Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebuji poradit, zda máte někdo zkušenost s používáním helmičky pro miminko. Dceři bude za týden rok, ale bohužel není vůbec pevná a stabilní ve stoji, takže každé obcházení nábytku nebo kolmé stěny je spojeno s pádem. Malá nějak nemá pud sebezáchovy a i když všude čtu, že se naučí padat (už by to asi měla umět), tak jsou to občas šílené karamboly s úderem přímo do hlavy. Hlídám ji na každém kroku, s manželem ji nikdy nenecháváme bez dozoru, ale někdy stačí vteřina a je vymalováno, tak by mi moc pomohlo, aby alespoň trochu měla tu svou hlavičku chráněnou a já taky budu více v klidu.
Mozna prave proto neumi padat, ze ji stojite za zadkem. Pro tvuj klid, kdyz bude helmicku chtit nosit…
http://ona.idnes.cz/…3-/deti.aspx?…
Helmičku klidně pořiď pro svůj klid. Kdybys chtěla, mám tuhle a už ji nepotřebujeme. Čtvrté dítě si začalo stoupat v 7m, takže jsme ji taky raději pořídili.
Ja teda mam stesti na opatrne ditko, ktere temer nekaramboli, nez se do neceho pusti, musi si byt samo jisto, ze to zvladne
Ale osobne bych helmu nedavala, dite teprve ziskava pud sebezachovy a telo je uzpusobeno k tomu, ze deti padaji, ale samozrejme mluvim o tom, ze jsou to bezne vravorajici pady, ne ovsem treba ze sedacky nebo podobne…
@xjuklickova Taky názor. Ale třeba kamarádky dcerka si začala stoupat v 6m a spadla tak nešťastně (na koberci), že jí praskla lebka. Navíc se dá v pohodě využít i při jízdě na prvním odrážedle, protože takhle malou klasickou helmu neseženeš ![]()
@e008 No, tak malá si stoupá cca 2 měsíce a problém má když obchází kolmé stěny nebo vysoké skříně, že by vůbec nepadala, to nehrozí, ale občas prostě letí přímo na záda a hlavu, to jsou rány jak od pytle brambor a modřina na čele. Asi to nějak tlumí přes ramena a bok, protože tam taky měla modřinu a ten pád vypadal hrozivě. Upřímně mám velký strach z prasklé lebky, protože to u nás v rodině už bylo. Když mi padá na čtyři dopředu, tak je to v pořádku.
@MisaHanuska To uz jsou ale takove extremy… Muj maly obchazi od 8 mesicu a na pady si moc nepamatuji, pouze kdyz sedel a obcas se prevazil dozadu, ale taky zacal chodit az 16 mesicich, je na sebe dost opatrny. ![]()
@MisaHanuska Z toho mám právě strach, malá je opravdu taková hypormobilní, a i když některé děti stojí od půl roku a v 10-ti měsícíh běhají, tak malá prostě tu stabilitu nemá, i když se hodně zlepšuje, nemluvě o tom, že zkouší první krůčky, aniž by pevně stála v prostoru bez opory.
@MisaHanuska kazdeho vec. Urazy se bohuzel stavaji. Kamaradky dcera si take rozsekla oblicej v 8 mesicich o radiator. Jen nektere zadrzne a ochranne systemy nadelaji vetsi skodu nez uzitek. Ale pokud zakladatelka chce a bude vice v klidu tak proc ne. Treba pokud bude mit helmicku na hlave, tak ji nechaji spadnou a nauci se…
Jinak ja jsem sehnala cyklohelmu na prvni dobrou pro rocni dceru… Asi ma velkou hlavu, ale problem mi to nedelalo
![]()
@MisaHanuska Tak deti jezdi na odrazeci motorce vetsinou az tehdy, kdy umi chodit. To je tak okolo roku a sehnat klasickou prilbu s min obvodem 43,45 cm neni problem.
A učili jste ji slézat dolů?
u staršího jsme to neřešili, ale u mladší jsme to učili a dost to pomáhalo… kdykoliv si stoupla, učili jsme ji zase slézat, dali jsme jí dolů tu nejlepší hračku a ukazovali a pomáhali, jak si má kleknout na jedno kolínko a pak na druhé a vzít si tu hračku… pochopila rychle, pomohlo to v další fázi… (ale učili jsme ji to okamžitě jak si začla stoupat, to už je u vás asi daleko dál)
osobně bych helmičku nedávala, spíš bych s ní dělala všecko to, kde si může hlavu otloukat - aby se naučila, že tam hlavu má, že je velká a že si na ni musí dávat pozor. takže třeba prolézat různé tunely (kde se nahoře může bouchnout do něčeho měkčího), podlézat židle v kuchyni, podlézat dětský stůl (děcko se bouchne, ale dětský stůl trošku uhne, takže to není taková rána).
jestliže se teď v nejdůležitějším období, kdy si fixuje znalosti svého těla na celý život, naučí, že nahoře má helmu a že může všude lézt a všude bouchat a je to jenom zábava a bum a hahahaha… nezvykne si chránit vlastní hlavu. teď to má v sobě naprogramováno, že se to má naučit… za rok, až jí helmu sundáte, tak už to bude mít dávno za sebou, bude se učit jiné věci a bude se u toho furt třískat do hlavy, přece tam vždycky byla helma…
prostě můj osobní názor… ano, nehody se stávají, to chápu.
(naše malá minulý týden se bouchla do rohu stolu, z pláče dostala klasicky afektivní záchvat, omdlela z toho a spadla na zem a má bouli z obou stran hlavy - od stolu a od země)
ale nebránila bych až tak moc ve vývoji.. jak jinak se děcko naučí, co má nad očima?… to je skoro jako vodění za ruce, aby se dítě „naučilo lépe chodit a nepadalo u toho“, ehm…
Jinak abych nebyla jen za odpůrce, taky jsem o tom svého času uvažovala…
a napadlo mě, že bych mohla z tlusté vlny uháčkovat čepičku, která bude ale hodně díratá (prodloužené sloupky)… a na zavazování. byla by to taková jakoby síťka na hlavě, ale z tlustých vláken.
no, ale než jsem to domyslela do konce a vůbec sehnala nějakou tlustou vlnu, tak to období přešlo…
tak zakladatelko, zkus prostě vydržet, ono je to prostě taky jen období, přejde to rychle, malá získá lepší stabilitu a přestane to být tak nervující…
(ale to podlézání věcí = kontrolované otloukávání hlavy bych stejně na tvém místě zkoušela
)
@budi dcera v 80% případů sleze sama dolů – např. krámuje ve skříni, stojí u polic a pak se zase posadí na bobek, nebo když vybaluje svou krabici s hračkami nebo u postele, ale u těch kolmých stěn je to prostě zabité. Nejlepší je když s klíči v ruce stojí u dveří a strefuje se do zámku, když se soustředí na klíče, stojí bez problému, když si uvědomí prostor, letí jak svíčka k zemi. Hlavu je schopná si obít tak v průměru 5× denně, a to i když ji hlídáme
, ale když jsem s ní sama a potřebuji uvařit a podobně, tak k ní prostě někdy nestačím ve vteřině přiskočit.
@budi ale aktivity zkusíme, snad se nám ta stabilita brzy zlepší
Hm jestli ted mas chuť davat helmu co budes delat pozdeji? Moje deti jsou torpeda bez pudu sebezáchovy. Ale vzhledem k tomu ze jim nijak nepomáhám tak i ra mala dvouleta zvlada krasne spoustu obtiznych aktivit. Praskla lebka? Njn stava se. Ona to neni zas takova tragedie. Muj si ve dvou zlamal frnak. Prostě dite pada a helma fakt podle me spis pomuze vypestovani aury nezranitelnosti mez ze by ochránila.
Btw. Moje mala jezdi na odrazedle od roka a helmu jsme sehnali hned v prvnim obchode kam jsem zasla