Hemeroid (?) u batolete?

38
27.10.10 00:00

Hemeroid (?) u batolete?

Dobrý večer,
syn (2 a půl roku) má po sundání z nočníku po kakání v konečníku jakoby hemeroid. Nevím, sama na to netrpím, ale je to fialová asi půl cm velká boulička (vypadá to zkrátka, jako vyboulená žíla), tak předpokládám, že se jedná o hemeroid. Po krátkém zatlačení (když mu utřu zadeček, tak tím vlhčeným ubrouskem chvilku tlačím do konečníku) boulička zmizí. Sliznice není nijak narušená, boulička asi není bolestivá, nijak bolestivě nereaguje. Asi bych to měla řešit s MUDr., ale chodíme tam málo a celkem neradi, tak jsem si říkala, že s tím třeba má víc maminek zkušenosti a třeba používají nějakou mast, či gel na zpevnění žilních stěn. Nebo jestli někdo ty zkušenosti má a poradí, že je lépe navštívit opravdu Dr. Děkuji předem za postřehy.
Ještě dodám, že to má syn od začátku nočníkování a stolici má spíš měkčí, tuhá není nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1268
27.10.10 10:00

Hezké ráno,

můžu přidat svojí zkušenost, máme to taky. U syna jsem objevila přesně to samé před cca rokem, rokem a půl. Malá měkká tmavá boulička u řitního otvoru, nejdřív cca 2-3 měsíce po stolici zalézala zpátky, potom už zůstávala vyhřezlá, tak jsem jí zatlačovala přesně jako ty. Dětská dr nám napsala poukaz do Motola na dětskou chirurgii, tam nám na to koukli (naštěstí nijak vnitřně nevyšetřovali, jen zevně opatrně pohmatem) a výsledek je takový, že u dětí je to sice neobvyklé, ale hemeroid to je. A v dětském věku se s tím stejně nic prý nedělá. Dostali jsme doporučnou úpravu jídelníčku (hodně vlákniny, málo bílého pečiva apod), máme mazat gelem z dubové kůry, nevysedávat dlouho na záchodě a po roce přijít na kontrolu na nějaký jejich specializovaný oddělení. Zácpu ani tuhou stolici taky nemíváme. Štve mě to, ale co nadělám :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3627
3.6.13 21:14

Tak bohužel, máme taky tuto zkušenost, byl někdo s dítětem na nějakém vyšetření? Jak to probíhá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16312
3.6.13 21:23

Taky jsem to u dcery objevila… asi v roce a půl :think: přesně, jak popisujete. Nikde jsem nebyla, jen jsem omezila vysedávání na nočníku ;) a od té doby dobrý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
3.6.13 21:59

První dva příspěvky jsou dva roky staré, tak jen pro Vás: @Ewule0712 @pavlliina
Může to být periproktální absces (abscer řiti).
Mému synovi se objevila boulička, cca 5 mm, když mu byly tři týdny! Doktoři uvažovali, co to je, až jsme skončili ve fakultní krajské nemocnici na dětské chirurgii. Že prý mazat (mast Braunovidon) a uvidí se. Nakonec to ve věku 28 dnů v úplné narkóze rozřízli a vyčistili. Tvrdili, že se to u kluků stává a že se to vrací! Proto se to prý řeže, aby se to nevrátilo, že když se to nechá být nebo léčí mastí, že se to určitě udělá znovu.
Malý operaci snášel dobře, já hůř…
Teď je mu 8 měsíců a objevilo se to znovu na druhé straně řitního otvoru. Ale není to zapouzdřené, červené, je to spíš s bílou čepičkou jako uhrák. A menší. Dr. říkala, že to na řezání není, tak léčím bylinkama, po té masti se mi opruzuje.

Ale proč to píšu: může vzninout píštěl (trubička) ze střeva, která se tlačí na povrch a tam vznikne ten absces (vřídek). Ale taky pokud se zanítí mazová žlázka u konečníku, může z toho růst dovnitř do těla píštěl, která vyústí ve střevě, ale třeba taky v páteři (ten případ ležel s námi na pokoji).
Píšu to laicky, jen varuju, že to nemusí být banalita, že by to podle mě měl vidět doktor.
A ač tam měli zmatek a chaos, musím říct, že k dětem se chovali pěkně, rozhodně se snažili, aby ho to nebolelo, takže nějaké vyšetření přes konečník neproběhlo ani náhodou a dávala se narkóza, aby se to dalo vyčistit. Nešije se to, nedává se dren.

Přeju, ať se Vám ty problémy vyhnou.
Jinak z hlediska celostní medicíny je to problém: „něco nemůžu strávit“, takže kdyby se hledala příčina, bude někde v tom, co dítě nemůže strávit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2734
3.6.13 23:14

Syn to má taky, a díval se mu na to chirurg na sále, když ho operovali s kýlou a malý má povolený svěrač, děje se to u hodně dětí a do školního věku by se to mělo spravit, pokud ne, nějak to budou řešit. Ale je pravda co syn nekaká na nočník nemá to, vždy mu to vyhřezlo jen při delším kakáním na nočníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.13 23:24

Bouli nezamackavej, zadek mas modrou indulonou, nicim jinym.muze to byt jen zpusobeno tlakem zilni steny.muze to byt ale taky pistel, v tom pripade by se na to mel podivat d o b r y gastroenterolog.mam ji taky, proto doporucuji v z d y jen odbornika z velke kliniky! ty hovada z malych ambulanci tomu malokdy rozumi, opakovane me malem zmrzacili, promin ty vyrazy. kazdopadne se nestresuj, pistel neni zadna smrtelna nemoc. zatim ale nespechej, nech to v klidu, a hlavne to nezatlacuj

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
31.3.14 11:10

Oživuji diskuzi. Malý je dva a půl, doktorka viděla fotky, potvrdila hemeroid. Pošle nás do Motola, ale malá je nemocná, tak tam zatím nevolala. Ráda čtu, že jsou hodní, nějak si to nedovedu představit :? Diskuze stará, tak jak to pokračovalo? Bylo to spíš jednorázové nebo na to trpí pořád? U nás je teda obrovské genetické zatížení :roll:
Budu ráda za jakékoliv zkušenosti :kytka:

@Gina @Ewule0712

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
31.3.14 11:37

@Sibyla0 U syna to byla jednorázová záležitost. Měl absces, viz výše. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
31.3.14 12:24

@Sibyla0 - mé zkušenosti s Motolem - úplně první vyšetření bylo na chirurgii, tam byla hodná doktorka, která ho opatrně a zkušeně vyšetřila, doporučila úpravu jídelníčku a mast (která se ovšem poté, jak jsem zjistila, už delší dobu nevyráběla). Při potížích jsme měli doporučeno přijít na kontrolu do tamější proktologické poradny. Od té doby byl klid, hemeroid se občas po stolici ukázal a zase zmizel. Zrovna nedávno syn hlásil, že se mu při utírání po stolici 2 dny za sebou objevila krev, tak jsem nás hned objednala na kontrolu na tu proktologii. Střídá se tam nějaká doktorka a prof. Škába, ke kterému nás objednali (ten den byl zrovna na detašovaném pracovišti Na Marjánce, tak jsme jeli tam). Něco strašného, toho člověka už nechci nikdy vidět. Po příchodu do ordinace byl dost nerudný, pak synovi řekl, ať si vyleze na lůžko. Syn se zeptal, zda si má sundat kalhoty, na to doktor opáčil, že to je snad samozřejmý nebo jestli si tam chce vys.at díru. V tu chvíli jsme sebou málem sekla a měla jsem sto chutí popadnout syna a utéct pryč. Aniž by se ho dotkl, doktor mu zdálky kouknul na zadek, řekl „matko dyť tam nic nemá“ a poslal nás pryč s tím, že za měsíc u něj kontrola. Zmizela jsem jak pára nad hrncem a budu hledat jinou pražskou dětskou proktologickou ordinaci - pokud by měl někdo tip, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
31.3.14 13:25

@Gina tak děkuju za info 8o No já našla tohle, to bude ona.. http://www.pediatriepropraxi.cz/…12/04/19.pdf Z Motola, na Škábu jsou dole odkazy. Příznaky naprosto sedí, léčba konzervativní. No ale asi by to vidět měli, zvlášť když je opravdu hodně malá. Sami tam píšou, že vylézají po defekaci, normálně tam nic vidět nemá. Tak budu doufat, že se dostaneme k ní. Píšou tam Faktu mast, nám napsala doktorka Mastu, ale to bude podobné. Jinak co jsem v rychlosti koukala, pak snad ještě Thomayerova nemocnice
http://www.ftn.cz/…ah-cinnosti/
Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
31.3.14 14:38

@Sibyla0 - tak potom dej vědět, jak jste dopadli. Budu držet palce 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
9.4.14 14:05

@Gina Tak malá už je zdravá a mám v ruce žádanku, dneska jsem volala, řekla, že nás objedná Na Marjánku, tak ve mě hrklo, ale jdeme k té doktorce Rouskové, tak pak poreferuju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
9.4.14 16:25

@Sibyla0 - no aspoň že tak. Budu čekat na zprávy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
16.4.14 18:41

@Gina paní doktorka je fajn. No sice jí musela vyšetřit prstem, takže malá řičela, pak na mě visela a už nechtěla vůbec spolupracovat. Ale i tak nakonec dostala kartičky za odměnu. Jinak mast Faktu no a změna jídelníčku. Zatím se mi zdá jako naprosto nerealizovatelná, ale pustíme se do toho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí