Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte holky, chtěla jsem se vás zeptat, jestli nemáte nějaká tip na přípravek proti nadměrnému „chlupacení“. Mám PCO, ovu nikde, teď čerstvě piju NosiFol a pořád kromě jiného bojuju s chlupama. Po přečtení a prostudování mnoha článků jsem se dozvěděla, že ženy s PCO, tím, že mají víc mužského hormonu, mají problém s obezitou, s mužskou muskulaturou, akné (s pupínky až vřídky na vnitřní straně stehen a zadku bojuju taky jak můžu), ochlupením (nad rty, vnitřní strany stehen, hrudník, záda), větší klitoris… A co si budeme povídat. Ženská s knírem a bradkou není nic moc. Tak různě škubu, trhám… Napadlo mě, jestli neexistuje nějaký přípravek, který by to trochu omezil. Nemyslím ale, při snaze otěhotnět, HAK. Nebo máte třeba zkušenosti s kožní. Může nám nějak pomoct? ![]()
Tak já si teda počkám jestli někdo něco napíše ![]()
Bojuji s tím roky, dr. vyslovila podezření na PCO před druhým těhu, rok jsem se léčila a teď na kontrole, kluk má 3 roky, mi řekla, že jsem naprosto v pořádku, vajíčka obří
Prý zřejmě psychika. Nicméně hormonální profil vždy v pohodě, testosteron v normě a přesto je ten můj ksicht kalamita
![]()
Trhám jak o život, ale mám je všude zarostlé a vypadám jak puberťák ![]()
Dr. mi řekla, že můžu na kožní, jednu její pacientku prý dali dohromady Androkurem, ale to při těhotnění jaksi nejde. Mně se to v období hormonální léčby a těhu dost zlepšilo, ale teď je to kalamita.
Jak to řešíš? Já trhám, make up, jinak nevylezu ![]()
Jo holky, jsem taky v klubu, bohužel.. trhám a trhám.. a stále marně ![]()
Přidávám se, taky nevím jak s tím bojovat, od puberty jsem se tím hrozně trápila.
Taky mám PCO. Hormonální profil i štítná žláza v pořádku.
Pomáhá HA, dřív jsem brala Diane 35, teď Minervu a dr mi to chce změnit na Balaru, že Minerva byla ve Francii zakázaná kv. trombóze.
Tak snad má ta Belara aspoň trošku podobný účinky.
Pokud se snažíš o dítě, tak to neřeš, hormony jsou svině, bude to jako házet hrách na stěnu. Po mimču nasaď HA.
Já teda holím, trhám jen knírek a kolem bradavek ![]()
Tak jsi mě předběhla!
Už dlouho jsem se chystala založit taky takovou diskuzi, jak s tímto bojovat… Nejhorší je, že s věkem se mi to zhoršuje, chodím na depilaci cukrovou pastou, každých deset dnů. Pak mi rostou tvrdé chlupy. Nad rtem, na krku, na hrudi, na prsách, na tvářích. Hrůza.
Bez depilace bych nemohla fungovat. Taky mám PCO, dle endokrinoložky testy mám v pořádku, ale přecitlivělost na jakékoliv mužské hormony v těle.
Anonymně - Lenka
Hmmm, to jste mě holky nepotěšily.. já to mám taky od puberty a jsem ráda, že je založená tato diskuse, aspoň si tu můžeme pokecat o radách, jak proti těm hnusákům bojovat! Já bohužel nemůžu brát HA, měla jsem trombózu, tak nevím co dělat, ale ve 40 mě asi nikdo nepozná, jak budu zarostlá
![]()
To jsem si ani nemyslela, že se takhle chytnu s nadhozeným tématem. Je nás hodně. A to není dobře. Chytrý hlavy vymyslely lety do vesmíru, ale že by zjistily, jak se nadobro zbavit chlupů, to ne… ![]()
V pubertě jsem taky bojovala s akné jak se dalo. Mamka mě obalovala droždím, cpala do mě to pivovarské až jsem nakonec byla u kožní a ta mi dala nějaké hormony a po těch se to zlepšilo. Pak bylo akné i ty chlupy lepší při HA, ale teď když nic neberu a bojuju s vejcema aby uzrávaly a dostavila se kýžená ovulka, tak to prostě s HA nejde. A tak mi taky nezbývá než trhat a škubat a bojovat. Jinak mám bradku, o vnitřních stehnech nemluvím. Žiletkou se holit nemůžu, protože pak jsem jak struhadlo. Takže to beru tam dole krémem. Jenže po tom mi často chlup zaroste a vytvoří se z toho krásný vřed a ten se hojí a hojí a hojí a to trvá třeba rok. Mám pak krásně flekatý klín, což je vyloženě přitažlivé.
Jsem z toho fakt vyřízená a vyloženě cítím, jak mi to zabíjí ten zbytek sebevědomí, který mi ještě zůstalo.
Budu asi muset k tý kožní ať mám klid, že jsem to zkusila… ![]()
Já nemůžu brát HA kvůli migrénám, jsem z těch chlupů zoufalá. Také mě zarůstají. Ale já je mám už i na tváři. Holení nemá cenu, laser také ne. Jaké „trhací“ metody používáte? Mohlo by se tot tu ještě více rozjet. Lenka
Epilátor.. au au, ale funguje, netrvá to tak dlouho a nedráždí mi kůži jako vosky. Na prsou pinzetou, protože jak je tam kůžička jemná, tak se mi jednou do strojku chytila a to bylo teprve au
teď jsem koukala, že asi zakoupím ten strojek na obličej. Vypadá to jako šikovná věcička, měl by s tím jít v poho knírek i obočí, tak uvidím no. E.
Ahoj ženský, jsem jedna z vás..nás mnohých. Trápí mě to už od puberty. Cpali do mě HA od šestnácti, ale jen mi to ničilo tělo. Teď už ji naštěstí ani brát nemůžu. Do nedávna jsem ani nevěděla, že ten můj problém je spojen s PCOS a jaká nese další rizika! Ale protože mě štve, že ani pořádně nezbají příčinu a že ani tím pádem nemohou odstranit problém, řekla jsem si jedno: co takhle založit nějaký svaz nebo klub či něco na ten způsob, vyměňovat si nové informace a až nás bude víc, tak třeba i zatlačit na doktory a hlavně pojišťovny, aby nám dávali různé slevy a výhody na nákup „pomůcek“. Svým způsobem máme určité „postižení“ a to nás hodně znevýhodňuje a jsme v podstatě nevyléčitelné. Tak kdo je pro? Mějte se a nevěšte hlavy, já stejně věřím v naše vítězství
![]()
Jo a ještě něco, napadlo mě napsat spolu s dalšími knihu, něco jako: Jak se žije s PCOS - otevřená zpověď. Je na čase přihlásit se o naši důstojnost, kterou nám nemoc vzala…
Elenko2, zůstávám paf nad tvou odvážností. Pokud budete s někým zakládat nějaké takové hnutí nebo klub, pak se přidám. Ale s iniciativou se držím vzadu. Nemám žádné takové zkušenosti a chybí mi vytrvalost. Takže… hurá do toho. Třeba to fakticky zabere! ![]()
Ahoj holky, já zatím nemám moc výsledků. Gynekoložka mi dělala hormonální profil a prý mám všechny hormony v limitu, já se tak ale vůbec necítím. Chloupky mi rostou po tvářích a pod ušima o bradě a knírku se vůbec nezmiňuju. Jediné mé štěstí je, že jsem špinavá blond a chloupky jsou úplně světlé. Nejhorší to je v létě, kdy se mi začnou lesknout na sluníčku:(. Cítím se hrozně. Nevím, jak postupovat dál, ze strany mé gynekoložky mi nepřipadá, že by to chtěla nějak dále řešit. Máte nějakou radu, jak dále postupovat? Mám vyměnit gynekologa nebo to spíše řešit přes kožní?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, já zatím nemám moc výsledků. Gynekoložka mi dělala hormonální profil a prý mám všechny hormony v limitu, já se tak ale vůbec necítím. Chloupky mi rostou po tvářích a pod ušima o bradě a knírku se vůbec nezmiňuju. Jediné mé štěstí je, že jsem špinavá blond a chloupky jsou úplně světlé. Nejhorší to je v létě, kdy se mi začnou lesknout na sluníčku:(. Cítím se hrozně. Nevím, jak postupovat dál, ze strany mé gynekoložky mi nepřipadá, že by to chtěla nějak dále řešit. Máte nějakou radu, jak dále postupovat? Mám vyměnit gynekologa nebo to spíše řešit přes kožní?
Pokud nejsou černé nebudou to s tebou řešit nikde. Můžeš podstoupit nějaké laserové ošetření. Ale pokud máš světlé, nech je skubnout voskem, vydrží to dlouho.
Já mám černé, zanicene. Na koznim mi poradili pouze ten laser, horm profil mám v pořádku, takže ještě třeba endokrinologie ![]()
Ach jo, co si vytrpíme ![]()
ty moje chloupky jsou sice světlé, ale zato opravdu dlouhé, u uší na tváři by mohly dorůst snad i do 3 cm
jakmile mi je trošku chladněji, začnou se stavět a to už pak je úplně jedno jestli jsou světlé nebo ne, protože vidět to jde neskutečně
vyzkouším ten vosk, ale mám trošku strach, mám hodně citlivou pokožku, ze všeho hned zčervenám, prostě jsem si to nemohla vybrat lépe ![]()