Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat,zda máte někdo zkušenosti s odebíráním vzorku kůže pro histologické vyšetření u dětí??
Můj syn má nějakou formu kožní nemoci,kdy se mu na těle vytváří takové zduřelé červeném pupínky a kožní doktorka vyžaduje histologické vyšetření.
Vůbec si to neumím představit,jelikož náš syn má doslova panickou hrůzu z doktorů,vždy děsně řve a zápasí,chvílema přestává i dýchat,takže to je vždy perná chvilka pro všechny.Pouhá 3letá prohlídka byl děsnej záhul,syn řval jak tur,jen když ho doktorka poslouchala.
Pája
Ahoj, netuším sice jak takový odběr probíhá, ale pokud je syn tolik neklidný, možná by bylo vhodné mu dát nějaká lehčí sedativa, myslím, že se s doktorem určitě nějak rozumně před zákrokem domluvíte, vždyť i pro ně je lepší „klidnější“ dítě při zákroku. (my jsme teda kvůli nemoci absolvovali lumbální punkci a syn dostal sedativa, aby se nehýbal, sice to není zrovna příjemný pohled na „oblbnuté“ dítě, ale pořád lepší, než aby si vyšetřením ještě uškodil)
Myslím, že znáš své dítě nejlíp a víš jak na lékaře reaguje a rozhodně bych právě tohle nepodcenila a bojovala za to, aby mu dali nějaká sedativa, pokud myslíš, že je to potřeba. Záleží na tom jak velký vzorek kůže budou odebírat a to by mělo být také předpokladem k tomu,aby ti doktoři na chirdě řekli, jestli je potřeba celková narkóza a nebo jenom oblbnutí (třeba bude vzorek tak velký, že bude potřebovat šití,což pochybuju,že by nechali malé dítě v lok. umrtvení místa odebírání vzorku). Můj syn byl na odstranění velkého znamínka a při jeho temperamentu doktoři chtěli celkou narkózu i v jeho 8 letech!!! Jenže on chtěl jít hned po zákroku domů a tak slíbil,že když tam budou hezké a hodné sestřičky,tak se bude snažit vydržet ležet. Půlhodinka na sále byla pro něho hooodně dlouhá doba,ale přežil to(seděla jsem hned vedle operačního sálu a poslouchala co si povídají,vlastně jsem si to taky vymohla, abych mu mohla být tak blízko, jinak by mne nechali někde na chodbě). S doktory se fakt dá domluvit, jenom se o to musíš včas začít zajímat jaké máš možnosti.
Radka