Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Také občas dělám manželovi halušky. Tchýně pochází ze Slovenska, tak je na ně zvyklý… Připravuji ty ze sáčku. Používám „nástroj“ na výrobu halušek (plechové „sítko“ s velkými otvory). Je to rychle hotové. Nebo se do dělá tak, že se položí těsto na prkénko (nebo jeho měnší část) a odkrajuje se nožem přímo nad vroucí vodou - ale na to musí mít člověk praxi - zkoušela jsem to, ale s tím přípravkem na výrobu halušek to je mnohem lepší.
Děláme je s cibulkou, anglickou slaninou a brynzou. Když ta není, dá se použít tučný tvaroh.
Manželova babička dělala halušky i jako přílohu ke kuřecímu masu a perkeltu.
@Lenule213 Já to taky dělám z prášku ale ne na halušky (to mi ty halušky příjdou takové blátivé fuj) ale normálně z bramborového na knedle - ty jsou chutově dobré, ale ta práce ![]()
Já tedy halušky nedělám, ale partner jo a dělá je lžičkou a prstem…
Dělám domácí, protlačuju to sítem na halučky tím stylem, že to těsto na tom sítu jakoby roztírám lžící…
Taky ho roztírám lžící, když je moc tuhý, tak to jde blbě, tak příště míň mouky:)
Jinak můj táta je ze Slovenska a dělá je tak, že dá těsto na navlhčený prkýnko a halušky jednu po druhý „odkrajuje“ do hrnce lžičkou. Trvá to dýl ale u tuhýho těsta by to asi byla záchrana, když už to fakt sítkem nejde.
Jo a z pytlíku to je něco úplně jinýho, to je spíš jak bramborovej nok. Škoda práce:)
A když mi to přes to síto nechce prolézt, tak tam přileji trochu více vody
Ten nástroj s tím šuplíkem vypadá dobře
Slovenky dokáží těsto odkrajovat malým ostrým nožíkem - přesně tvar halušky a kmitají u toho tak rychle rukou, že to ani není pořádně vidět, ale za tím jsou roky praxe… Tak často zas halušky nedělám…
Tak já roztírám po haluškovém sítu takovou tou plastovou stěrkou (u nás v domácích potřebách to prodávali společně, je na tom i „třítko“ na česnek)
http://www.produm.eu/…680029_2.JPG
jo a nedávno jsem dostala od mamky struhadlo na špecle z Tupperware a s tím to jde ještě líp - dá se položit přes hrnec a ta plastová stěrka do toho krásně zapadá
(já nejsem fanda Tupperware a kolem toho struhadla jsem rok chodila a nechtěla ho použít, teď se biju do hlavy, že jsem to nezkusila dřív
)
http://www.tupperware.cz/…_288x162.jpg
Halušky dělám vcelku pravidelně, nic nevážím, nic neodměřuju, prostě vařím citem,
vždy si hlídá, jak drží na vařečce- jak moc rychle z ní odkydne - musí hooooooodně pomalu)
mám cedník s haluškootvorama (dost těžký, hledám odlehčenou náhradu), těsto tam přendám a rejdím tam pak lžící nebo vařechou. sice mám všechno taky oblepené, ale už jsem si zvykla. to je prostě úděl haluškového těsta
a nedělejte mi chutě, u nás se bryndza strašně blbě shání ![]()
@princeznaII jo… já mám teda to struhadlo rovné (struhadlovité
), ale to jsem na těch jejich stránkách už nenašla, našla jsem tam jen to kulaté… u toho rovného vidím jako výhodu, že stěrka sedí přesně, takže těsto roztírám jen dopředu-dozadu, do stran mi nic neutíká ![]()
mám zde toto:
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
@chaarleene no aspon vím kam kouknout, musím něco pohledat, po operacích nesmím v rukou nic těžkého a ten můj cednk je sám o sobě těžký v jedné ruce natož když tam je kilo těsta, že
ani háček na okraj hrnce nemá - kdysi dávno ješě nemnžel mi chtěl udělat radost a koupil ho sám, bez znalosti a souvislostí- no nepoužívej ho, když je s láskou kupovaný ![]()