Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak 5 espress denne, proc ne, pokud jsou spravne pripravena, kava je zdrava, tedy ne preprazena, nekvalitni a preextrahovana.. Kofeinu ma urcite vic, nez dve lzicky Nescafe zalite v hrnku, ale nic hrozneho, cerny caj ma stejne ???? Ja osobne pila kafe asi od 10 let, k snidani s rodici prekapavane.. Nyni jen cerne espresso ![]()
Mě to tedy přijde hodně přes čáru. Já kafe doma nikdy jako mladá pít nemohla. Ale mě to tedy ani nenapadlo. Je mi 23 a nedávno jsem si dala své 2. kafe v životě
Dovolila bych max. eiskaffee. Tedy kafe bez kofeinu.
Kofein je stimulacni droga. Nezletile nepatri. Od kdy je kafe zdrave?! Alkohol je take zdravy. A deti ho nepiji. Vyjmecne kafe na navsteve mozna. Ale jinak ani nahodou
Ja pila kafe od 13 ti, nepreziju bez toho… kazdej potrebuje jinou davku
Začala jsem pravidelně pít kávu, když mi bylo asi 13 - 14 let. S kamarádkou po škole. Základní:))) Nevidím na tom nic divného, tehdy byla jen „staročeská směs“ a pak možná kafe „fénix“, rozpustné nebylo. To jsem ochutnala snad až po revoluci.
Jenom to množství bych trošku ubrala.
Jinak tedy, nedovedusi představit, jak by takové zakazování a „nepatří do rukou, je to droga“ konkrétně probíhalo. Jsme přišly holky ze školy, rodiče v rachotě, tak jsem si sedla a uvařila kafe. Normálka bylo doma.
Tak 14 ti leta holka snad vi co muze a co ne. Tak jako nekouri nepije alkohol, nebere drogy tak nepije kafe. Pokud ano, je to spatne. Dost mne prekvapuje, ze je vas tolik co vam to prijde normalne.
A petkrat za den o tom ani nemluvim.
Tak 14 ti leta holka snad vi co muze a co ne. Tak jako nekouri nepije alkohol, nebere drogy tak nepije kafe. Pokud ano, je to spatne. Dost mne prekvapuje, ze je vas tolik co vam to prijde normalne.
A petkrat za den o tom ani nemluvim. i
@Alyss1 no, tak kavu teda opravdu nemam ve stejne skupine jako cigarety, alkohol, nebo drogy. Ale vychovavej si sve dite jak chces, ovsem netvrd, ze ti, co to delaji jinak, to delaji spatne. Ja uz doma jednoho v tomto veku mam a kava je neco, co skutecne nezakazuju, je to, jako zakazovat caj. Kavu tedy nepije, caj jo.
@Terezxx eiskaffee je bez kofeinu pouze tehdy, pokud je to na nem napsane. Jinak to tedy neni nazev pro bezkofeinove kafe, ale pro studene normalne s kofeinem.
Alyss - ale čaj je taky stimulant. A čokoška, resp. kakao taky…co naděláš?
@Poustevnice píše:
Alyss - ale čaj je taky stimulant. A čokoška, resp. kakao taky…co naděláš?
Ano caj icokolada je stimulant. Ne tak silny jako kava ale je. Taky bych diteti nedovolila, aby snedlo tri tabulky cokolady za den…
Kava je droga ale take. Ja take nemam alkohol ve stejme kategorii jako heroin a detem ho pit nedovolim.
Vychovavam si svoje deti jak chci. Diskuze byla o tom, zda je to dobre. A pet hrnku kafe pro 14ti letou teda fakt neni.
@GregoryViolet Na pití kafe ve 14 letech nevidím nic špatného (já začala dříve), ale 5 je docela dost
Na mě teda kofein nijak nezabírá a nezabíral, káva mi prostě jen chutná.
@Alyss1 V posledních letech děti stále častěji pijí nápoje obsahující kofein, a i když to v Česku není tak masový jev jako v USA, zaslouží si pozornost i u nás. Vědci konstatují, že dávky do 200 miligramů denně jsou pro děti v principu bezpečné. Děti jsou ovšem častěji než dospělí na tuto látku přecitlivělé, takže u nich může vyvolávat pocity úzkosti či podrážděnosti. Navíc děti většinou pijí kofein ve sladkých limonádách, energetických nápojích a slazených ledových čajích, které obsahují velké množství cukru – a to jim, na rozdíl od kofeinu, neprospívá zcela jistě, neboť prázdné kalorie zvyšují riziko obezity. Naopak dětem s hyperaktivitou může malé množství kofeinu dokonce prospět, protože jim pomůže se soustředit a povzbudit je k odpovědím na položené otázky a podobně.
To je jedno nebo dvě kafe, ne
Takže pro většinu dětí bezpečné (slečna tedy pije 5, i to se zdá mně hodně, ale podle mě ji spíše chutná
)