Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
najde se tu nějaká mamina,co prodělala v těhu hellp syndrom? Já ho měla a „díky“ němu jsem porodila předčasně 35+1 chlapečka.Naštěstí je v pořádku a já taky.....ALE… do budoucna plánujeme ještě jednoho prcka a druhé těhu po prodělaném „hellpu“ prý bývá strašně rizikové,veliké riziko potratu nebo opět předčasného porodu,dlouhá hospitalizace v nemocnici…atd..prostě samé „hrůzy“.Nejhorší je,že na to není žádný lék,jediným lékem je okamžitě porodit.Najde se tu nějaká mamina,co měla podobný problém a zda má odvahu „jít“ do dalšího miminka ?
Díky za názory a odpovědi.
Yasmin+Kubíček 5měsíců
Katko,je to rychlý úbytek krevních destiček (trombocytů), většinou ho doprovází diabetes-rovněž můj případ a taky zvýšené jaterní testy-také můj případ.Špatně roste placenta,tudíž je mimi špatně vyživované a celkově se mu v bříšku nedaří.Ale mýmu prckovi se dařilo dobře a porodní váhu měl 2,95kg což je krásný,na to v jakém týdnu se narodil.Dokonce jsem rodila spontánně a ne císařem,který je při tomto syndromu prý jediným východiskem.Nikdo neví,proč to vznikne a není to lék.
Má ho asi tak 1rodička z 1000 - fakt nevím,proč ten „los“ padl zrovna na mě
Šance,že se to bude opakovat při dalším těhu je asi 25% a druhé mimi by mělo s tím samým partnerem,jinak je pravděpodobnost ještě větší
Prostě samá negativa a tímpádem se vyhlídky na další mimi značně zmenšují ![]()
pa Yasmin
ještě jsem si vzpoměla,že hrozí preeklampsie a tromboza !!! Rodička může vykrvácet a ona nebo miminko nemusí porod přežít
A nejlepší na tom je,že mi vůbec nic nebylo,žádné potíže jsem neměla a přišlo se na to „náhodou“ při běžném krevním obrazu,který je součástí vyšetření každé těhule.
Yasmin
Yasmin, to ti fakt nezávidím… hlavně že všechno dopadlo dobře a máš zdravý mimčo.
Já z tím zkušenost nemám, jen z vysokým tlakem a cukrovkou, také mě pořád hlídají, ale asi bych si o tom popovídala s nějakým odborníkem a pak přemýšlela o tom jestli jít do dalšího těhu. Ale asi bych počkala až bude první děcko trochu větší a zkusila další těhu. Neumím si představit mít jenom jedno děcko. Ale pokud bych měla ohrozit svůj život a mimi by mohlo ztratit matku asi bych to nezkoušela.
IBU-tady je nejhorší,že ti nikdo neřekne,jak se bude další těhu vyvíjet.Může být naprosto bezproblémové a pohodové nebo taky vysoce rizikové.Teď po porodu jsem zdravá jako řípa…ťuk..ťuk…a všechny krevní testy jsou v normě.Jakmile jsem porodila,vylítly mi krevní destičky z 90.000 na 300.000 během jednoho dne a po nějakém „hellpu“ ani památky.Ale je fakt,že myšlenky na prcka mě přepadnou až za pár let,tak do té doby se třeba medicína pohne kupředu…protože se prý tento syndrom v posledních letech „rozmáhá“.V porodnici prý měli pár případů za rok,ale když jsem rodila já,byla jsem snad 5-mamina v tom týdnu,co měla hellpa. Četla jsem už hodně diskuzí a názorů maminek,jenže jsme všechny prvorodičky a mě by moc zajímal „příběh“ nějaké druhorodičky,která si něčím podobným prošla.
pa Yasmin
Yasmin, az budu mit vice casu, tak jeste napisu, ale HS jsem mela u 1.ditete (po porodu, rodila jsem v 40.tt), do druheho jsme sli a mam jeste k anicce zdrava dvojcata
(rodila jsem je v 39.tt)…vse bylo ok, jen jsem byla vice hlidana, pred porodem a porodu jsem dostavala nejake injekce aby se to neopakovalo, krev.vysledky se trochu sice po porodu zhorsily ale ja se citila uplne skvele ve srovnani s tim, jak mi bylo po 1. porodu…zalezi asi na tobe, jak se rozhodnes, budes asi na rizikovem a vice sledovana ,ale verim a preju ti aby to dobre dopadlo!
martina+anicka (v cervnu 3 roky)+ verunka a barunka (7 mesicu)
Ahoj,
kamaradka mela v prvnim tehu taky help syndrom (rodila ve 32tt), ve druhem chodila do rizikove poradny, tehu bylo bez problem a porodila v terminu zdraveho chlapecka.
Pavlina
Yasmin, matně si vzpomínám, že jsem tu kdysi četla článek holky, která tohle prodělala, už je to tak 2 roky, myslím, že to bylo v rubrice porody, zkus to pohledat…K.
TINA MAR- tak přeci jen se tu našla nějaká mamča,co si HS prožila.Moc prosím,až budeš mít čas,písni o tom něco více,hltám každou informaci a čím je pozitivnější,tím lépe
Přeju ti hodně zdravíčka a všem tvým prckům také ![]()
Holky,díky všem za informace,zkusím tu ještě prohledat starší diskuze
pa Yasmin
yasmin, poslala jsem ti odpoved na tvoji SZ, kdyby ti to neprislo, dej vedet, zkopcim ti to sem, hlasi mi to totiz chybu
ahoj martina
Ahoj děvčata, při prvním těhotenství jsem v závěru prodělala středně těžkou preeklampsii s počínajícím hellp syndromem…malý se narodil po akutním císaři…ráda bych asi druhé dítko, ale bojím se těhotenství a hlavně toho závěru..je nějaká šance při téhle diagnoze, aby mi udělali plánovaného císaře?
Díky
@Vojtula zeptej se svého gyndaře popř porodníka - ono né vždy se to musí opakovat, příště může být vše ok ![]()
Ahoj, já jsem prodělala Hellp syndrom v prvním těhotenství, před 7 lety. Teď v létě jsem porodila přirozenou cestou druhou dceru, těhotenství jsem měla naprosto bez problému, jenom jsem byla víc hlídaná. Před porodem mi nabízeli, jestli chci rodit císařem nebo normálně ![]()
@Vojtula bude zalezet na okolnostech a na stavu tebe a dítěte.
Ja rodila oba kluky sekci pro HELLP sy (32 tt a 36 tt)