Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
chci se dozvědět nějaké další názory.
HA beru cca od 18 a je mi 25. Je to dost let. Když jsem se mé doktorky ptala, jestli to není nějaký problém, když ji beru takhle dlouho, zdravotní problém, hlavně související s tím, když budu chtít mít za pár let dítě, tak řekla že ne.
Ale zase jsem slyšela, že není dobré brát HA v kuse x let.
Tak prosím o názory, jak to tedy je. Díky.
Ahoj, já jsem brala HA 5 let v kuse, bez jakékoliv přestávky (tedy krom vynechání na MS) a žádné vady na sobě nepociťuji a není to zdaleka nejdelší doba … holky tady určitě braly mnohem dýl kolikrát a mají krásné zdravé miminka. Hlavně bych řekla, že tělo každého reaguje trošku jinak a to, co má jeden, nemusí mít ten druhý.
ahoj, ja brala HA od 16 do 26 se dvema kratkejma prestavkama (jedna pulrocni, pak po letech asi rocni pauza v uzivani)To jsem mela i hrozne nepravidelnej cyklus, i po vic jak 60 dnech. no a zadarilo se mi otehotnet hned druhej cyklus po vysazeni
tak drzim palce, at to mas taky tak pohodovy ![]()
Jani, v dnešní době jsou ty dávky hormonů v HA minimální. za dob našich maminek byla HA úplně někde jinde a tam vznikl tenhle názor. já jsem brala HA 10let v kuse, v květnu jsem dobrala poslední tabletku a v první půlce června jsem otěhotněla. a když jsem se několika gynekologů zeptala na stejnou otázku, jakou pokládáš ty, tak všichni mi odpověděli to samé, co jsem napsala ted já tobě. nemožnost otěhotnění je spousta a jestli budeš mít třeba nějaké problémy, tak na ně dojde až v době, kdy se o otěhotnění začneš snažit, ale dlouhodobým užíváním HA to nebude. ![]()
Ahojky,
co se týče zkušeností, tak holky, které třeba po xxx letech přestaly brát HA, tak otěhotněly téměř okamžitě, první, druhý, třetí měsíc.
Za to já - chtěla trochu pročistit tělo, vysadila jsem HA a po 6 - 8 měsících se mi cyklus tak rozházel, že jsem nakonec o menstruaci přišla a museli mi ji vyvolát - opravdu velké problémy.
Takže se ničeho neboj a až budete chtít miminko, tak vysadit a uvidíš, že bude vše v pořádku. Držím pěstičky… ![]()
Ahoj, já brala HA asi 10 let, po vysazení mi ms nedorazila bez vyvolávačky 11 měsíců,jak se to srovnalo,otěhotněla jsem,ale jsem rozhodnutá,že už to nikdy brát nebudu.Lékařka mi také tvrdila,že je tam tak nízká hladina hormonů,že mě to neovlivní a když jsem pak byla nešťastná,že neotěhotním,když nemám ms,řekla mi,že se to po vysazení HA po letech prostě stává.. Moje 2 kamarádky to měli podobné,jedné přišla ms po roce,té druhé až za 3 roky
Ostatní kámošky otěhotněli takřka hned po vysazení,takže to opravdu závisí na citlivosti jednotlivce ![]()
ja brala od 16 let do ted…tzn nejakych 12 let a to poslednich pet let v kuse bez prestavek na MS…otehotnela jsem kdyz sem zapomela na tyden antiko doma ![]()
Tak ja problemy mela, a obrovsky. Nekdy se totiz stane, ze brani HA zakryje problem, ktery v tele nastava, a ktery by se bez HA ukazal hned. Ja o ms prisla uplne, otehnotneni byl velkej problem, musela jsem na IVF a moc sanci mi nedavali.
Bliz se mi to nechce specifikovat, omlouvam se (a propos, jde tu jeste psat anonymne ? nekdy by se to hodilo, ale neprisla jsem na to jak se to dela, bez registrace mi to prispevek proste neodesle).
Kdyz ctu, jak kazdy bral x let a vsechno slo hned po prvni zapomenuty piluli, je mi to dodneska lito, proc zrovna ja .....
nakukovatelka píše:
Tak ja problemy mela, a obrovsky. Nekdy se totiz stane, ze brani HA zakryje problem, ktery v tele nastava, a ktery by se bez HA ukazal hned. Ja o ms prisla uplne, otehnotneni byl velkej problem, musela jsem na IVF a moc sanci mi nedavali.
Bliz se mi to nechce specifikovat, omlouvam se (a propos, jde tu jeste psat anonymne ? nekdy by se to hodilo, ale neprisla jsem na to jak se to dela, bez registrace mi to prispevek proste neodesle).
Kdyz ctu, jak kazdy bral x let a vsechno slo hned po prvni zapomenuty piluli, je mi to dodneska lito, proc zrovna ja .....
a víš jistě, že je problém v HA? ono totiž problém být může, ale když bereš HA tak nepřemýšlíš nad tím, že nejsi těhotná, ale jakmile vysadíš a o těhotenství se snažíš, tak se problém může ukázat, ale za jiným důvodem, než je brání HA ![]()
mi se za těch 10let párkrát stalo, že jsem prášek zapoměla a neotěhotněla
Problem je,ze pri brani HA telo funguje tak nejak automaticky,tak,jak mu to ridi HA.A kdyz se zacne v tele neco dit,tak brani HA to proste prekryje,konkretne treba problem s vajicky,ze jich je malo,ze dochazi k vyhasinani cinnosti atd,to pri brani HA nezjistis.Pak prestanes brat,ms nikde,parkrat Ti ji vyvolaj,pak uz neprijde ani po vyvolani…a je prusvih.
Gyndari HA doporucuji houfne,ale treba mne rekl jeden gynekolog kdysi,ze neni dobry ji brat hodne let v kuse,ze kdyz se v tele neco deje,nepozna se to.No,byl docela prorokem,to jsem ani netusila jakym.
Ale kdyz se clovek zmini o HA pred jinym doktorem,treba pred imunologem,tak ten uz tak nadseny neni. Mne na ni nadavala kdysi i ocarka:)
Tak takhle jsem to myslela.
souhlasím s NAKUKOVATELKOU, většinou je problém to,že mají mladé holky třeba problém s pravidelností ms nebo něco takového a gynekolog místo toho,aby to vyřešil,nasadí antiko,holka má pak pocit že má měsíčky pravidelně a pod kontrolou(přitom k opravdové menstruaci vůbec nedochází!) Když pak antiko vysadí,problém,který byl před HA je tu zas,protože celou tu dobu to nikdo neléčil,ale nechali to spát…
Mně přímo moje gyndr. řekla, že ihned po vysazení HA se otěhotňuje nejlíp
. A měla pravdu. Já otěhotněla hned první cyklus
. A Markétka už pěkně řádí
.