Genderově neutrální jména

161
6.9.17 19:22

Genderově neutrální jména

Ahoj holky, sice nejsem těhotná, ale pročítala jsem si různá jména na internetu, jen tak pro info a narazila jsem na spoustu genderově neutrálních jmen, která se můžou dát jak holce, tak klukovi. Charlie, Robin, Adrian, Alex, Shawn, Logan…je jich hodně. Co si o nich myslíte? Měla by mít holčička ryze holčičí jméno a kluk klučičí, nebo se vám tahle oboupohlavnost jmen líbí? Jsem asi divná, ale mně se to líbí moc. :)
Budu ráda za vaše názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25179
6.9.17 19:27

Ještě třeba René…Jinak ne, mě se tohle nelíbí, mám ráda, když je ze jména zjevné pohlaví dítka. Navíc mi všechny ty gender trendy lezou pěkně na nervy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
6.9.17 19:29

Mno, vzpominam si jak jsme cekali na letisti Rowan z USA a jelikoz jsme znali jen Rowana Atkinsona, zarazilo nas, ze priletela slecna :D Ale celkove nevim, rozhodovala bych se spis podle konkretniho jmena…Alex pro holku klidne, treba Charlie se mi nelibi, atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
6.9.17 19:29

Kluk je kluk holka je holka.. stejně tak to vidím se jménem.. vyrovnanost s tím kdo jsem a co jsem je jedna ze zásadních věcí..nerozumím tomu, proč by dítě mělo být TO, pokud je vyhraněné a cítí se ve svém těle - klučičím či holčičím dobře.. ale každý ať si pojmenuje dítě, jak se mu líbí.. já jsem pro, aby kluci zůstali kluci a holky holky..i jménem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
6.9.17 19:31

@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
6.9.17 19:31

Obecně se mi to nelíbí. My máme teda kluka Robina, vím, že v zahraničí je to spíš holčičí, ale my žijeme v ČR, a u nás je to myslím ryze klučičí jméno, tak to tak i beru. ale dala jsem to, protože se mi to jméno hrozně moc líbí(na kluka),kvůli ničemu jinému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
6.9.17 19:34

Mně se to líbí, ale v kontextu anglofonních zemí. V angličtině to prostě zní jinak, není tak genderově vyhraněná jako čeština a i pokud neznáte pohlaví dané osoby, tak se normálně domluvíte. V češtině tohle prostě moc nefunguje.

• Citovat
  • Upravit
25179
6.9.17 19:34
@SisiYetti píše:
@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit. :mrgreen:

Moc pěkně to vyjádřila @jdukolem . Zkrátka, dnes je svět obrácený naruby. Pravidla a zákonitosti, co platily tisíce let, najednou neplatí. A mě z toho jde hlava kolem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
6.9.17 19:35
@SisiYetti píše:
@pe-terka Jaké gender trendy myslíš? Neber to ve zlém, jen opravdu nevím, co si pod tím představit. :mrgreen:

například gender jsi sem zatáhla ty už v titulku diskuze ;) čili dát jméno genderově neutrální není gender styl? Aby se náááhodou neprovalilo předem jakého je dotyčný pohlaví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
6.9.17 19:35

@pe-terka Myslíš třeba transsexuály?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
6.9.17 19:37

@jdukolem Prostě se jim říká genderově neutrální, protože je můžou mít obě pohlaví, tak jsem to tak nazvala taky. Jen jsem nepochytila, že by to byl nějaký mega trend. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 19:38
@SisiYetti píše:
@pe-terka Myslíš třeba transsexuály?

nastuduj si gendrovou tematiku. Je to víceméně o rozdělení či popření zaběhnutých rolí, které sociálně definují to které pohlaví. Alespon tak to vnímám já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
6.9.17 19:41

@pe-terka Z toho, co psala @jdukolem se to dalo pochopit různě. Prostě nejsem zastánce toho, že ženská musí být 100% ženská a musí dělat jen ženské činnosti a chlap chlapské. Proč by se to nemohlo dle libosti míchat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
6.9.17 19:43
@SisiYetti píše:
@pe-terka Z toho, co psala @jdukolem se to dalo pochopit různě. Prostě nejsem zastánce toho, že ženská musí být 100% ženská a musí dělat jen ženské činnosti a chlap chlapské. Proč by se to nemohlo dle libosti míchat?

no takhle to asi nebylo úplně myšleno :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
49159
6.9.17 19:45
@SisiYetti píše:
@jdukolem Prostě se jim říká genderově neutrální, protože je můžou mít obě pohlaví, tak jsem to tak nazvala taky. Jen jsem nepochytila, že by to byl nějaký mega trend. :roll:

tak jinak.. za mě osobně - tys napsala oboupohlavnost jmen.. čili i proto jsem reagovala z hlediska pohlaví a vyhranění nebo spíše sounáležitosti k určitému pohlaví a volbě jména - s tím, že je to můj osobní názor, který nikomu necpu.. a pokud se dobře začteš tak @pe-terka nemyslela ten megatrend právě jen ke jménům ale zobecnila to i na ostatní aspekty… protože opravdu je dnes trend se pomalu stydět za to, že člověk k nějakému pohlaví náleží, nějak se narodil a ak se i přijímá.. jakoby byla hanba být mužem a ženou, společnost se snaží být tak megakorektní až z toho pomalu „bolí břicho“ už jen to, že vůbec existují nějak genderově neutrální jména je prostě směšné - za mýho mládí by se řeklo - jooo René to se hodí pro holku a pro kluka a šmytec.. žádný gender nebyl třeba.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze