Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, má někdo zkušenosti s odnaučováním pejska tahat s pomocí Halti ohlávky? A hlavně, jestli jí lze použít i jako případnou " brzdu " na nečekaný výpad ( např. úlek, jiný pes, kočka atd )Myslím to tak, že když pes už normálně netahá, chodí dobře na vodítku, tak jestli se dá použít právě jen jako pojistka na zastavení psa, když to člověk nečeká, nebo nemá dost fyzickou sílu psa při nečekaném výpadu udržet. Pro osobní klidnější pocit, tím i pes vycítí klid, než když je panička nervní, kdyby něco, tak psa neudrží.
Řekla bych, že by to tak fungovat mohlo, při správném použití.
Přeci jen většina psů nemá tolik síly, aby se do té ohlávky dokázali opřít natolik, abys je neudržela.
Taky je princip ten, že máš psa připnutého zároveň na ohlávce i na obojku, takže takové dvojí jištění.
Pes v první řadě musí reagovat na slovní povel nebo oční kontakt, haltinu jako sychr můžeš zkusit ale jestli jí pes v životě na hubě neměl, tak pochybuju. Šoupnout psa na haltinu, to není umění a nebudeš vědět, co máš držet dřív jestli vodítko od obojku nebo od ohlávky.
Takže jestli to dobře chápu, tak musím mít v ruce dvě vodítka? Při cestování raději právě dvojí jištění mám, vodítko s dvěma karabinami a na frekventovaných místech je jedna karabina na klasickém obojku a druhá na zádech na autopásu. Právě nevím, kam bych připla ještě na haltinu, nechápu moc ten princip, a nechci něco zbytečně pokazit. Ale také chci být v pohodě, kdyby něco - tak psa udržím. ( já mám 50 kg a pes bude mít 60 )
@Baslerinda nemáš dvě vodítku, jenom to od haltiny, které ma pojistku na obojek. Např. ke kočáru je to super věc.
@lenulik ne, vodítko je jedno. Táhne to psovi hlavu do pozice, kterou nesnese a proto netáhne. Např. Pomocné tlapky jinak psy nevodi.
Příspěvek upraven 17.05.13 v 09:40
http://www.baron.cz/…X000325.html Víš vůbec, jak haltina funguje?
Pro mě je to naprostá nutnost, mám labradora (35kg), takže na krku má hodně tuku a potáhnutí za obojek moc necítí. Ale když ji mám na obojku a na ohlávce, je ten rozdíl šíleně moc poznat ![]()
Ke kočáru nebo na sport bych už s ní na obojku nešla ![]()
Já bych doporučila stahovák a povel „k noze“, párkrát ho vyškubat a bude vyšlapovat jak hodinky ![]()
Haltina funguje dobře, ale najdi si předtím na ytb nějaká videa, nebo si alespoň něco počti. Je potřeba s tím správně zacházet, aby to mělo kýžený efekt.
Jako brzda při náhlém výpadu to funguje taky, pes tě nikam neodvleče
Měla jsem tu čest pár dní před porodem s 25kg rozjívencem, co startuje po autech, a ani jsem se nezadýchala ![]()
Já haltinu měla na svém psovi, doporučil mi ji Desenský, byla jsme zoufalá, jde hlavně po to, že kdyžmá pes 60 kilo, jako měl ten můj, v agresi je z počátku dost problém ho udržet, a vzhledme k tomu, že mě dokázal pěkně potahat, začala jsme používat haltinu a taky chodit na cvičák - opakovaně. My jsme měli problém s agresí na psy. Haltina mi hrozně pomohla v tom psa lehounce a jednou rukou ovládat, což s 60 kilovým psem na jiném obojku je trochu problém. Pak už se podařil i poměrně slušně vycvičit. Ta agrese na psy tam byla vždycky a je neodstranitelná, řečeno i na cvičáku, ale vychovala jsme ho k maximální poslušnosti, a pak i ten povel a korigování na řetězovém stahovacím obojku stačil. Haltinu ale doporučuju, alespoň než bude pes zvladatelnější.
Funguje to. Ale na cvičáku mě od ní nakonec odradili (taky jsem si jí koupila a zas dala dál),protože prý při větším škubnutí, si pes může poškodit krční obratle.
@hoppa píše:
Já bych doporučila stahovák a povel „k noze“, párkrát ho vyškubat a bude vyšlapovat jak hodinky
Hehe, my mame labradora a mohla bych tohle delat kazdych 5 minut ![]()
(ovsem pravdou je, ze ho to jeho majitel - manzel nenaucil jako stene…ja ho poznala az jako 3 leteho psa)
@jan.ny17 jo, jo… to budeš dělat celou procházku několik dní po sobě
, je to pruda, ale psa to taky nebaví
a postupně se to zlepšuje. Musíš zatnout zuby a máš vyhráno na léta letoucí co budeš pejska mít. A hlavně to funguje i na starší hafany.