Genderově neutrální jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4700
6.9.17 22:20
@pe-terka píše:
Mě to zní jak voda po holení :lol: Taky mě to už párkrát zaujalo, co že to znamená?

představivost:
Odolena Voda - vypadalo písmenko R, původně Odrolená Voda, čili lidé si dom nosili ledovou námrazu na oblečení a když vešli do světnice, námrazu z oblečení odrolili, ta posléze roztála a zbyla z toho tzv. odrolená voda, později zkomolená na název Odolena Voda :nevim: třeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
6.9.17 22:20
@Borrealis píše:
Můj táta nepoužívá název voda po holení ale pouze odolena voda
není Čech, ani Slovák, takže o to se mi zdá tento termín záhadnějšíjak to vzniklo? To byl kdysi dávno kníže Odol? Odolo? Odolen?

Existuje obec, Odolena Voda :D vznikla zkrácením z Odolenova Voda http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
6.9.17 22:22

Pomeje. 8o

Sice genderově naprosto vyvážené ale jinak strašné. TO si to nemohou nositelé změnit?

Mohou, ale možná nechtějí. Nositelů je zde 14, kdyby se mi dcerka měla vdávat za Pomeje, tak bych jí nahučela do hlavy změnit to, nebo se nějak domluvit…jakkoliv…pravda, zda by poslechla, to již nevím, ale aby pak rodila další malé Pomeje…

sorry jako :cert:

ta hanlivá jména jdou změnit na matrice zdarma, svatba je ideální příležitost, myslím že se toho lidi nemusej zase tolik bát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
6.9.17 22:23
@Wani píše:
Existuje obec, Odolena Voda :D vznikla zkrácením z Odolenova Voda http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

Ano našla jsem podobné: http://www.odolenavoda.cz/…dolena-voda/

Název obce je spojován se jménem českého rytíře Odolena ze Střízovic, který žil ve 12. století. Rodné jméno Odolen neboli ten, který odolal, je staročeské a dnes se vyskytuje zřídka.

Příspěvek upraven 06.09.17 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 22:24
@Wani píše:
Existuje obec, Odolena Voda :D vznikla zkrácením z Odolenova Voda http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…
:palec: Odolen, lišák jeden :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
6.9.17 22:25

@Wani jůůůů to je hezké čtení, díky!!! :potlesk:

tomuto : (Též v Profousově slovníku je Odolena Voda uvedena pod jménem Vodolka.) Nakonec byl dodatečně zaveden úřední název s krátkým zakončením Odolena Voda.
Protože není vhodné pokládat tvar Odolena za nesklonný druhý pád jména Odolen, nezbývá nám než tvořit pády tak, jako by šlo o dvě jména skloňovaná podle vzoru „žena“. Skloňujeme tedy Odolena Voda, (do) Odoleny Vody, (k) Odoleně Vodě, (přes) Odolenu Vodu, (v) Odoleně Vodě, (za) Odolenou Vodou, tedy se stejnými koncovkami, jaké byly u původního názvu Odolenova Voda…

sice nerozumím ani zaboha ale jak si hned připadám chytřejší…tak fakt nějaký Odolen existoval
ten byl jistě odolný :palec: jinak by neměl celou vesnici

Příspěvek upraven 06.09.17 v 22:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
6.9.17 22:25
@Borrealis píše:
Pomeje. 8o

Sice genderově naprosto vyvážené ale jinak strašné. TO si to nemohou nositelé změnit?

Mohou, ale možná nechtějí. Nositelů je zde 14, kdyby se mi dcerka měla vdávat za Pomeje, tak bych jí nahučela do hlavy změnit to, nebo se nějak domluvit…jakkoliv…pravda, zda by poslechla, to již nevím, ale aby pak rodila další malé Pomeje…

sorry jako :cert:

ta hanlivá jména jdou změnit na matrice zdarma, svatba je ideální příležitost, myslím že se toho lidi nemusej zase tolik bát…

Tak to je příjmení, ne? Může si vybrat, zda by byla Pomeje či Pomejová :nevim: Manželka Kočího si taky může vybrat, zda bude Kočí nebo Kočová :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 22:27

@Borrealis dneska už lidi pomalu neví, co to ty pomeje jsou :think: To bylo nějaký žrádlo pro prasata, nebo se mýlím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
6.9.17 22:27

Nevím, ale nějak mi to přijde jako vybrat si mezi cholerou a morem, osobně bych se nechtěla jmenovat ani Pomeje ani Pomejová, vemte si, nějaká krásná mladá žena a jmenovat se Pomeje / tak snad není žádná /…chudinka

dyk je to blbý a dehonestující krásu mladé ženy 8)

Ani když budou mít dítě Charlotte Sophie Pomeje, či Cedric Cleo Pomeje tak to nevylepší :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 22:28
@Wani píše:
Tak to je příjmení, ne? Může si vybrat, zda by byla Pomeje či Pomejová :nevim: Manželka Kočího si taky může vybrat, zda bude Kočí nebo Kočová :nevim:

myslím, že ne. Manžel Kočové je Koča…Kočí je podle mě nesklonné, u obou pohlaví. Pomeje zrovna tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
6.9.17 22:30

@pe-terka
jo aha, no jasně, voda ze škopku ve které se umylo kde co, nejen nádobí, slupky, bordel, zbytky jídla, prostě kompletní fujtajksl a nalilo se to prasatům a jak si ta prasátka čvachtala

já to jako dítě u babičky musela nosit a vylejvat, čirý ekl, ale prasátka se měla…čvachty čvacht

jsem myslela že je to všeobecně známo, prostě bioodpad

a kdo by se dneska chtěl jmenovat " Bioodpad"?  :think:

Příspěvek upraven 06.09.17 v 22:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 22:30
@Borrealis píše:
Nevím, ale nějak mi to přijde jako vybrat si mezi cholerou a morem, osobně bych se nechtěla jmenovat ani Pomeje ani Pomejová, vemte si, nějaká krásná mladá žena a jmenovat se Pomeje / tak snad není žádná /…chudinka

dyk je to blbý a dehonestující krásu mladé ženy 8)

Ani když budou mít dítě Charlotte Sophie Pomeje, či Cedric Cleo Pomeje tak to nevylepší :,(

myslím, že manželka Jiřího P. je Andrea Pomeje. A je to krásná žena :palec: Vyvdat a nechat si takové příjmení je takřka vyznání lásky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
6.9.17 22:33

…šiši si jí musím vygooglit, není možná

googly googly

a no jo fakt, a jaká je to krásná ženská…ty jo tak to smekám klobouk za odvahu nechat si takové jméno
nevím zda mají děti, ale dětem bych to fakt velice velice rozvážila dát jako příjmení a roznášet to tak dále… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
6.9.17 22:33
@pe-terka píše:
myslím, že ne. Manžel Kočové je Koča…Kočí je podle mě nesklonné, u obou pohlaví. Pomeje zrovna tak.

Kdepak, takto to není, viz 3.2 v http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

Česká příjmení na -í vznikla z obecných podstatných jmen, z osobních jmen nebo jsou zpodstatnělými jmény přídavnými. Tato příjmení se buď přechylují, nebo je lze ponechat nepřechýlená. Přípona -ová se připojuje k základu bez koncové samohlásky: Bouší – Boušová i Bouší, Konopí – Konopová i Konopí, Štěstí – Štěsťová i Štěstí, Zelí – Zelová i Zelí, Kočí – Kočová i Kočí, Krejčí – Krejčová i Krejčí, Tomší – Tomšová i Tomší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.9.17 22:36
@Wani píše:
Kdepak, takto to není, viz 3.2 v http://prirucka.ujc.cas.cz/?…Česká příjmení na -í vznikla z obecných podstatných jmen, z osobních jmen nebo jsou zpodstatnělými jmény přídavnými. Tato příjmení se buď přechylují, nebo je lze ponechat nepřechýlená. Přípona -ová se připojuje k základu bez koncové samohlásky: Bouší – Boušová i Bouší, Konopí – Konopová i Konopí, Štěstí – Štěsťová i Štěstí, Zelí – Zelová i Zelí, Kočí – Kočová i Kočí, Krejčí – Krejčová i Krejčí, Tomší – Tomšová i Tomší.

ok, tak jsem zas chytřejší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko