Habemus papam

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
concetta
14.3.13 09:26

habemus papam

Možná, že toto téma sem moc nepatří, ale chtěla bych znát váš názor. Nejsem věřící, ale nový papež František se mi na první pohled líbí, líbí se mi, jaké si zvolil jméno (podle sv. Františka z Assisi), myslím a doufám, že to bude dobrá hlava církve a že přinese něco nového. Přestože jsem nevěřící, uvědomuji si, jak je církev (především katolická) důležitá instituce a to nejenom pro katolíky. Na českých serverech jsem ale četla převážně negativní ohlasy, ani ne tak na toho konkrétního papeže, ale na volbu vůbec. Chápu, že v českých zemích nemá katolická církev tu nejlepší pověst, ale přece jen už uběhlo několik století od těch nejhorších prohřešků. Proč jsou lidé tak málo tolerantní. Přece církev dělá i mnoho dobrého. Co si myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2480
14.3.13 09:29

Nemuzu prijit na to, co cirkev dela ci delala dobreho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.3.13 09:29

Když si zběžně proletíš české dějiny 20. století, tak pochopíš, jak je to s tím vztahem ke katolické církvi u nás. Hodně je to taky o lidské tuposti a nevzdělanosti. Ale nechci se s nikým hádat, tak už radši mlčím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
14.3.13 09:30
@concetta píše:
Chápu, že v českých zemích nemá katolická církev tu nejlepší pověst, ale přece jen už uběhlo několik století od těch nejhorších prohřešků. Proč jsou lidé tak málo tolerantní. Přece církev dělá i mnoho dobrého. Co si myslíte?

To myslíš vážně? Tys nezaregistrovala, že za poslední léta se ke katolické církvi váže jeden pojem a to ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ? A co na to ta hodná církev? Nic, zametla, uklidila, provinilí kněží pracují dále a vesele se jede dál… vždyť se tak moc nestalo, ne? (ironie)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
14.3.13 09:35

Verici jsem, ale ne katolik a volba me tudiz nechava pomerne chladnou. Ncimene jsem doufala, ze zvoli nekoho mladsiho a progresivnejsiho, nekoho kdo vnese trochu vetru do prohnilych mist a udela par kroku kupredu ve vsech smerech.
Nejak se obavam, ze tnehle papez to nebude…
Na katolicke cirkvi mi vadi predevsim to, ze v CR se veskera vira v boha spojujuje hlavne s katolickou cirkvi a tudiz, kazdy kdo v boha veri ja nahlizen jako pomalu podivin a cvok. Osobni vira v neco, ale nema nic spolecneho s nejakou organizaci, vatikanem, papezem ani nicim jinym. Je skoda, ze u nas to lidi tak neberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
14.3.13 09:37

Mne pripada take velice sympaticky :) Libilo se mi, ze se napred pomodlil za emeritniho papeze a pak poprosil o modlitbu za sebe. Vypada velice skromne. Podle me je dobre, ze zvolili nekoho mimo Evropu. Mohl by trochu uvolnit atmosferu, ktera je v Evrope (hlavne v nekterych statech) hodne strnuta, bych rekla :) Pripomnel mi Jana Pavla II.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
@ynax píše:
To myslíš vážně? Tys nezaregistrovala, že za poslední léta se ke katolické církvi váže jeden pojem a to ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ? A co na to ta hodná církev? Nic, zametla, uklidila, provinilí kněží pracují dále a vesele se jede dál… vždyť se tak moc nestalo, ne? (ironie)

To jsem samozřejmě zaregistrovala. Děti nezneužívají jen kněží, je to celospolečenský problém. Kněží jsou jen lidi a je mezi nimi i mnoho špatných lidí, zrovna tak jako v běžné populaci. To, že se to zametá pod kobereček, je samozřejmě špatné, ale v poslední době se o tom začalo více mluvit a něco se začíná hýbat.

• Citovat
  • Upravit
13714

Mně se náš nový papež líbí velice. Jeví se mi jako milý, lidský a pokorný člověk. Po strohém úředníku Ratzingerovi je to z mého pohledu dobrá volba.

O pověsti církve nemá cenu se tu asi dohadovat, že jo, jediným výsledkem bude cirkus, jak je tu obvyklé.
Z mého pohledu - církev tvoří lidé, kteří jsou chybující a je velkou ostudou všech zúčastněných, pokud se např. skandály se zneužíváním dětí zametají pod koberec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.3.13 09:39

@Ali-Ali Katolická církev má nejvíc propracované „public relations“ a pro někoho bude možná překvapivé, že se biskupská konference zajímá taky o to, co si lidi bez vyznání o ní myslí. Zatímco část nekatolických církví svým vyhraněným postojem vůči společenským otázkám potenciální věřící spíš odrazuje… Ale to je na dlouhou debatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
14.3.13 09:45

Mně jako jednotlivci se líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
14.3.13 09:45

Ale taky jsem čekala, že by to mohl být někdo mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
14.3.13 09:46
@ynax píše:

Ja bych to nevztahovala na celou cirkev, ale na jednotlivce.. A uprimne receno, je dobre, ze se o tom mluvi a dostalo se to na verejnost. U jinych nabozenstvi je to mnohem horsi a neresi se to vubec.. Nelibi se mi, ze se k tomu nekde stavi, jako ze se nic nestalo. Pro ty, kterych se to tyka, to muselo byt hrozne, ale kolik takovych pripadu se deje v rodinach a vubec se to neresi.. Myslim, ze slo hlavne o jednu generaci knezich, kteri mozna ani nechteli byt knezimi a resili takto svoje mindraky, ti by meli byt cirkvi potrestani - zbaveni uradnu.. a pokud to neresi policie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
14.3.13 09:48

Taky nejsem věřící, ale církev respektuji. Katolickou spíš teda jako nutné zlo :mrgreen: Celá volba papeže a ceremonie s tím spojeny, jsou podle mně jedna velká šaškárna, která stojí akorát hromadu peněz a ve výsledku moc nepřinesou. Zažila jsem jak J.P.II., tak B. XVI. a že by se nějak zásadně zapsali do povědomí třeba mně jako nevěřícího… Registrovala jsem jejich existenci, ale to je asi tak vše. Je to dáno asi tím, že jsem ateista, chápu, že lidé věřící to vnímají mnohem intenzivněji. I tak si však myslím, že je úplně jedno, kdo mává z balkonu, důležitý je samotný status Papeže, ne to, kdo mu propůjčí jméno… :nevim: S tak obrovským špínou, korupcí a násilím prohnilým kolosem jako je katolická církev, si jeden člověk stejně neporadí. Ani papež.
Nicméně, Franta na mně na první pohled působí dobře, líbí se mi. Není úplně starý, vypadá docela vitálně a říká se o něm, že je jeden z nejvzdělanějších kardinálů. Tak snad to nějak využije k nápravě pošramoceného jména katolické církve :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
14.3.13 09:49

Sympatak :lol: Navic ma takove vytribene nazory na gay komunitu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
14.3.13 10:13

Taky si myslím, že by to měl být někdo mladší. Ve skoro 80 letech na to člověk nemá psychicky ani fyzicky. Nechápu, že vedení takové organizace, která ovlivňuje život tolika lidí, tvoří převážně chlapit nad 70 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová