Hellp syndrom podruhe?

3138
29.6.11 20:39

Hellp syndrom podruhe?

Ahoj všichni,chtěla jsem se zeptat zda jsou tady maminky co prožily hellp syndrom a u druheho dítěte se neopakoval.Mám 6 mesíčního klučinu,je to muj miláček,narodil se ve 32+2tt akutní císařem práve pro hellp syndrom,ve ctvrtek mi začalo byt špatne a v pondělí jsem rodila se šílenýma jaterníma testama,naštěstí vše dopadlo dobře Kubíček byl ještě mesic v nemocnici,bohužel jsem nemohla být stale s ním,ikdyž byl 3 tydnu už jen na intermedu,ale nemocnice to neumožnovala,každy den jsem za ním jezdila,bylo hodne náročne ale stalo to zato :-) Nyni má Kubík v pul roce 8kilo,všechno dohnal.druhe mimi planujeme zkoušet za rok a já se už ted docela bojím toho aby se to neopakovalo,muj dr říkal že je tam jen male procento rizika,ale je .Nejvic se bojím abych nemusela rodit ještě dříve anebo abych neskoncila na aru. Máte nekdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4542
29.6.11 22:48

vím o jedné holčině, které se podruhé syndrom neopakoval… já sama jsem měla jen zvýšené jaterní testy v dvojčatovém těhotenství provázené šíleným svěděním, v druhém jednočetném těhu už to bylo v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.6.11 10:52

Mi kvuli Hellpu brali prte(Kubika)26+5tt a tyden na to umrel…pac me muj DR.tehda nikam neodeslal mela jsem jen vysoky tlak…(prijem v nemocnici 245/184!!) az v nemocnici nez jsem odrodila zjistili ze jsem mela Hellpa…a zacal kolotoc leceni…

pak po roce mi dovolili otehotnet,ale brala jksem 2letky na tlak a byla v rizikovce…cele tehu Ok…

akorat kdyz mi zkouseli porod vyvolavat 39tt tak po 10h vyvolavani mi OPET vyletel tlak na 190/120 tak jsem sla opet na cisare…ale jinek je tam mala pravdepodobnost ze se to bude opakovat ALE mela bys byt pod PECLIVEJSIM dohledem :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
30.6.11 21:01

dekuji za odpovedi,ja mela hellpa ale nemela jsem vysoy tlak,neni to podminka,drzele jsem 3 mesice jaterni dietu a nyni je vse o.k,jen se trocha bojim druheho tehu,je mi lito že Ti mimi nezachranily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1885
4.7.11 17:23

Já mám kamarádku ta měla rozjetou preeklamp. a rodila o 7 týdnů dřív.A druhé těhu v pohodě a taky změnila mudr. nebot ta její inteligentka jí pořád říkala že její otoky jsou normální! :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
10.11.11 17:23

Ahoj, ja jsem taky mela v prvnim tehotenstvi hellp syndrom. Dcera se narodila 30+4, pobyly jsme si v porodnici, ale za mesic ji bude rok a je naprosto v poradku, tak jsem taky rada, ze to dobre dopadlo. Stejne se bojim jak to bude s druhym tehotenstvim. Dr. rikala, ze bude rizikove a ze budu sledovana, ale ze by se mi to snazila rozmluvit to nesnazila. Jinak jsem nasla bezva blog o hellp syndromu a aktualne je tam nekolik tehotnych mamin co mely u prvniho porodu hellp: http://hellp-syndrom.blog.cz/ . Aktualni prispevek je od maminky, u ktere se hellp neopakoval - takze pozitivni pripad :) Tak drzim palce a dejte pak vedet jak to pak bude probihat! Sarka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
10.11.11 19:13
xeroxy píše:
Ahoj, ja jsem taky mela v prvnim tehotenstvi hellp syndrom. Dcera se narodila 30+4, pobyly jsme si v porodnici, ale za mesic ji bude rok a je naprosto v poradku, tak jsem taky rada, ze to dobre dopadlo. Stejne se bojim jak to bude s druhym tehotenstvim. Dr. rikala, ze bude rizikove a ze budu sledovana, ale ze by se mi to snazila rozmluvit to nesnazila. Jinak jsem nasla bezva blog o hellp syndromu a aktualne je tam nekolik tehotnych mamin co mely u prvniho porodu hellp: http://hellp-syndrom.blog.cz/ . Aktualni prispevek je od maminky, u ktere se hellp neopakoval - takze pozitivni pripad :) Tak drzim palce a dejte pak vedet jak to pak bude probihat! Sarka

je to jsem moc rada ze jsi se ozvala, Kubíčkovi taky bude za chvilenku rok a je v poradku, uz obchazí nabytek sikulka :lol: a jak to u tebe probihalo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
10.11.11 19:50

Ahoj, tak ve zkratce - mela jsem pohodove tehotenstvi, zadne problemy, zadne nevolnosti. Az prave v tom 30 tydnu me zacal tlacit zaludek - tak nejak jako kdyz mam hlad. Furt se to stupnovalo a v noci se mi blbe spalo, az jsem to nevydrzela a zasla jsem si za doktorkou. Tam mi namerila zvyseny tlak 100/140 - takze zadne drama. Rikala v pohode, ze si mam dojet domu na veceri, sbalit tasku a radeji do porodnice. No a tam uz to bylo rychle - tlak 110/140 a katastrofalni vysledky krve a jaterek. Takze okamzita sekce vcetne transfuze krve. Viktorka mela 1360g ale jinak sama dychala a byla ruzova :). Me se po porodu okamzite zacalo vsechno zlepsovat (na JIP jsem byla jen 48hod a 5.den me propustili), pak jsem jeste brala essentiale na jatra a neco na tlak (ale jen symbolicky ;) ). Viktorka nastesti byla od zacatku „v pohode“ takze prvni tyden na cVapu a pak uz bez jakekoli podpory dychani a zadne poklisky. Byla jsem v Podoli s ni (maji tam takovy spartansky pokoj pro 6 mamin, ale byla jsem rada i za nej :). Takze byla taky 3 tydny na JIP, 2 na intermedianu a 1 se mnou na pokoji a pak uz jsme ficely domu :). Trikrat tukam u nas to dopadlo jak nejlip mohlo. Jen pak musim najit odvahu do toho dalsiho tehotenstvi, videla jsem prcky co se narodili jeste o 6 tydnu driv a je to fakt boj o zivot. A taky nechci moc hazardovat se svym zivotem, kdyz mam ted Viktorku. Hlavne at se clovek celou dobu nestresuje, to urcite taky nicemu neprida! :-( Jinak Viktorce je ted 11 mesicu (korigovane 9) a je s ni sranda - leze jako o zivot a zacina se stavit k nabytku :) Kdy „planujete“ dalsi mimi? Budes si pred dlasim tehotenstvim vyzadovat nejake podrobnejsi krevni testy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smutná víla
16.11.11 14:30

HELLP - smutný konec

Jak jsem pochopila hodně to stojí na dobrém gynekologovi.
Když na něj máte smůlu může to skončit i takto: http://www.ceskatelevize.cz/…40033/video/
Je to reportáž z 22.8.2011 na Reportéři ČT.
Nechci nikoho strašit, jen povzbudit k velké ostražitosti. Všem přeji hodně štěstí…

• Citovat
  • Upravit
21.11.11 21:28

Ahoj Kkattty,
vím, že toužíš slyšet, že podruhé se to nebude opakovat, ale zrovinka já jsem ten špatný příklad, kdy to bylo 2×. Můj příběh mám v deníčku a dokonce i na výše zmíněném blogu a mohu napsat jen tolik, že byt´ nakonec obě děti mám v pořádku a já taky nakonec i přes komplikace přežila, tak píšu, že tahle nemoc je nevypočitatelná a zákeřná. Pokud do toho půjdeš, tak držím palečky a posílám naše andělíčky, at´ stojí při tobě, ale raději bych napsala, užívej si Kubíčka a neriskuj!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
30.11.11 22:30

Reportaz na CT jsem taky videla a dost jsem se vydesila. Musim rici, ze v mem pripade byla opravdu pece lekaru v Podoli uplne jina. Po porodu jsem dostala krevni plazmu. Pokazde kdyz jsem se vzbudila, tak se me nekdo ptal jak se citim, zda me neboli bricho. Behem noci mi nekolikrat brali krev a tlak se meril automaticky. Nekdo nadava na velke porodnice, ze to jsou tovarny na deti, na druhou stranu jsou pripraveni na takto krizove situace. Je mi lito, ze to muze mit takovyto konec.
Kacatko, cetla jsem tvuj pribeh na blogu, tak hlavne, ze to dobre dopadlo! Jak jsem pochopila druhe dite jsi mela s jinym partnerem. Cetla jsem na netu o tom, ze HELLP je problem imunitniho systemu a riziko vyskytu v druhem tehotenstvi je vyssi pokud mas dite s jinym partnerem. Normalne se uvadi riziko opakovani kolem 3 az 24%, s jinym partnerem az 50%. Ale jsou to jen cisla, i tak my jsme byly mezi temi 5 z 1000, u kterych se vubec HELLP vyskytl :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
30.11.11 23:58

ahoj ja se porad chytsm napsat a nemam cas zitra to napravim, jink reportaz jsem videla a mazec ja jsem z olomouce a stalo se to pred rokem co me, a Doc Pilka tam byl taky a mel sluzbu, no asi uz si davali vetsi pozor 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3841
19.9.14 23:26

Jste tu ještě další maminky, u kterých se hellp syndrom ve druhém těhotenství neopakoval?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
11.7.17 10:37

hellp syndrom se podruhé neopakoval

Zdravím maminky, jsem tady nová, ale má zkušenost s druhým porodem mě donutila vytvořit si účet, přispět a dodat odvahu maminkám, co v 1.těhotenství prodělaly hellp syndrom a mají obavy do druhého očekávání jít :think: Moc příspěvků se tady ohledně opakování syndromu neobjevuje, spíše žádné a ať je to nemoc v těhotenství vzácnější, stále tu je a objevuje se i nadále, jelikož příčina je neznámá a léčba radikální-akutní CS. První porod mě čekal v roce 2008,byla jsem hodně mladá maminka, měsíc po porodu mi bylo čerstvých 20 a jsem neskonale šťastná a vděčná zdravotnickému personálu, že jsme se slávy, jak měsíční, tak 20ti-leté dožily obě :srdce: Příznaky a průběh vypisovat nebudu, pokud by měl někdo zájem, napíšu soukromě či v jiném příspěvku, ale to nejdůležitejší, co chci zmínit je, že nyní mám 5 měsíců po druhém porodu a těhotenství i porod(z důvodu předchozího CS byl i tento takto veden, ale hlavní důvod bylo snížení rizika opakování se, jelikož u 1.porodu mě hellp přepadl ve 39.tt a nyní mi hrozilo přenášení, tak se tímto nechtělo něco zanedbat a nemoc vyprovokovat)byl perfektní s minimálními těhotenskými problémy, které jsou běžné. Takže za mě dopadlo vše velmi dobře, sice jsem měla mezi porody 8let rozdíl, ale nemyslím si, že na tuto nemoc má nějaký velký vliv stáří těla či věkový rozdíl dětí- bohužel si nevybírá a těžko lze něčím ovlivnit :( Obě holky mám zdravé a šikovné a kdybych měla více odvahy, klidně bych šla i do třetího :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.7.17 11:22
@vaks píše:
Zdravím maminky, jsem tady nová, ale má zkušenost s druhým porodem mě donutila vytvořit si účet, přispět a dodat odvahu maminkám, co v 1.těhotenství prodělaly hellp syndrom a mají obavy do druhého očekávání jít :think: Moc příspěvků se tady ohledně opakování syndromu neobjevuje, spíše žádné a ať je to nemoc v těhotenství vzácnější, stále tu je a objevuje se i nadále, jelikož příčina je neznámá a léčba radikální-akutní CS. První porod mě čekal v roce 2008,byla jsem hodně mladá maminka, měsíc po porodu mi bylo čerstvých 20 a jsem neskonale šťastná a vděčná zdravotnickému personálu, že jsme se slávy, jak měsíční, tak 20ti-leté dožily obě :srdce: Příznaky a průběh vypisovat nebudu, pokud by měl někdo zájem, napíšu soukromě či v jiném příspěvku, ale to nejdůležitejší, co chci zmínit je, že nyní mám 5 měsíců po druhém porodu a těhotenství i porod(z důvodu předchozího CS byl i tento takto veden, ale hlavní důvod bylo snížení rizika opakování se, jelikož u 1.porodu mě hellp přepadl ve 39.tt a nyní mi hrozilo přenášení, tak se tímto nechtělo něco zanedbat a nemoc vyprovokovat)byl perfektní s minimálními těhotenskými problémy, které jsou běžné. Takže za mě dopadlo vše velmi dobře, sice jsem měla mezi porody 8let rozdíl, ale nemyslím si, že na tuto nemoc má nějaký velký vliv stáří těla či věkový rozdíl dětí- bohužel si nevybírá a těžko lze něčím ovlivnit :( Obě holky mám zdravé a šikovné a kdybych měla více odvahy, klidně bych šla i do třetího :kytka:

To je hezký. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky