Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky,
dnes jsem byla na kontrole, jsem dle UZ 7+5tt (dle PM 8+0tt) srdeční akce potvrzena, ale doktorka si všimla i hematomu. Neřekla mi k tomu nic víc, jen že je malý a předepsala mi Utrogestan. Žádná režimová opatření nemám, na další kontrolu jdu až 6.10. Chtěla bych se zeptat, zda je to standardní postup, nebo že Utrogestan = těhotenství je ve velkém riziku?
Nic mě nebolí, minulý týden jsem teda byla na pohotovosti, protože jsem měla na papíře malinkou sraženinu, ale nic to nebylo, vše bylo v pořádku. Jediné co, tak mám Leidenskou mutaci (vyšší srážlivost krve) - může to s tím souviset? Jaké máte zkušenosti?
Já bych volila klidovější režim, nesportovat, netahat nic těžkého, ale normálně bych chodila a dělala lehčí práce v domácnosti. Utrogestan určitě zvyšuje šanci, aby vše bylo v pořádku
Nicméně pořád jsi ve velmi brzké části těhotenství, takže zkrátka ukáže čas. Víc dělat nemůžeš. Držim palce, ať je vše postupuje dobře!
Já něl utrogestan na udržení těhotenství, protože předtím prodělala jeden potrat a teď ve druhém těhotenství jsme dost špinila. Opatření jsem žádná nedostala kromě toho že nemám tahat těžké věci (klasika) ale cítila jsem na sobě že mám více odpočívat. Nicméně jsem byla na 6 dní na festivalech, mezitím focení celodenní svatby, a zatím vše v pořádku. Za ně doporučuji co nejvíce odpočívat a zvolit jen klidový režim, jelikož máš hematom, který by se měl vstřebat.