Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s lupénkou v těhotenství. Navštívila jsem svého kožního lékaře a ten mi doporučil raději neužívat účinné mastičky (obsahují kortikoidy).
Teď se 1 měsíc snažíme a já se můžu udrbat, svědí to jak čert!
Možná by pomohly nějaké bylinky. Dík za radu. Eva
Evi, ja jsem sice Dr. ktera se zabyva lupekou jenom „okrajove“, ale stejne mne rada „kdyz jsi tehotna tak te nelecime“ prijde ponekud zvlastni?
Zkus vyhledat jineho „kozare“. Protoze to ze jsi tehotna urcite neznamena, ze musis „trpet“. Jana
Evo, asi jsi tuhle otázku měla řešit o něco dřív… ale taky mi přijde nesmyslný trpět - sama něco podobného mám - dle mého kožaře se jedná o sestru lupénky ![]()
Zkusila jsem 2 věci a zabíralo to na mě:jednak jsem se koupala ve slané vodě - ale to jistě znáš - a pak jsem se ozařovala speciál horským slunkem. Bylo léto a dost jsem to udržela na uzdě.
Děkuji za reakce.
Naštěstí nemám tak hroznou formu lupénky, vyskytuje se v ochlupené části těla tj. ve vlasech, v podpaždí a taky tam… Vlastně kromě manžela o tom nikdo neví, protože to není vidět. Pana doktora jsem se ptala v době, kdy jsem teprve uvažovala o těhotenství, zajímalo mě, jestli ty vodičky a mastičky (diprosalic, belosalic nebo i jiné) mohou uškodit miminku. Je jaro, tak se to hůře snáší, snad to bude v létě lepší. Jestli ne, opět zajdu k panu doktorovi! Také nikoho neznám, kdo má podobné trápení a třeba větší zkušenosti. Dík za rady. Eva
Ahoj Evi,
byla jsem v patek na koznim (chodim ke sve tete) a pro svuj vlastni zajem
jsem se na to taky ptala. Ja mam lupenku ve vlasech a na loktech. Stridam na to Daivonex (do vlasu - je to takove mlicko) a cerny kolagen. Ten stoji hodne, musis ho mit v lednicce. Ale je na ciste prirodni bazi, je z ryb. Bohuzel dost drahy. Jenze se da pouzivat i na nejake pupinky a ranky. Urcite zmen doktora, i kdybys ted zrovna mimi neplanovala. Protoze v dnesni dobe se lupenka uz hormonama neleci ![]()
Mejte se!
Dík za radu, zkusím to co mi radíš říct mému panu doktorovi (uvidíme jak bude reagovat
), jinak jsem už jednou kožního lékaře změnila (u nás jich zas až tolik není) a tenhle mi připadá mnohem sdílnější.
Předchozí lékařka mě neskutečně stresovala, nejen čekáním než přijdu na řadu (a to jsem se objednávala, čekala jsem třeba i dvě hodiny), ale i nekompromisními názory jako: na nehty vám nic nepředepíšu (mám na palci a na ukazováčku trochu neformovaný nehet dolíčky), přípravek špiní, noste staré prádlo, šampon zapáchá, ale to musíte vydržet atd.
Sbírám informace kde se dá, také jsem na internetu našla stránky se zázračnými přípravky a terapiemi, např. za 15000 kč vás zbavím lupénky navždy
- tak do toho bych teda nešla!
Jinak jsem moc ráda, že si můžu napsat s někým, kdo má podobné problémy. Eva
Hapsepsovet: Presne tyhle lecby na me zkousely taky. Dehtovy sampon: mela jsem vlasy jako bezdomovkyne, Mast Urea: Sem mela pocit, ze smrdim jako bezdomovkyne! Ale ten Daivonex do vlasu je pozehnani ![]()
Taky zkus mrknou na www.lupenka.com. Tam nabizeji nejakou zloutkovou mast a hodne lidem z meho okoli pomohla. Je to na ciste prirodni bazi, bez konzervacnich pri:,–(, vyrabi se to z vajecnych zloutku. Stoji to asi 1500,–/kelimek. V lete to chci vyzkouset. Pry to dostane lupenku do skryte formy.
Tak hodne stesti! A brzo //
Dík za radu! Už jsem tam koukala.
Taky se už těším na sluníčko. Lupénka se mi vlastně objevuje na místech, kam se sluníčko moc nedostane. Budu to muset nějak vyřešit
Loni jsem se opalovala tak třikrát za léto, letos snad pojedeme k moři. Už se mooooc těším!
Jednou v televizi dávali pořad o těch rybičkách v Turecku co okusují olupující se kůži, bylo by to docela zajímavé vyzkoušet, ale bude to asi dost drahý. ![]()
ahoj taky mám lupenku hlavně ve vlasech a za ušima,bohužel se mi rozjela v těhot.ted jsem opět těhot a paní doktor mě mastičky taky nedoporučuje,ale používám je mín,ale přeci.a do vlasů se mě velice osvětčil šampon skin-cap z lékárny+spray a nejaká výživnější maska třeba od alterny neobsahuje parabeny.drž se já si říkám ještě že je to ve vlasech.
Holky zkousim ozivit diskuzi nebo se zblaznim, najde se tu nejaka budouci maminka nebo maminka, ktera ma stejny problem jako ja?
@zizulka píše:
Holky zkousim ozivit diskuzi nebo se zblaznim, najde se tu nejaka budouci maminka nebo maminka, ktera ma stejny problem jako ja?
Jak jsi dlouho těhotná? Mě se vždycky v těhotenství lupénka úplně ztratila. Tobě se zhoršuje?
@zizulka Ahoj, já mám lupénku skoro 10 let, psoriatickou artritidu 7 let, ale sem případ sám o sobě, k doktorům sem přestala chodit před 3 rokama- stejně mi nikdy pořádně nepomohli, co se týče lupénky, tak mi pomáhá dieta - třeba alkohol, citrusy, cukry, čokoláda, atd.. - zaručeně se po tom osypu. Doma mi mamka dělá konopnou mast, tak když je nejhůř, tak mažu, ale díkybohu se mi to daří držet v mezích - mám jen ve vlasech, popraskaný uši a pár flíčků po těle.
Ahoj, já sice nejsem těhotná, ale můžu doporučit hořkou sůl.
Pokud bys nesnesla (nebo nesměla) koupele s hořkou solí, dají se udělat zábaly.
Já si s tím i myji hlavu (nepoužívám to zase tak dlouho), ale už je to fakt o hoooodně lepší!!!
Třeba by ti to taky pomohlo?! ![]()
@hapsesovet píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s lupénkou v těhotenství. Navštívila jsem svého kožního lékaře a ten mi doporučil raději neužívat účinné mastičky (obsahují kortikoidy).Teď se 1 měsíc snažíme a já se můžu udrbat, svědí to jak čert!
Možná by pomohly nějaké bylinky. Dík za radu. Eva
urcite bych se v tehu vyhýbala lekum a korikoidum zdaleka. Mrkni na tyto věci svycarske kvality Just http://www.justnahrin.cz/vyhledavani?… mame s tim bezvadne zkuenosti + majii jedn unikat celkem, prave v kombinaci s krémem a soli a jde o krem lamelloderm (obsahuje vytazek ze srdecnice - ucinky podobne jako kortikoidy, ale ciste prirodni) Pro miminko to nej. http://www.justnahrin.cz/…lloderm-krem však kdo vyzkousel, tak vi jak moc jsou věci ucinne