Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamči. Mám skoro ročního tomáška a stále se zvyšující finanční nároky. Proto, a nejen proto, jsem začala používat bavlněné plenky. Docela to jde, když používáte ještě sesparační plenky, díky nimž nemusíte seškrabávat kakaníčko s plenky, ale jen ho zabalíte do separačky, utřete s ní ještě prdelku a vyhodíte do wc. Dneska jsem projížděla weby o látk. plenkách a narazila jsem na nápad nějaký maminky z anglie. Začala vyrábět pratelné látkové vložky do plenk. kalhotek na bav. pleny. Myslím, že je to úžasný nápad, něco takovýho bych si určitě vyrobila, jenomže nevím, z jaké látky by to bylo nejlepší. Vlastně to vypadalo jako žinka, obšitá overlockem, podle obrázku toho ale moc nepoznám. Nevím, kolik vrstev jaké látky jse tam zašito, nebo jestli je to něším plněné. Bylo by to super mít třeba 20 takových „savých jader“, které jen po použití namočím, přeperu a nechám uschnout. Mohly by být třeba ještě trochu anatom. vytvarované, kolem nožiček, protože obdélník z normální plenky musím synkovi po nasazení trochu zastrkat pod plenk. ka'tata. Jestli se chce některá z Vás k mému nápadu přidat, nebo poradit, neváhejte, bude to super. Vyjde to levněji a bude to rozhodně ekologičtější.
Zkus mrknout na www.plinky.cz a nebo www.bambinomio.cz. Třeba tam tyhle pratelné najdeš. Myslím, že jsou tam normální separačky, které se prý dají i několikrát oprat.
Bebet
bebet, ty stránky znám, myslela jsem na něco, co bych si mohla vyrobit sama. Ty plenky, o kterých píšeš, mi přijdou drahé, i když se nakonec určitě vyplatí.Wiera
Holky, diskuse o bavlněných plenáh už tu je, tak by bylo lepší přesunout se tam, ať je to všechno pěkně pohromadě
![]()
Jinak Wiero, ty prací vložky myslíš místo plen nebo místo separaček?
Ahoj Wiero, nemáš někde odkaz na ty zahraniční stránky, kde ten návod byl? Docela by mě to zajímalo. Taky mě napadlo, jestli by nešly použít ty vložky, co se přidávají do Popolin kvůli větší savosti. Nejsou tak drahé, ale musely by se použít aspoň 2 najednou. (Já mám popolínky a používám je celé, ale experimentům se nebráním.
)
Hoď ten odkaz kdyžtak do diskuse o bavlněných plínkách:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Jo na doma taky někdy používám malý froté ručníčky z Ikea (kus za 19,–) složený na obdélník v kalhotkách Bambino Mio. Z ěch ručnčků by se taky asi dalo ušít i něco anatomičtějšího ![]()
LOLO, JÁ JSEM TO UŽ VZDALA. zJISTILA JSEM, ŽE KDYŽ NETOPÍM, TAK MI PLENKY SCHNOU MINIMÁLNĚ CELEJ DEN A KDYŽ JE MŮŽU ROZLOŽIT DO TOHO VELKÝHO ČTVERCE, TAK USCHNOU RYCHLEJŠ, NEŽLI KDYBYCH MĚLA NĚJAKOU TLUSTOU VLOŽKU, TŘEBAŽE ANATOMICKY TVAROVANOU.....pa