Dýně Hokaido

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35545
15.10.10 14:35

Ahojky, také jsem pro malého koupila, tak jsem zvědavá jak mu bude chutnat, ale zajímalo by mě, co s těmi semínky? Mám je oprat a usušit? Abychom případně příští rok také zkusili něco vypěstovat? :think: Snad se neptám úplně blbě :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
23.11.11 23:03

Prosba o rady s pěstováním

Ahoj Radko,
Promiň, že Tě jako úplně cizí osoba otravuju. Všude je spousta receptů na dýni hokaido, dnes jsem prvně vyzkoušela koupenou, zjistila jsem, že je to opravdu jedlé ;-) a tak jsem začala shánět, zda a jak se to dá pěstovat. Semínka z té koupené mám, ale vypadala jako míč na rugby, což podle nalezených internetových stránek asi správně nemá. Prosím Tě, jaké Ty máš s jejím pěstováním zkušenosti? Mohla bys mi, prosím, dát kontakt na ta „pravá“ semena dýně hokaido? Jak velká 1 rostlina naroste (kolik metrů do délky, jestli se nějak větví…), kolik je na ní zhruba dýní, sklízejí se postupně nebo až všechny na konci sezóny na podzim (a kdy nejlépe)…?
Předem Ti moc děkuji za informace,
Iva
P.S.: Odkaz na tuhle diskuzi a na Tvůj příspěvek mi našel internetový vyhledávač. Na tenhle server jsem se registrovala jen proto, abych Ti mohla napsat. Můj e-mail je *******@centrum.cz. Kdybys mi odpověděla přímo tam, byla bych raději, protože kde a jak najít odpověď, kterou bys mi napsala sem, opravdu netuším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
24.11.11 00:21

Jee, jestli budes odpovidat, mohla bys to zkopirovat i sem do diskuze, at Iva nesoukromnici??
Prosim :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
24.11.11 08:32

Taky bych byla ráda a chtěla to vyzkoušet, všichni právě říkají že je to mňamka a tak až se prcek trochu rozjede s přikrmama tak bych mu mí taky chtěla zkusit dát. A ještě jeden blbej dotaz, ta naše „česká“ dýně, blbá???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
24.11.11 09:17

Holky asi vás zklamu.

Tahle původní diskuse je z roku 2006 a Radina byla naposled připojená v lednu.
Takže od ní asi odpověd nečekejte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
24.11.11 09:50

Jee, tak to je skoda. Treba se ale najde i nekdo jiny zasveceny :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
24.11.11 12:04

tak to doufám, že se někdo objeví, tohle by mě fakt docela zajímalo, a to prosím fakt nejsem pěstitelskej typ =))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
24.11.11 12:21

Salamander 369

Myslím, že česká dýně jde používat úplně stejně, že se z ní také nemusí dělat jenom kompoty. Asi se budou trochu lišit obsahové látky, ale moc velký rozdíl v tom zřejmě nebude. Hlavní rozdíly mezi „blbou českou dýní“ (tou klasickou mnohakilovou) a hokaido vidím v tom, že:

1. Hokaido opravdu nemusíš loupat, protože slupka tepelnou úpravou změkne a v pohodě se rozkouše nebo rozmixuje, protože je opravdu hladká a tenoučká.
  2. Hokaido sní rodina najednou, maximálně na dvakrát, zatímco u maxidýně budeš mít problém se skladováním načaté. Hokaido je prostě „praktická velikost pro kuchyňské použití“.
  3. Dužnina mnoha „českých“ dýní je hodně vláknitá a při vaření kompotu se po vláknech i rozpadá, zatímco dužnina té koupené hokaido byla pevná a kompaktní, bez vláken. Pokud vařenou dýni rozmixuješ, myslím, že velký rozdíl nebude.
  4. Hokaido mi přišla oranžovější, sytěji zbarvená než dýně, co mívá babička na zahrádce.
  5. Chuťový rozdíl je, ale protože babička má každý rok jiné sazenice z trhu, vím, že chuťové rozdíly jsou i mezi „českými“ maxidýněmi a že některé vlákna v dužnině mají a jiné ne.

Pokud na mě po velkovýrobě kompotů u babičky nějaká dýně zbyde, určitě ji zkusím použít jako hokaido. ;-) Semínka z té snědené koupené hokaido schovám a začnu pomalu přesvědčovat babičku, že příští rok zkusíme pěstovat i tuhle dýni. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
29.12.11 22:42

"Blbá česká dýně"

Tak už mám vyzkoušené i ty „blbé české dýně“, dokonce několik druhů pro srovnání. Jsou SUPER!!!
Výsledek „pokusů“ je ten, že moje odhady byly skoro přesné. Pokud tedy máte doma ještě nezpracované dýně a nechcete ze všech postupně navařit kompoty (i „blbá česká dýně“ vám vydrží uskladněná třeba půl roku, aniž by se zkazila, a ještě při skladování „dozrává“=tmavne její oranžová barva), bez obav je použijte do jídla úplně stejně jako hokaido. Chuťový rozdíl ani nepoznáte, protože „čistou dýni“ bez jakýchkoli přísad asi nikdy jíst nebudete a ty přísady výslednou chuť jídla udávají. Čili i „blbá česká dýne“ se dá vařit, dusit, smažit, zapékat, upravovat na slano i na sladko…
Pokud chcete „blbou českou dýni“ do přesnídávek pro děti, oloupejte ji. Dužinu pak nemusíte tak dlouho vařit a snadno ji rozmixujete. Slupky si pak třeba můžete nakrájet do polévky, jestli se vám budou líbit (nebudou moc strupaté apod., což je spíš věc estetiky), protože 10-15-minutovým varem spolehlivě změknou tak, že je každý dospělý (i větší dítě) v pohodě bez námahy rozkouše (a budete tak mít v polévce o provitamín A postaráno).
Hokaido má dužinu silnou asi do 2cm, „blbá česká dýně“ často víc než trojnásobek. Musí se tedy víc krájet. Vlákna, pokud je jich moc a jsou silnější, je lepší nakrájet napříč a na užší dílky, ale pokud vaříte déle než 5 minut, tak je stejně vždycky bez problémů rozmixujete.
Rozporcovaná „blbá česká dýně“ vydrží v lednici zabalená v mikrotenových sáčcích i dva týdny, ale pro delší dobu by asi bylo lepší ji zmrazit. Obvykle si vše mrazím buď jako hotové jídlo, které už stačí jen rozmrazit a ohřát, nebo jako „hotovou surovinu“, kterou už stačí jenom vysypat do hrnce nebo na pánev bez jakékoli nutnosti dále ji nějak porcovat nebo krájet na kousky potřebné velikosti. S dýní jde obojí.
V každém případě je dýně pro kuchyni skvělé obohacení bez ohledu na druh. Hokaido má podle mě výhodu opravdu jen v té velikosti, tenčí slupce a možná v oranžovější barvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
29.12.11 22:53

Dik za bezva shrnuti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
30.12.11 07:28

tak to je paráda, super.....no a ještě, nějaký ten receptík pro „dospělé“ by nebyl =))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
30.12.11 08:26

Já miluju dýni hokkaido samotnou jen tak v troubě. Nakrájím na měsíčky max. 1 cm silné, pomažu olivovým olejem, osolím (nebo potřu sojovkou) a upeču v troubě. Fakt to jím samotné a chutná mi to moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
30.12.11 09:17

tak to vyzkouším, akorát nemám ráda oliv.olej, ale to je asi jedno jaký použiju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.1.12 17:09

Ode mě moc receptů nezískáte, protože můj styl vaření nejvíc odpovídá povídání od Josefa Čapka o tom, jak pejsek s kočičkou pekli dort. ;-)

Ale pokud se potřebujete držet receptů, můžete v podstatě použít všechny recepty na patizony a cukety. Konzistenci dužiny mají podobnou. Chuť dýně je sladší a o něco jiná, takže po prvním pokusu podle receptu si pro příště trochu předěláte koření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
2.1.12 17:13

no tak malej ten jí miluje =)) dělám mu jí s rýží, takže má takovou dýňovou rýžovou kaši a tu baští o 106 =D
jinak já sem zjistila, že je výborná i syrová, takže já chroupu, to co mu neuvařím =D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí