Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
VAříte někdo halušky? Já je nikdy nedělala ani nejedla, manžel si je přál dneska k obědu. Koupila jsem je v prášku,ale byl problém udělat ty halušky. Tvořila jsem to dvěma malýma lžičkama, ale trvalo to hrozně dlouho. Nevíte jestli někde prodávají to sítko na ně a jak vypadá? Nebo jak je tvoříte vy?
Děkuju za radu.
Andrea
Andi,my to sítko máme,vypadá jak děrovanej hrnec ![]()
Mají ho určitě v domácích potřebách a možná i v potravinách nějakýho supermarketu.Je pravda,že lžičkou to trvá…do síta šupneš těsto,chvílu šmrdláš a je to ![]()
tak tak-je to proste nejake takove pechove sitko s rovnym dnem a vetsimi dirami-myslim tak cca za 100 kc-ja ho kupovala vloni v Tescu-a dela se to pres nej fajn
jsem ti to vyfotila
Jinak testo je jednoduche
asi 4 brambory..stredni, nastrouhat, nebo pokud mas mixer, rozmixovat pridas sul, 1 vejce a hladkou mouku, aby to testo bylo huste, ale ne moc, aby se halusky dobre hazeli
osolena voda, nahazes halusky, nechas projit varem.......
pak sitkem vyndas
Muzes delat s tvarohem, bryndzou, vajickem, zelim.......
Na rajnicke osmahni na kostky nakrajeny spek......., pokud je malo masti, pridej vepr.:,–(lo.......tu mast pridej trochu doo halusek aby se lip michali, specik na vrch
jinak kdyz jsou bryndzove, je dobra na vrch jeste kysana smetana
Zelickove, nejjednodussi je kysane zeli po vyjmuti halusek dej do ty vody a povar 5 minut, pak jenom zamichas, prisas spek s masti
Dobrou chut
jo a s vajickem
udelej smazene vajicka, ale jen tak nameko..... a zamichej do halusek
K
No super, tak moc děkuju, dneska jsme je už právě snědli, manželovi chutnali, dala jsem tam zelí, špek i brynzu. A někde se podívám po tom sítku.
Andrea
my mame uplne stejne sitko, ale umelohmotne a taky je super. Dokud jsme ho nemeli, tak jsem pouzivala normalni sito struhadlo s temi nejvetsimi dirami a testo udelala trochu ridsi.
andi, já mám starý recept přímo ze Slovenska a je to nejoblíbenější jídlo celé naší rodiny ![]()
Recept zní - asi 4 nastrouhané velké brambory (podle toho, kolik budeš chtít těsta, míru si najdeš sama), pak stejný díl hladké a stejný díl hrubé mouky, vejce a asi lžička soli - tu mouku přidávat stejným dílem do té doby, dokud těsto nezhoustne - nesmí se lepit, ale nesmí být moc husté.
Pak se to přes to síto, co je tu tak krásně vyfocené
propasírovává do vařící osolené vody - když halušky vyplavou, tak se házej do misky.
Pak se k nim přidá do misky bryndza a všechno se to promíchá. No a nakonec se na to naleje opečený špek pokrájený na kostičky. Ne slanina, ale oparvdu špek, aby to bylo mastné - ten tomu dodá tu správnou chuť.
NO A VÝSLEDEK JE MŇAMÓZNÍ! ![]()
Na halušky používám to obyčejné sítko, přes které se dělá kapání (noky) do polévky. Je to takový plechový obdélník, který se položí na hrnec a vidličkou se přes něho pasíruje těsto.
Jinak halušky většinou máme s kysaným zelím a opékaným salámem nebo pečeným vepřovým.
Já mám taky to normální sítko na halušky, akorát než jsem to propasírovala, tak jsem byla vždycky úplně zpocená. Tak jsem investovala něco přes 200 Kč do síta od Tescomy. Je to takové podlouhlé děrované síto a na něm je připevněný plastový šuplíček, do kterého nalejete těsto a pak už jen tím šuplíčkem pohybujete ze strany na stranu a jde to celkem rychle. Můžu rozhodně doporučit.
Jinak kupuju halušky z prášku od Vitany (ty jsou podle mě nejlepší) a ochucuju je brynzou a smaženou anglickou slaninou pokrájenou na kostky. Ideální oběd pokud nemáte moc času (nejvíc ho zabere úklid po vaření
)
Holky nechcete ty recepty šoupnout do Receptů v hlavním menu? Tahle diskuze za chvíli spadne dolů a v těch receptech je rychlejší hledání.
Ahoj holky kuchařinky…dnes jsem dělala na manželovo přání halušky…a katastrofa! Teda chuťově jsou vynikající, to jo…ale ta práce, zaručeně dělám něco blbě. To těsto nešlo vůbec tím sítem prolisovat, nejdřív jsem u toho urvala to ucho od síta
tak jsem to rukou promačkávala těma dírkama, hrozně to lepilo
Bolí mě z toho celej člověk a kuchyň vypadá jak po náletu
Čím to prošmrdláváte tím sítem a jakou konzistenci má to těsto mít? ![]()
Mám stejný problém, u nás protlačuje chlap a halušky radši nedělám už
![]()
Ja kupuju halusky v prasku a nemam problem. Chapu, ze doma delane jsou chutove lepsi, ale aspon nemam stejny problem jako vy.