Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky.
Pestuju pro maleho dyni Hokaido, ale jelikoz jsem ji nikdy ve skutecnosti nevidela, mam maly problem. Nemam vubec tuseni, jaka velikost je nejlepsi na sklizeni, jak vubec poznam, ze je dyne uz zrala???
Ty moje maji uz zhruba 15-20 cm v obvodu, jsou krasne zlute, ale nahore u stopky jsou jeste trochu nazelenale, coz si prave myslim, ze by nemely.
A kdyby mel jeste nekdo recept na zpracovani, sem s nim.
Diky dropi
Dropi,
v první řadě tě musím zklamat, čistou hokkaidó si můžeš pořídit jenom z Japonska a nebo…kdybys o to moc stála, dám ti kontakt. Ale pro běžnou konzumaci jsou i ty co si vypěstuješ na zahrádce úplně dostačující a super. Těch 20 cm v průměru je akorát velikost, počkej až ti začnou stopky odsychat a pak dýni ukruť i se stopkou. Zralá pravá hokkaidó je nádherně tmavě oranžová. Neomývej je dřív než před přípravou.
Dle rady odborníka nejdéle vydrží když je máš někde na chodbě a mluvíš na ně. Já je měla v loni v obýváku a dvě mi odešly na pravdu Boží ještě před tím než jsem je snědla, i když jsem s nima dost často debatovala =o)))), takže tuto radu přidávám jen jako hezkou blbinku.
Výborné jsou za syrova jako kedluben, ale pro mimčo je lepší je povařit třeba s bramborem. Výborné jsou taky narychlo osmahnuté nasucho v troubě a mírně posolené, zakápnuté olivovým olejem. Semínka určitě nevyhazuj, dají se baštit úplně stejně jako dýňová, ale dost často v nich žádná semínka nejsou, protože v našem podnebí se jim opravdu nedaří jak by se dařit mělo.
Radka
Radi,
no ne, to jsou podvodnici, na tom sacku se seminky to psali ![]()
Ale hlavne, kdyz postacuje, to co mam.
Tak diky za radu, pujdu omrknout, jestli uz jim usychaji stopky a kdyz tak budeme mit s Alou obed.
Neprihlasena droping
Dýni jsem dnes koupila Bio v Albiu..
Mám hloupý dotaz:
Dýně se vaří ve slupce a pak se oloupe (jako řepa), nebo nejdřív oloupe a pak vaří? ![]()
Dík,
Nanka
ahoj, já si je loni na podzim kupovala z netového bio-obchodu, měly tak těch 15 cm v průměru, krásně oranžové. Oloupala jsem je, nakrájela na kostky a dusila ve vodě s libovolnou zeleninou. K.
RECEPT PRO DĚTI OD 7.měsíce:
Pikantní dýňová kaše z dýně Hokkaido:
Bezlepková
Na 1 porci od 7.měsíce:
100g brambor
200g dýně hokaido
1 žloutek
10g másla nebo neztuženého margarínu
Doba přípravy: 30 minut postup:
1. omyté brambory zalijeme vodou, aby byly těsně pod hladinou a vaříme 20-25 minut, oloupeme je a ještě horké prolisujeme lisem na brambory
2.očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na kostky a spolu s 1 lžící vody vaříme při střední teplotě doměkka asi 10 minut. Přidáme žloutek a vše rozmixujeme na jemnou kaši.
3. přimícháme tuk společně sprolisovanými brambory. Vzniklou kaši necháme ještě jednou přejít varem
Jemná dýně se dá připravit i na sladko s ovocem.
Dýně Hokkaido má dužinu zbarvenou do oranžova a je velmi aromatická.
Z biokuchařky Hanky Zemanové: „Když jsem poprvé zkoušela vařit dýni, myslela jsem, že je nutné ji loupat. To mě odradilo, protože to šlo velmi ztěžka. Naštěstí jsem pak zjistila, e Hokkaido se loupat nemusí a tím se stala mou téměř nejoblíbenější zeleninou…“
Tak snad jsem ti trochu pomohla:)
Neznáte někdo nějaké další zajímavé recepty z dýně? Dělala jsem zatím pouze polévku - vařená loupaná dýně rozmixovaná s vodou ve které se vařila, pak trochou šlehačky na zjemnění, dochutit solí a vmíchat petrželku a měla velký úspěch. Ve zdravé výživě se dá bez problémů koupit BIO dýně a tak bych jí chtěla více zařazovat do jídelníčku. Díky.
Já miluju jíst tuto dýni jen tak, povařenou v troše vody, trochu osolím a přidám rýži. Nic složitého nevymýšlím. Hrozně moc mi chutná, naučila jsem se ji jíst, když jsem ji začala vařit prckovi, tomu jsem do dýně taky přimíchala rýži, moc mu chutná.
Zdravím.Jsem hrozně ráda, že se snažíte pro své dětičky vařit zdravě.Já budu brzy babička, tak jsem zavítala i na tyto stránky. Určitě je doporučím. Teď zrovna jsem dovařila polévku z dýně. Semínka jsem získala od jedné známé a vypěstovala jsem dýně různých velikostí, ty větší byly plné semen, tak doufám, že tento rok je opět využiji. Já dělám polévku z kartáčkem očištěných dýní(mají se skladovat neočištěné,pak se brzy kazí) i se slupkou.Na kostičky nakrájím zbavenou semen.Na trošce oliv.oleje osmahnu kostičky s půl lžičkou kari a dusím mírně podlité do měkka.Pak rozmixuji,přidám vodu, sůl a ještě trochu kari a povařím. Moc nám chutná, ale s tím kari pro dětičky asi nebude vhodná.
ahoj. dneska jsem se doslechla ze pry dyne hokaido je alergen? mam 6 mesicni dite, dvakrat jsem mu ji davala, moc mu chutnala (varena v pare, rozmixovana), a zadnou reakci nemel, ale pry se alergie muzou projevit az pozdeji. tak co myslite???
je hokaido dyne alergen nebo ne? ![]()
Ahoj, podle literatury je dyne hokaido vhodna zvlaste pro alergiky. Doporucuje se jí nahrazovat brambory. Mam oba syny alergiky a atopiky, dyni jsem jim varila od pul roku a nikdy mi na ni alergicky nereagovali. Z vlastni zkusenosti doporucuji varit podle chuti a reakci deti.
Zda je neco alergen ci neni rict proste nejde. Kazdy muze reagovat na vsechno. Dcera treba reaguje na ryzi.
Jine dite zname zase na boruvky…vsechno, cokoli muze byt alergenem, takze to musis zkusit. Pokud se reakce neprojevi do 3 dnu, je to OK.
Dcera Hokaido jist nechce, a pritom je to uzasne dobre, polevka z dyne…je to na ni moc sladke.
Našel jsem prýma stránky se spoustou receptů z dýní včetně hokaida.Snad to nebude vadit když dám na ně odkaz je to svetdyni.cz mají tam recepty i pro děti a píšou o dýních snad všechno.
Zdravím, taky jsem se začala zajímat o přírodní zdroje vitamínů, ale jsem teprve na začátku…