Halušky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9659
14.2.14 20:53

Také občas dělám manželovi halušky. Tchýně pochází ze Slovenska, tak je na ně zvyklý… Připravuji ty ze sáčku. Používám „nástroj“ na výrobu halušek (plechové „sítko“ s velkými otvory). Je to rychle hotové. Nebo se do dělá tak, že se položí těsto na prkénko (nebo jeho měnší část) a odkrajuje se nožem přímo nad vroucí vodou - ale na to musí mít člověk praxi - zkoušela jsem to, ale s tím přípravkem na výrobu halušek to je mnohem lepší.

Děláme je s cibulkou, anglickou slaninou a brynzou. Když ta není, dá se použít tučný tvaroh.

Manželova babička dělala halušky i jako přílohu ke kuřecímu masu a perkeltu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
14.2.14 20:54

@Lenule213 Já to taky dělám z prášku ale ne na halušky (to mi ty halušky příjdou takové blátivé fuj) ale normálně z bramborového na knedle - ty jsou chutově dobré, ale ta práce :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439

Já tedy halušky nedělám, ale partner jo a dělá je lžičkou a prstem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620

@Eveelin taky tlačím přes haluškové síto :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3249
14.2.14 20:55

Dělám domácí, protlačuju to sítem na halučky tím stylem, že to těsto na tom sítu jakoby roztírám lžící…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
14.2.14 21:06

Taky ho roztírám lžící, když je moc tuhý, tak to jde blbě, tak příště míň mouky:)
Jinak můj táta je ze Slovenska a dělá je tak, že dá těsto na navlhčený prkýnko a halušky jednu po druhý „odkrajuje“ do hrnce lžičkou. Trvá to dýl ale u tuhýho těsta by to asi byla záchrana, když už to fakt sítkem nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
14.2.14 21:07

Jo a z pytlíku to je něco úplně jinýho, to je spíš jak bramborovej nok. Škoda práce:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
14.2.14 21:08

A když mi to přes to síto nechce prolézt, tak tam přileji trochu více vody ;) Ten nástroj s tím šuplíkem vypadá dobře :D Slovenky dokáží těsto odkrajovat malým ostrým nožíkem - přesně tvar halušky a kmitají u toho tak rychle rukou, že to ani není pořádně vidět, ale za tím jsou roky praxe… Tak často zas halušky nedělám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
14.2.14 21:13

Já měla to těsto spíš lepivý :nevim: prostě se to všude olepilo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
14.2.14 21:21

Tak já roztírám po haluškovém sítu takovou tou plastovou stěrkou (u nás v domácích potřebách to prodávali společně, je na tom i „třítko“ na česnek)
 http://www.produm.eu/…680029_2.JPG

jo a nedávno jsem dostala od mamky struhadlo na špecle z Tupperware a s tím to jde ještě líp - dá se položit přes hrnec a ta plastová stěrka do toho krásně zapadá :palec: (já nejsem fanda Tupperware a kolem toho struhadla jsem rok chodila a nechtěla ho použít, teď se biju do hlavy, že jsem to nezkusila dřív :lol: )
 http://www.tupperware.cz/…_288x162.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 21:21

Halušky dělám vcelku pravidelně, nic nevážím, nic neodměřuju, prostě vařím citem,
vždy si hlídá, jak drží na vařečce- jak moc rychle z ní odkydne - musí hooooooodně pomalu)
mám cedník s haluškootvorama (dost těžký, hledám odlehčenou náhradu), těsto tam přendám a rejdím tam pak lžící nebo vařechou. sice mám všechno taky oblepené, ale už jsem si zvykla. to je prostě úděl haluškového těsta

a nedělejte mi chutě, u nás se bryndza strašně blbě shání :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 21:22

@chaarleene tož Tupperware pravíš :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
14.2.14 21:25

@princeznaII jo… já mám teda to struhadlo rovné (struhadlovité :lol: ), ale to jsem na těch jejich stránkách už nenašla, našla jsem tam jen to kulaté… u toho rovného vidím jako výhodu, že stěrka sedí přesně, takže těsto roztírám jen dopředu-dozadu, do stran mi nic neutíká :think:

mám zde toto:
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
14.2.14 21:28

No záleží jaký děláš, jestli jen z mouky nebo brambor??

• Citovat
  • Upravit
6529
14.2.14 21:29

@chaarleene no aspon vím kam kouknout, musím něco pohledat, po operacích nesmím v rukou nic těžkého a ten můj cednk je sám o sobě těžký v jedné ruce natož když tam je kilo těsta, že
ani háček na okraj hrnce nemá - kdysi dávno ješě nemnžel mi chtěl udělat radost a koupil ho sám, bez znalosti a souvislostí- no nepoužívej ho, když je s láskou kupovaný :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí