Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, sice nejsem těhotná, ale pročítala jsem si různá jména na internetu, jen tak pro info a narazila jsem na spoustu genderově neutrálních jmen, která se můžou dát jak holce, tak klukovi. Charlie, Robin, Adrian, Alex, Shawn, Logan…je jich hodně. Co si o nich myslíte? Měla by mít holčička ryze holčičí jméno a kluk klučičí, nebo se vám tahle oboupohlavnost jmen líbí? Jsem asi divná, ale mně se to líbí moc. ![]()
Budu ráda za vaše názory.
Ještě třeba René…Jinak ne, mě se tohle nelíbí, mám ráda, když je ze jména zjevné pohlaví dítka. Navíc mi všechny ty gender trendy lezou pěkně na nervy ![]()
Mno, vzpominam si jak jsme cekali na letisti Rowan z USA a jelikoz jsme znali jen Rowana Atkinsona, zarazilo nas, ze priletela slecna
Ale celkove nevim, rozhodovala bych se spis podle konkretniho jmena…Alex pro holku klidne, treba Charlie se mi nelibi, atd
Kluk je kluk holka je holka.. stejně tak to vidím se jménem.. vyrovnanost s tím kdo jsem a co jsem je jedna ze zásadních věcí..nerozumím tomu, proč by dítě mělo být TO, pokud je vyhraněné a cítí se ve svém těle - klučičím či holčičím dobře.. ale každý ať si pojmenuje dítě, jak se mu líbí.. já jsem pro, aby kluci zůstali kluci a holky holky..i jménem
@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit. ![]()
Obecně se mi to nelíbí. My máme teda kluka Robina, vím, že v zahraničí je to spíš holčičí, ale my žijeme v ČR, a u nás je to myslím ryze klučičí jméno, tak to tak i beru. ale dala jsem to, protože se mi to jméno hrozně moc líbí(na kluka),kvůli ničemu jinému.
Mně se to líbí, ale v kontextu anglofonních zemí. V angličtině to prostě zní jinak, není tak genderově vyhraněná jako čeština a i pokud neznáte pohlaví dané osoby, tak se normálně domluvíte. V češtině tohle prostě moc nefunguje.
@SisiYetti píše:
@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit.
Moc pěkně to vyjádřila @jdukolem . Zkrátka, dnes je svět obrácený naruby. Pravidla a zákonitosti, co platily tisíce let, najednou neplatí. A mě z toho jde hlava kolem.
@SisiYetti píše:
@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit.
například gender jsi sem zatáhla ty už v titulku diskuze
čili dát jméno genderově neutrální není gender styl? Aby se náááhodou neprovalilo předem jakého je dotyčný pohlaví?
@jdukolem Prostě se jim říká genderově neutrální, protože je můžou mít obě pohlaví, tak jsem to tak nazvala taky. Jen jsem nepochytila, že by to byl nějaký mega trend. ![]()
@SisiYetti píše:
@pe-terka Myslíš třeba transsexuály?
nastuduj si gendrovou tematiku. Je to víceméně o rozdělení či popření zaběhnutých rolí, které sociálně definují to které pohlaví. Alespon tak to vnímám já.
@pe-terka Z toho, co psala @jdukolem se to dalo pochopit různě. Prostě nejsem zastánce toho, že ženská musí být 100% ženská a musí dělat jen ženské činnosti a chlap chlapské. Proč by se to nemohlo dle libosti míchat?
@SisiYetti píše:
@pe-terka Z toho, co psala @jdukolem se to dalo pochopit různě. Prostě nejsem zastánce toho, že ženská musí být 100% ženská a musí dělat jen ženské činnosti a chlap chlapské. Proč by se to nemohlo dle libosti míchat?
no takhle to asi nebylo úplně myšleno ![]()
@SisiYetti píše:
@jdukolem Prostě se jim říká genderově neutrální, protože je můžou mít obě pohlaví, tak jsem to tak nazvala taky. Jen jsem nepochytila, že by to byl nějaký mega trend.
tak jinak.. za mě osobně - tys napsala oboupohlavnost jmen.. čili i proto jsem reagovala z hlediska pohlaví a vyhranění nebo spíše sounáležitosti k určitému pohlaví a volbě jména - s tím, že je to můj osobní názor, který nikomu necpu.. a pokud se dobře začteš tak @pe-terka nemyslela ten megatrend právě jen ke jménům ale zobecnila to i na ostatní aspekty… protože opravdu je dnes trend se pomalu stydět za to, že člověk k nějakému pohlaví náleží, nějak se narodil a ak se i přijímá.. jakoby byla hanba být mužem a ženou, společnost se snaží být tak megakorektní až z toho pomalu „bolí břicho“ už jen to, že vůbec existují nějak genderově neutrální jména je prostě směšné - za mýho mládí by se řeklo - jooo René to se hodí pro holku a pro kluka a šmytec.. žádný gender nebyl třeba.. ![]()