Generační bydlení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13944
14.9.22 08:11
@Anonymní píše:
Jsou na SŠ, jedno maturuje letos, druhé přiští školní rok..
Mladší bude mít na jaře 18, pak rozvod asi odstartuju..
Právě potřebuju pohled i z jiné strany, zatím se to ve mně pěkně mele :oops:

Ty alimenty se budou dětem hodit a máte byty, proč y si měla nelde platit nájem, bojuj za vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33154
14.9.22 08:11
@Anonymní píše:
Prosím o názor k mé situaci a o sdílení zkušeností s generačním bydlením.

Ještě to není ani rok, co jsem po ctyřleté krizi opustila manžela. Byli jsme spolu 20 let a za tu dobu se majetek v SJM značně rozšířil. Přestože máme nějaké byty na pronájem, jsem nucena být v podnájmu a platit nájem. Nejenže v bytech máme nájemníky, ex si nepřeje abych šla do jednoho z nich bydlet.Rozvádět se odmítá, aby mě nemusel vyplatit. (Nakonec stejně bude muset, ale zatím nejsem připravená se kvůli dětem pouštět do otevřeného boje. Vztahy jsou už tak dost narušené.)

Teď mi rodiče nabídli, jestli si nechci nechat vybudovat bydlení v podkroví jejich rodinného domu. Je to na pěkném místě, jsou tam fajn sousedi. Bude jim 70, je mi jasné, že časem se moje přítomnost a pomoc bude hodit.
Jenže co moje soukromí? Vztah zatím žadný neplánuji, partnera nemám a nehledám. Ale jednou bych ještě chtěla :) Jaké je to se vrátit po letech k rodičům?
Syn řekl, že si to musím rozhodnout sama, že on stejně jednou odejde a bude žít vlastní život…

Otázka tedy je.. bydlení s rodiči v domě nebo starý byt na sídlišti v paneláku..? Výhody x nevýhody?

Včera mi přišla nabídka na 3+kk v novostavbě. Cena se za 2 roky vyšplhala na součet ceny dvou bytů 2+kk, které jsme v té lokalitě koupili.. na hypotéku bych nikdy nedosáhla..

Děkuji za názory a prosím ponechat anonym, zatím to nechci veřejně sdílet, kdoví, kdo to tu čte… K.

Byty jsou i tvoje, takže skoro ex si těžko může diktovat co a jak. Polovina z pronájmu je tvoje, ale předpokládám, že vše jde jen jemu že? S rozvodem bych být tebou moc neotálela, je fuk, že on se rozvádět nechce, jeho souhlas k tomu nepotřebuješ.
S tím bydlením, no, sice ztratíš část soukromí, ale byt bys měla vlastně svůj. Takže bych to neviděla nijak tragicky. Asi bych do toho šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14564
14.9.22 08:12

A měla bys vlastní vchod zvenku? Nebo nějaký oddělený? Pak bych do toho šla, ale jinak ne, pokud bys třeba musela procházet jejich bytem a ne pouze společnou vstupní chodbou/zahradou. A neexistovala by žádná společná domacnost, ale proste dvě oddělené jednotky jako jsou normálních v bytových domech. Takže by ses vlastně “nevracela k rodičům”. Pouze bys bydlela blízko nich, ve stejném dome :nevim:

Ale určitě musis začít řešit to sjm. Jako aby tě takhle odiral, to snad není možný :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
14.9.22 08:12
@Anonymní píše:
Nebude mi platit nic, posílá i minimální částku jen na děti.
Domluva s ním není možná

já bych teda peníze místo předělávky půdy vrazila do dobrého právníka a nenechala na ex nit suchou 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 08:13
@martina.se píše:
Přechodně bych šla k rodičům, pokud je to normální bydlení. Až dotahnes rozvod, tak pak svoje :think: mmchdm, s rozvodem bych neváhala. Může nadělat dluhy atd.. popř se pokusit rozprodat nemovitosti

Dluhy neudělá, toho se nebojím. Má úspěsnou zavedenou firmu a vysoké příjmy. Na peníze je opatrnej, nemovistostí se zbavovat určitě nebude. Jde mu hlavně o zisk.. Jen je bude chtít přepsat na děti, aby mě z nich nemusel vyplatit..

• Citovat
  • Upravit
53190
14.9.22 08:16
@Anonymní píše:
Dluhy neudělá, toho se nebojím. Má úspěsnou zavedenou firmu a vysoké příjmy. Na peníze je opatrnej, nemovistostí se zbavovat určitě nebude. Jde mu hlavně o zisk.. Jen je bude chtít přepsat na děti, aby mě z nich nemusel vyplatit..

No řekla bych, že už na tom pracuje. Nevím, jak snadné je přepsat svůj podíl na bytech/firmě na někoho třetího, ale s dobrým právníkem jde všechno. Tak se vzchop a bojuj za vás! Mimochodem, ty nemáš přístup k rodinným financím? Půlka zisku z nájmů je přece tvoje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
14.9.22 08:21

Teď to bude náročné. Takto dopadne teď spousta reodin, potažmo ženských. Jdi k rodičům, pokud nemáš na nájem. Zbytek budeš muset řešit postupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24744
14.9.22 08:25
@Anonymní píše:

prosím tě :zed: co blázníš!?? on ví, že se absolutně neorientuješ a dělá z tebe úplného de-bila! nic se přepisovat nebude! Okamžitě navštiv právníka, podej žádost o rozvod a hlavně podej soudu návrh na vypořádání SJM! cpát peníze (které navíc ani nemáš) do půdní vestavby je ve tvé situaci absolutní nerozum (slušně řečeno) tam jsi na milionu ani nevíš jak - a nepíšeš, zda dům tutově zdědíš, nebo máš sourozence!? To je totiž velmi podstatné. Okamžitě bych rozjela to vypořádání a zatím zůstala, kde jsem a nevyhazovala peníze za nájem, když sami pronajímáte byty! u jednoho z nich je potřeba v souladu se smlovou ukončit smluvní vztah (jaké tam máte lhůty? případně řeš s právníkem a až pak s nájemníky), byty jsou v SJM? pokud ano, tak se zaměř tímto směrem a prosím tě, nenechávej se takto ponižovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26848
14.9.22 08:26
@Anonymní píše:
Je tam jen prázdná půda, muselo by se to celé vybudovat..

A mas na to finance? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.9.22 08:30
@Anonymní píše:

A tak přepis na děti je fajn, budou mít něco do budoucna :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.9.22 08:31
@martina.se píše:
A tak přepis na děti je fajn, budou mít něco do budoucna :think:

To je sice hezká vize, ale maminka bude dřít bídu s nouzí v nájmu. Nejprve je potřeba zajistit rodiče, až pak děti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.9.22 08:35
@unuděná píše:
To je sice hezká vize, ale maminka bude dřít bídu s nouzí v nájmu. Nejprve je potřeba zajistit rodiče, až pak děti!

Jo, to souhlasím. Jak jsem napsala hned v prvním, já bych podala žádost o rozvod a vyrovnání majetku hned

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
14.9.22 08:37
@unuděná píše:
No řekla bych, že už na tom pracuje. Nevím, jak snadné je přepsat svůj podíl na bytech/firmě na někoho třetího, ale s dobrým právníkem jde všechno. Tak se vzchop a bojuj za vás! Mimochodem, ty nemáš přístup k rodinným financím? Půlka zisku z nájmů je přece tvoje :nevim:

Na bytech neprepise laurt nic, pokud jsou v SJM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.9.22 08:41
@j.a.n.i1 píše:
Na bytech neprepise laurt nic, pokud jsou v SJM…

Nebyla bych si tak jistá.. Jak píšu, s dobrým právníkem se dají udělat i větší zvěrstva, už jsem viděla odkloněné miliony SJM a normálně to prošlo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
14.9.22 08:42
@unuděná píše:
Já bych šla k rodičům, dočasně. Dotáhla rozvod (chápu správně, že děti jsou už celkem velké, tak není potřeba na ně brát nějaké přehnané ohledy v tomto směru ne?) a jakmile tě ex vyplatí, případně dostaneš nějaký ten byt, co máte v SJM, tak se můžeš rozhodnout, co dál. Není potřeba teď dělat rozhodnutí do konce života, ne?

Udělala bych to stejně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1