let z toho 4 roky v manželství a máme 8m syna. Manžel můj koníček respektuje a podporuje. Na srazy jezdím a nikdy jsem se nesetkala s nikým, kdo by se choval jakkoli proti pravidlům slušného chování nebo jinak nezákonně. Spíš ze strany kolemjdoucích jsem se setkala s chováním hraničícím s blbostí. Jak bylo zmíněno již výše mnozí z Furry jsou velmi milí a inteligentní lidé. Samozřejmě blbec se může najít, ale to máte všude ( v obchoďáku, na ulici, v okolí škol, v autobuse..bohužel). Co vím, tak na všech srazech jsou stanovena přísná pravidla, která se následně dodržují. Jakékoli porušování pravidel se trestá vyloučením a dotyčný si koleduje o pěknou nakládačku od ostatních. Krom toho se po celou dobu konání na místě vyskytují Bodyguardi, kteří se starají o pořádek a bezpečí všech. Mohu říct, že jsem jednou jejich pomoc využila a to ve chvíli, kdy mi na srazu zasekli dveře od koupelny nemohla jsem se dostat ven
. Nebýt našich svalnatý bodyguardů, tak tam sedím ještě teď
. Dále se mi líbí to, že se na srazech konají aukce jejichž výtěžek se daruje na charitu…vetšinou se jedná o pomoc stanicím pro zvířata ČR nebo jinými institucím s charitativním zaměřením. Co, vím, tak někteří Furry chodí v nemocnicích po dětských odděleních a dělají tam dětem radost v těžkých chvílích. Toto je jedna z věcí, která mě k Furry hodně táhne, protože ráda pomáhám druhým a jak je známé ve více lidech se to lépe táhne. Dále se mi líbí, že je zde plno úmělců od kterých se člověk může učit a zdokonalovat se..prostě jsme hodně manuálně zdatní. Každý si prostě může vybrat a věnovat se tomu, co ho baví a pak nemá čas dělat hlouposti
. Na druhou stranu, ale chápu Vaše obavy o dcerku. Mohu s klidem říct, že bych také svému dítěti nedovolila jet někam do neznáma za někým neznámým. Prostě bych jí vysvětlila mé obavy, ale projevila bych zájem o její koníček a nabídla bych jí doprovod a fotografování. Mezi Furríky je naprosto normální, že jede celá rodina a někdy dokonce i s babičko, který o to nikdy aktivně nejevila zájem. Prostě se jede jenom podívat na své děti, vnoučata a jejich kostýmy. Když to vezmeme kolem a kolem tak Furry jsou úplně normální skupina lidí v kostýmech stejně jako rytíři s princeznami, klauni
.
Výborně napsáno
Mladá paní, skvělý příběh.
@Anonymní píše:
Dobré brzké odpoledne- prosímo o respektování anonymu, jde o dost specifický problém a nerada bych aby někdo věděl, že sem píšu. Dcera které bylo nedávno 13 začala ujíždět na furry a dostala se do tohoto fandomu- kdo neví, co je to furry (http://cs.wikifur.com/wiki/Furry) a mně tp připadá opravdu dost úchylné. Píše i erotické povídky na toto téma, vymýšlí si postavy…taky by chtěla jet na nějaký jejich sraz do Prahy ale jsme z druhého konce republiky a žádného z těch lidí (20+) se kterými chce jet neznám a ona je jen přes internet. Tam jsem rozhodnutá, že ji nepustím. Ale co s tímto koníčkem? Nelíbí se mi kolik perverze v tom je a ten fakt, že jsou to prostě polidštěná zvířata s lidskými znaky…zavání mi to zoofilií…ve škole si o ní děcka šuškají, že je úchylná a to mě dost znejisťuje.
A.
Chápu, že ji nechcete nikam pustit. Je ji 13
Ale sakra
To ze kresli zlidstela zvirata… neznate Zootropolis? Zpívej? Přesně tohle jsou typické příklady furry a taky vám to nepřijde divné. Takže žádný psycholog. Erotické příběhy? Dospívá, každý si to jednou zkusil.
Vymýšlí si postavy? A co sakra, je mi 17 a mám jich hodně. Nechte ji ať se zajímá o to co jí baví ![]()
@Anonymní píše:
Dobré brzké odpoledne- prosímo o respektování anonymu, jde o dost specifický problém a nerada bych aby někdo věděl, že sem píšu. Dcera které bylo nedávno 13 začala ujíždět na furry a dostala se do tohoto fandomu- kdo neví, co je to furry (http://cs.wikifur.com/wiki/Furry) a mně tp připadá opravdu dost úchylné. Píše i erotické povídky na toto téma, vymýšlí si postavy…taky by chtěla jet na nějaký jejich sraz do Prahy ale jsme z druhého konce republiky a žádného z těch lidí (20+) se kterými chce jet neznám a ona je jen přes internet. Tam jsem rozhodnutá, že ji nepustím. Ale co s tímto koníčkem? Nelíbí se mi kolik perverze v tom je a ten fakt, že jsou to prostě polidštěná zvířata s lidskými znaky…zavání mi to zoofilií…ve škole si o ní děcka šuškají, že je úchylná a to mě dost znejisťuje.
A.
Sakra. Furry neni nic špatného. O žádné sexuální hovadiny tu nejde. Ano, je tu pár takových lidí, ale je jich minimum. Žádná zoofílie. Ty špatné z nás dělají média, co zrovna slyšela nějakou hovadinu, když se někdo s někým pohádal a vymyslel si na něj špatnosti. Sama jsem členkou furries a dalších takový fandomů, třeba bronies. A na srazy jí pustit můžete, nic se jí nestane, jediné co se tam dělá, tak že se sejde skupina lidí, poslouchají se písničky, procházka a do toho povídání, jako když jdete s někým na kávu.
Pro ty, co tu hovoří o psychologovi, zamyslete se nad sebou a svými dětskými pohádkami, vždy se tam objeví jedno polidštělé zvíře Bella a Zvíře, princ žabák, chameleon, kůň s lidským chováním. Vždy tam je něco. a Furries, to je akorát to, že si člověk vytvořil toto v realitě. Maskoti ve sportu, také to jsou antromofní zvířata. Je to všude, ale vy odsuzujete jen ty, co v tom kostýmu nejsou pro peníze. Co to mají jako zábavu. Jsou ve fandomu lidé, co to berou příliš vážně a dělají blbosti, to ano… ale v Čechách je fakt nenajdete, a navíc, takový lidé jsou všude, i u vás v práci, ve vašem okolí, vždy je někdo, kdo má zápal pro věc. Je to jen prostý, neškodný koníček. To je jako, kdybych vás poslala k psychologovi za to, že váš koníček je čtení knih, či kreslení.
@Joshlerr píše:
Chápu, že ji nechcete nikam pustit. Je ji 13
Ale sakra
To ze kresli zlidstela zvirata… neznate Zootropolis? Zpívej? Přesně tohle jsou typické příklady furry a taky vám to nepřijde divné. Takže žádný psycholog. Erotické příběhy? Dospívá, každý si to jednou zkusil.
Vymýšlí si postavy? A co sakra, je mi 17 a mám jich hodně. Nechte ji ať se zajímá o to co jí baví
@VeriMors Souhlasím s vámi v tom největším rozmezí. Ovšem každý to vnímá jinak a jako maminka holčičky, která žije ve zkresleném světě, kde převládá její fantasie, může považovat za nesprávné. Ono taky ta naše hlava si umí vymyslet spoustu věcí
Každopádně souhlasím s vámi. Dítě se rozvíjí a zkouší nové věci. Však ono samo časem pozná, zda ji to bude bavit
přeji pěkný zbytek dne. ![]()
ach jo lidi chce se mi z vás brečet je to prostě obyčejná komunita a každá komuita je uchlná s tím se nedá nic dělat .......na jednom srazu jsem byla je to uplně normální .....lidi se tam baví smějí se semtam udělaj nějakou šaškárnu a tím pobaví třeba kolem jdoucí a pokonci toho srazu jdoutřeba do čajovny na pokec ale ten je většinou od osumnácti.........a ze zoofili to nemá nic společného je to jen zvíře v lidské podobě vecelé a hravé ale zaleží to jak si jí vymyslí .......a znám i člověka kterému je 40 a je uplně normální .....jde taky o to jaý je to člověk není hezké házet je do jednoho pytle .....a jeste jedna věc jak mužete vědět že si o ní ve škole šuškají ? HMMMM.....???
@Anonymní píše:
A.
Dobrý den. Jsem jedna zástupkyně z několika zástupců z furry komunity. A mě toto připadá jako urážka, protože Furry není to co jste tadyk vy hrozného psala. Furry je úplný opak. A já sama jsem byla už na několika srazech s lidmi, které sama ani neznám, ale úplně v pořádku jsem se s nimi spřátelila a několik jich z nám i z dětství. A jak můžete vědět, že si o vaší dceři něco šuškají? Toto mi přijde trošku až zvláštní.
A na psychologa nebo zoofilii to určitě nevypadá. Měla byste v tom spíš vaši dceru podpořit. A na srazy jezdit s ní, když se o ní bojíte. A taky jsou dokonce srazy v Ostravě a okolí velkých měst.
Hezký zbytek dne
.
@Anonymka furry reaguješ na příspěvek z 1.12.2017, zakladatelka to už asi má dávno nějak vyřešené
@stinga píše:
@Anonymka furry reaguješ na příspěvek z 1.12.2017, zakladatelka to už asi má dávno nějak vyřešené
To sice ano, ale stejně si myslím, že i na starší správy by se mělo reagovat. Je to správa, která tu je sice už delší dobu, ale má stejnou váhu jako ostatní správy.
@Anonymka furry no ale těžko zakladatelka čeká rok a půl, až jí někdo napíše, jak to má vyřešit - teď už je to passé
Tak zvaný - „furry“ není nějak úchylný. Je to jenom člověk převlečený za zvíře a baví při tom lidi. 16.2 jsem byla na masopustu (outingu) ohledně tohohle a vůbec mi to nepřipadalo zlé, naopak
Spíš jsem se u toho bavila
hlavně nedávej dítě k psychologovi nebo nějak tak, je to podstatě jeho koníček :/ každýho něco baví…třeba někdo rád maluje, zpívá, tancuje atd. A někdo má rád furríky
podstatě já se o furry zajímám
mám kamarádky/kamarády které se o tom zajímají také
a že by byly úchylný? Vůbec! Jsou úplně normální! Nechápu proč si o tom skoro každý myslí, že je to úchylné…jsou to jen lidi kteří ze sebe dělají komika, takže tak…sama furrík jsem :/ a je to jen koníček, baví mě to, a aspoň se nějak na ten den zabavím a nejsem furt na telefonu či počítači
vyrábím nebo kreslím furríky - prostě dělám „fursuity - srstnatý oblek“ a „badges, refky to je podstatě o kreslení“ a baví mě to
už i uvažuji že si sama fursuit vyrobím
a pokud to někoho zajímá najděte si na internetu - co je to furry?
Tak evidentně si dcera je sama sebou natolik nejistá a v rodině se cítí natolik nepřijímaná a nerespektovatná, že jí stojí za to se přidat ke skupině lidí, co nejsou zatím její nejbližší.
Zdroj problému je v tobě, drahá zakladatelko.
Dobrý den,
Vůbec nechápu jak to můžete nazvat „zoofólii“ na první pohled možná ano, ale vy jste ten fandom jen nepoznala z obou stran, takhle v každém fandomu se najdou jedinci, kteří ten fandom celý urazí, a poté, když někdo slavný to najde na internetu a třeba jen jeden to udělal, slavný to řekne médiím, takže samozřejmě tomu člověku úplně všichni uvěří, takže mi ve fandomu nemáme moc velkou šanci je obrátit, protože si všichni myslí, že celý fandom je takový, v tom fandomu jsem už tři roky a nevidím nic, než kreativní lidi, kteří baví dětí, abych řekla tak v tomto fandomu se mají všichni rádi, myslím to tak, že jsou k sobě všichni přátelští, vaše dcera v tomto fandomu si najde kamarády, kteří jí rozumí a chápou ji, měla by jste ji povzbuzovat a pomáhat, nevidím na tom nic špatného, a pokuď by jste chtěla, aby z toho fandomu odešla, tak i tak neodejde… třeba vezmeme mě, mám hodně kamarádů, rodiče mě povzbuzují, lidi ve fandomu mi rozumí a teď se snažím i říct spolužákům, že to není nic špatného, bude to dlouho, ale jednou to doufám zvládnu…
Děkuji ![]()