Historická výstava obce 230 let

185
29.1.16 18:52

Historická výstava obce 230 let

Ahoj hezký večer. V červenci se u nás uskuteční historická výstava obce. V plánu máme obcházet občany s prosbou jestli by byli ochotni poskytnout fotky mapující jejich život v naší obci.
Pracujeme doma i na brožurce, kde by dějiny obce měly být stručně shrnuty a nevědecky přiblíženy veřejnosti. Jelikož jako archivářka, mám k obsáhlému popisu a zhušťování situací hodně blízko a nechtěla bych lidi zahltit informacemi, které je třeba neazujmou. Proto bych vás chtěla poprosit co by vás jako potencionální návštěvníky výstavy zaujalo, co by jste chtěli třeba na výstavě vidět, nebo se v brožurce dočíst. Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9935
29.1.16 18:59

V brožurce bych ráda našla nějaká čísla (počet obyvatel, domů a tak), pak základní informace, ale jen krátce, nějaké zajímavosti, co se jen tak nedozvím a fotografie, třeba i vedle sebe v porovnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
29.1.16 19:00

Mě třeba i zajímá, jak vznikl název obce, zda se nějak měnil. K tomu teda to co psala Kotatko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
29.1.16 19:07

Mě by zajímalo : původ název obce, proč vznikla, počet obyvatel popř. významné rodiny, obchodníci, kde co v jakém domě bylo, fotky, kronika, třeba i vystavit kroj z obce (kraje) třeba i rodinné staré recepty s ochutnávkou :lol: :think:

• Citovat
  • Upravit
185
29.1.16 19:10

Díky holky. Jsme malinká vesnička o 117 obyvatelích, ale snad se podaří něco dohledat v archivu. 20. století jakž takž mám. O tu hlubší historii mám trošku obavy jestli se něco dochovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
29.1.16 19:12

Ještě třeba seznam,,pánů,, kteří obci měli, kdo jaký byl, kolik si třeba účtoval za svatbu, daně… Jestli byli lidé katolíci nebo i evangelíci. Přidat kolik co stálo v jaké době :think:

• Citovat
  • Upravit
185
29.1.16 19:16

Jj obec vznikla parcelací dvora, který patřil augustiánskému klášteru. Takže tu byl až do roku 1785 nejspíš les. Vyznání jsem hledala v matrikách, ve většině případů katolíci, ale prozkoumám to podrobněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4960
29.1.16 19:16

A drby-kdo s kým, rozepře. Třeba taky kolik lidí šlo do války, kolik se vrátilo. Jestli tam třeba nebylo nějaké zajímavé řemeslo, jako sklari v horách a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
29.1.16 19:26

Prostějov je Haná tam jsou kroje hodně bohaté. My jsme jen 18 km odtud, ale už jsme Drahanská vrchovina, kroje tu moc doložené nejsou. Program jako takový určitě nějaký bude (pietní mše a vzpomínka na padlé a umučené v koncentračních táborech, soutěže, bohaté občerstvení. Strom by se nějaký zasadit mohl, nebo hromadnou fotku rodáků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
29.1.16 19:36

Fotografie… čím víc, tím líp… a ideálně s popisem místa, doby, události… případně i jména lidí na těch fotkách a podobně… to mě zajímá vždycky nejvíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová