Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja se ve 14ti neptala kolik kafe můžu vypít, ale neměli jsme presovač…pochybuji, že si do toho necha holka kecat…
Pro zdraví to určitě není dobrý ani ve 14 ani ve 30,pokud už je tak naucena stejne s tim nikdo nic neudělá. A ano, doba je jinde, včera sme šli s manželem okolo základní školy a jen o pár metru dál, tam seděli žáci ze zakladky a vyhulovali ani se neschovali
@GregoryViolet Žádná hitparáda, ale zase lepší než kdyby kouřila nebo se nalévala alkoholem.
V dnešní době holky i kluci kouří běžně trávu od 13-14let a rodiče se o tom ani nikdy nedozví, takže kafe je lepší varianta
Je to sice nezdravé, ale lepší než cigára, alkohol, marihuana
@debra.morgan Taky jsem se nikoho neptala ![]()
Co třeba energetické nápoje? Těma se dnešní děcka dopují na odpoledkách během pauzy, to je snad horší svinstvo než kafe ![]()
@Míša 95 píše:
Pro zdraví to určitě není dobrý ani ve 14 ani ve 30,pokud už je tak naucena stejne s tim nikdo nic neudělá. A ano, doba je jinde, včera sme šli s manželem okolo základní školy a jen o pár metru dál, tam seděli žáci ze zakladky a vyhulovali ani se neschovali
To mi povídej, včera jsem vedla holku ke škole a dva kluci ze 4 třídy odhodili vajgly přímo před vchodem do školy na zem ![]()
@Paoloska píše:
@GregoryViolet Žádná hitparáda, ale zase lepší než kdyby kouřila nebo se nalévala alkoholem.
Tak nejak…
@GregoryViolet Myslím,že moje dcera kafe taky pila uz tak od 14-15let, nejraději z dolce gusta, různé laté, kapucino apod. nepřipadá mi to divný, znám dost nezdravějších věcí. I když těch 5hrnků deně mi přijde dost v jakémkoli věku.
Každý si musí najít svůj vlastní způsob, jak si huntovat tělo. Pro někoho je to ana, pro někoho mekáč, či litry koly, jiný radši trávu nebo cigarety.
S tím nic moc nenaděláš.
Co presne je spatneho na kave? Ja ji pila urcite driv nez ve ctrnacti (tehdy prekapavanou, tam je kofeinu vic, v pressu je ho malo), kofein na mne nijak nepusobi, takze si ji nedavam proto, ze by me drzela vzhuru, spis pro chut. Kava je zdrava ![]()
Ja pila zpocatku teda jen jedno denne, ale taky cca od 13-14 let. Ted uz ho nepiju, ne ze bych nechtela, ale nemuzu.
Je to mazec no, mě je 19 a kafé jsem se doted nenaučila pít vůbec, prostě mi nechutná ![]()
Já ve 14ti taky kafe již pila, ale jen jedno denně, slabý, vždy s mámou když přišla z práce…5 espress je na dospívající dívku opravdu hodně, jak se říká, všeho moc škodí, i když lepší než rozpustná káva ve které je více kofeinu. A s těmi energeťáky mezi dětmi máte pravdu, pijí to o přestávkách jako vodu, to je podstatně horší jak to kafe.
Tak 5 espress denne, proc ne, pokud jsou spravne pripravena, kava je zdrava, tedy ne preprazena, nekvalitni a preextrahovana.. Kofeinu ma urcite vic, nez dve lzicky Nescafe zalite v hrnku, ale nic hrozneho, cerny caj ma stejne ???? Ja osobne pila kafe asi od 10 let, k snidani s rodici prekapavane.. Nyni jen cerne espresso ![]()
Já bych dceři tolik kafe ve 14 teda nedovolila