Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No, taky si to nedovedu představit, zdravý člověk by se měl držet mezi 2,8-4. Odráží to zprůměrované hodnoty, takže i když je člověk vzorně v normě, může to znamenat i to, že lítá mezi hypo a hyperglykémiema, ale s takhle nízkým bys byla permanentně v pořádné hypoglykémii, a to bys na sobě měla poznat, pokud bys už dávno neumřela… Zkoušela sis měřit delší dobu namátkově glykémie nalačno a po jídle? Konzultovala bych někde na diaetologii, cukrovka to s touhle hodnotou nebude, ale třeba by měli zkušenost?
@ugluk Glykémii jsem si nikdy neměřila.Byla jsem si nechat udělat odběry kvůli antikoncepci/trombofilní mutace/ a zrovna jsem si nechala vzít odběr na ten glykovaný hemoglobin,protože mi bývá často zle,tak mě napadlo jestli to mám vpořádku,byla jsem tam jako samoplátce…
Zkusila bych si půjčit glukometr a trochu se měřit.
Našla jsem toto:
Jsou situace, kdy se nelze o výsledek glykovaného hemoglobinu opřít, kdy může být falešně nízký či vysoký, respektive nesprávný. Jedná se o tyto situace:
@ugluk Krev mi brali včera v odběrové místnosti a hned vedle je laboratoř, takže špatný transport vylučuji, chyba přístroje či jeho seřízení vylučují, protože paní doktorka říkala, že v ten den/včera/vyšetřovali i jiné odběry na glykovaný hemoglobin a vycházeli normálně tak jak měli, Špatný odběr to nemohu posoudit co by to mohlo přesně být ![]()
Onemocnění krve nevím do jaké míry lze zjistit s krevního obrazu ten mám v pořádku.
S ledvinami bych také neměla nic mít, chodím na kontroly protože jsem měla ledvinové kameny ale už jsem tam dlouho nebyla…
Alkohol nepiju,2× do roka, léky jsem nahlásila, infekce by myslím vyšla s krevního obrazu nebo nějaký závažný akutní stav ![]()
Takže nevím ale špatně mi bývá celkem často, příčinu ale neznám.
Tlak si hlídám, je v normě.
Příspěvek upraven 14.09.18 v 11:19
@Lenka_Hal píše:
Udelali ti jaterni testy?
Nevím o tom,krevní obraz a ten co vše obsahuje nevím .....
Ja jen, ze jsme nasla takovou moznost, ale jednalo se o problemy s jatry…
https://academic.oup.com/…1/89/2687769
V kazdem pripade bych to tak nenechala. Hlavne pokud se necitis dobre.
@Lenka_Hal Děkuji, ještě jsem to úplně celé nedočetla ale je pravda že kdysi mi internista řekl,asi předloni myslím,že mám zvětšená játra a o tom se tam píše ![]()
Ale jestli mám ještě za dva roky zvětšené,nebo se mi to zhoršilo tak to samozřejmě nevím …
@Dovesilke Tak si vydupej vysetreni, hlavni je nic nezanedbat.
@Lenka_Hal Zavolám internistovi a objednám se,
to bude nejlepší.
Třeba to nic nebude,jenom nějaká chyba.
Nejlepší by bylo změřit glykemii, nalačno a náhodnou. Nevím, co doktorka řeší, glukometr by měl mít každý normální doktor
Tak ja si predne myslim, ze pokud se vyloucila moznost analyticke chyby, tak to s nejakou glykemkou nesouvisi (i kdyz ta na lacno je teda vyssi, jen tak mimochodem). Pujde tady o to, ze dana metoda haze falesne nizkou hodnotu glykovaneho (takhle nizka hodnota neni v podstate slucitelne se zivotem..pokud by mela opravdu odpovidat prumerne glykemce). Je jen nutne prijit na to proc, protoze nektere z tech duvodu nevypadaji jako sranda.
Tak 6,4 nalačno je hodnota dost nadlimitní, ještě ne cukrovka, ale porušená glukózová tolerance (zopakovala bych), a s tím bych teda ten glykovaný hemoglobin čekala na horní hranici limitu… Souhlasím s Lenkou Hal, že to není normální a nejspíš to se samotnýma glykémiema vůbec nesouvisí a určitě bych to řešila dál, pokud to vyšlo opakovaně.
Jinak pro představu, já teď v těch vedrech odbourávala cukr nějak strašně moc, jsem na inzulínu a mám pocit, že jsem se permanentně plácala v hypoglykémiích mezi 2,5-3, cítila jsem se opravdu mizerně a glykovaný hemoglobin 3,2.
@Lenka_Hal Děkuji, že je glykemie na lačno zvýšená mi řekli, mám jít k obvodní lékařce se domluvit co s tím dál…