Generační bydlení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.9.22 07:45

Generační bydlení?

Prosím o názor k mé situaci a o sdílení zkušeností s generačním bydlením.

Ještě to není ani rok, co jsem po ctyřleté krizi opustila manžela. Byli jsme spolu 20 let a za tu dobu se majetek v SJM značně rozšířil. Přestože máme nějaké byty na pronájem, jsem nucena být v podnájmu a platit nájem. Nejenže v bytech máme nájemníky, ex si nepřeje abych šla do jednoho z nich bydlet. Rozvádět se odmítá, aby mě nemusel vyplatit. (Nakonec stejně bude muset, ale zatím nejsem připravená se kvůli dětem pouštět do otevřeného boje. Vztahy jsou už tak dost narušené.)

Teď mi rodiče nabídli, jestli si nechci nechat vybudovat bydlení v podkroví jejich rodinného domu. Je to na pěkném místě, jsou tam fajn sousedi. Bude jim 70, je mi jasné, že časem se moje přítomnost a pomoc bude hodit.
Jenže co moje soukromí? Vztah zatím žadný neplánuji, partnera nemám a nehledám. Ale jednou bych ještě chtěla :) Jaké je to se vrátit po letech k rodičům?
Syn řekl, že si to musím rozhodnout sama, že on stejně jednou odejde a bude žít vlastní život…

Otázka tedy je.. bydlení s rodiči v domě nebo starý byt na sídlišti v paneláku..? Výhody x nevýhody?

Včera mi přišla nabídka na 3+kk v novostavbě. Cena se za 2 roky vyšplhala na součet ceny dvou bytů 2+kk, které jsme v té lokalitě koupili.. na hypotéku bych nikdy nedosáhla..

Děkuji za názory a prosím ponechat anonym, zatím to nechci veřejně sdílet, kdoví, kdo to tu čte… K.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
79706
14.9.22 07:49

Máš na ten byt? Nemáš. Tak buď zůstaneš kde jsi teď nebo půjdeš k rodičům. Co je na tom k řešení? Faktem je, že návratem domů ztratíš část soukromí. Na druhou stranu když budou rodiče potřebovat pomoc, nebudeš muset nikam běhat. Ale třeba plánuješ jim pomoc platit?
Jednoduše, buď nájem nebo rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13940
14.9.22 07:52

Hele jsou to i tvoje byty, tak ať ti ex platí nájem. Hlavně ho nemusíš poslouchat. Jinak k otázce na přechodnou dobu si generační bydlení dokážu představit, ale nastálo kvůli soukromí ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.9.22 07:53

Já bych šla k rodičům, dočasně. Dotáhla rozvod (chápu správně, že děti jsou už celkem velké, tak není potřeba na ně brát nějaké přehnané ohledy v tomto směru ne?) a jakmile tě ex vyplatí, případně dostaneš nějaký ten byt, co máte v SJM, tak se můžeš rozhodnout, co dál. Není potřeba teď dělat rozhodnutí do konce života, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10809
14.9.22 07:56

Sla bych k rodicum, ale nic tam neopravovala
Snazila se nasetrit, dokoncit rozvod a jit do vlastniho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 08:01
@Tarena píše:
Sla bych k rodicum, ale nic tam neopravovala
Snazila se nasetrit, dokoncit rozvod a jit do vlastniho.

Je tam jen prázdná půda, muselo by se to celé vybudovat..

• Citovat
  • Upravit
42154
14.9.22 08:02

Šla bych provizorně k rodičům, snažila se hodně šetřit a pracovala bych na rozvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 08:03
@Pidulka1991 píše:
Hele jsou to i tvoje byty, tak ať ti ex platí nájem. Hlavně ho nemusíš poslouchat. Jinak k otázce na přechodnou dobu si generační bydlení dokážu představit, ale nastálo kvůli soukromí ne.

Nebude mi platit nic, posílá i minimální částku jen na děti.
Domluva s ním není možná

• Citovat
  • Upravit
10809
14.9.22 08:03
@Anonymní píše:
Je tam jen prázdná půda, muselo by se to celé vybudovat..

a ten dum pak zdedis? Tohle vse je desne osemetne. Radeji bych zustala v najmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.9.22 08:04
@Anonymní píše:
Nebude mi platit nic, posílá i minimální částku jen na děti.
Domluva s ním není možná

Tak se nedomlouvej, ale dej to na soud :nevim: Jako vážně mu necháš několik bytů a sama budeš platit nájem nějakýho krcálku?? Vždyť jde i o ty děti, ty je dobrovolně připravuješ o životní standart, který měly :nevim: Kde bydlíš teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 08:06
@unuděná píše:
Já bych šla k rodičům, dočasně. Dotáhla rozvod (chápu správně, že děti jsou už celkem velké, tak není potřeba na ně brát nějaké přehnané ohledy v tomto směru ne?) a jakmile tě ex vyplatí, případně dostaneš nějaký ten byt, co máte v SJM, tak se můžeš rozhodnout, co dál. Není potřeba teď dělat rozhodnutí do konce života, ne?

Jsou na SŠ, jedno maturuje letos, druhé přiští školní rok..
Mladší bude mít na jaře 18, pak rozvod asi odstartuju..
Právě potřebuju pohled i z jiné strany, zatím se to ve mně pěkně mele :oops:

• Citovat
  • Upravit
53190
14.9.22 08:07
@Anonymní píše:
Jsou na SŠ, jedno maturuje letos, druhé přiští školní rok..
Mladší bude mít na jaře 18, pak rozvod asi odstartuju..
Právě potřebuju pohled i z jiné strany, zatím se to ve mně pěkně mele :oops:

Jasně no, jestli je to čerstvé, tak tě chápu. Ale opravdu bych to na tvém místě nenechala takhle hnít. Taky se může stát, že bude ex tak vyčůraný, že až se rozhoupeš k tomu rozvodu, nebude o co se soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.9.22 08:09

Přechodně bych šla k rodičům, pokud je to normální bydlení. Až dotahnes rozvod, tak pak svoje :think: mmchdm, s rozvodem bych neváhala. Může nadělat dluhy atd.. popř se pokusit rozprodat nemovitosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
14.9.22 08:10

Podle Tvé situace bych šla k rodičům, prozatím, časem uvidíš, jestli to bude ve spojení s rodiči fungovat nebo ne. Jak se tu píše, rodiče budou časem potřebovat pomoc, je v tom výhoda, že jim budeš nablízku. Jestli tam zůstaneš nebo ne, si myslím, že ukáže až čas. S nějakou rekontsrukcí bych zatím počkala, až jestli se rozhodneš být tam napořád.
Některé vztahy to zvládnou, jinde je třeba si s partnerem hledat nové bydlení, záleží jaké jsou vzájemné vztahy. My s partnerem bydlíme už 7 let s moji mamkou v domku. Funguje to, ale hlavně proto, že partner si s mamkou celkem rozumí a mamka je rozumná, veselá a vtipná paní, se kterou je i legrace :))) A já jsem ráda, že ji máme u sebe, už má svůj věk, tak mám docela starost a tátu už dávno nemáme. Vyzkoušej, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 08:10
@unuděná píše:
Tak se nedomlouvej, ale dej to na soud :nevim: Jako vážně mu necháš několik bytů a sama budeš platit nájem nějakýho krcálku?? Vždyť jde i o ty děti, ty je dobrovolně připravuješ o životní standart, který měly :nevim: Kde bydlíš teď?

Bl. bá, viď.. uhýbám před ním už několik let.

Měla jsem kliku, jsem ve 3kk, celkem velkém. I tak dám polovinu platu za nájem..
Jeden potomek je se mnou stále, druhý tak 1/3 měsíce

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí