Hlásit ÚP těhotenství?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Hlásit ÚP těhotenství?
Dobrý den, prolezla jsem diskuze všemozně, ale nenašla to, co hledám, tudíž se obracím na vás ![]()
Jsem evidována měsíc na ÚP, mám nárok na dávky podpory v nezaměstnanosti … ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Musím to hlásit na ÚP hned? Bojím se, aby mi dávky nevzali, přece jen už tak budu bez mateřské a každá koruna se hodí. Mohou to udělat? Navíc mohou mi ještě nabízet práci, když jsem těhotná? Vůbec nevím, co teď
No snad jsem svůj dotaz specifikovala alespoň trošku srozumitelně a některá z vás mi porádí
Děkuji moc
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj ![]()
Já jsem byla evidovaná chvíli na ÚP v roce 2006, v té době byla POVINNOST hlásit těhotenství.Bylo to tak, učili jsme se to i ve škole. Jestli se od té doby něco změnilo, nevím.
Oznamovací povinnost je do 8 dnů od potvrzení těhotenství lékařem. Míní se tím myslím získání těhotenské průkazky, protože to je vlastně důkaz, oni si ji kopírují. Předtím podává lékař potvrzení jen na Tvoji žádost a do práce, která je pro těhotné nevhodná.
Pokud jsi běžná neriziková těhotná, ano, mohou Ti nabízet práci, která je pro těhotné vhodná a ty máš povinnost jít na pracovní pohovor,případně práci přijmout..
Neboj se toho, už vidím, jak Tě někdo jako těhulku zaměstnává. V dnešní době, kdy není práce ani pro ty, co by pracovat mohli a chtěli. Už vidím, jak ÚP našel práci zrovna těhulce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani díky
V tom případě mám tedy ještě čas, protože průkajdu ještě nemám … spíš jen zjišťuju informace, ať nic neprošvihnu
No nebojím se, že by mi našli práci, jen bych opravdu nerada přišla o ty dávky
Když už mám na ně konečně nárok ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to jak píše Jana, oznam, oni pak musí tvůj stav brát v úvahu při nabídkách práce.
Kdybys jim neřekla, že jsi těhotná a oni by tě poslali do práce, která není pro těhotné vhodná, byl by to tvůj problém, kdybys tu práci pak nevzala, vyřadili by tě sankčně (na půl roku a teď je to nějak nově, že bys při další evidenci neměla nárok na podporu??? ale to opravdu vůbec nevím přesně)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řešila jsem to před půl rokem.Oznámit se to musí, ale až budeš mít v ruce průkazku.Tu pak na další schůzce ukážeš.O dávky určo nepřijdeš, já je taky i přesto brala a dokonce jsem mohla i přes těhu jít na rekvalifikační kurz ( to jsem myslela, že mi nedovolí, páč přeci jen ho platí proto, aby ses po něm uchytila v práci, což v těhu a po porodu nehrozí).
Docházím tam ted jen jednou za 2 měsíce a práci mi nenabízí, páč je jim jasný, že u těhule to nemá cenu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky děkuju vám moc za veškeré informace
jsem ráda, že to nakonec jde udělat takhle rozumně a nemusím si nic vymýšlet … ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem dělala v těhu rekvalifikační kurz.
Práci mi taky nenabízeli, ale paní, která mě měla na starosti, říkala, že je to jen na domluvě mezi námi. Ví, že v těhotenství to nemá cenu a taky já mám vážné zdravotní omezení, potvrzené lékařem..
Prý podle normálních předpisů, kdybych byla zdravá, neriziková těhule, by mě posílat na pohovory mohla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jana206 píše:
Taky jsem dělala v těhu rekvalifikační kurz.
Práci mi taky nenabízeli, ale paní, která mě měla na starosti, říkala, že je to jen na domluvě mezi námi. Ví, že v těhotenství to nemá cenu a taky já mám vážné zdravotní omezení, potvrzené lékařem..Prý podle normálních předpisů, kdybych byla zdravá, neriziková těhule, by mě posílat na pohovory mohla.
No já si taky myslím, že je to vůle mé poradkyně, třeba i ty návštěvy za dva měsíce…Prostě je realistka, tak neprudí.Proto po mě taky nechtěla hlásit těhu do 8-mi dnů, ale řekla, že až při další návštěvě.
Raději bych tam do osmi dnů šla, kdoví, jak hodně je ta tvá poradkyně zapálená ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak holky, vzhledem k tomu, že jsem jedna z těch poradkyní na ÚP neboli zprostředkovatelka práce, tak to fakt není o zapálení, ale prostě o tom, aby se dodržovaly zákony, směrnice a vnitřní předpisy…takže tak.
Jinak oznamovací povinnost do 8 dnů platí, ale určitě ne pro případ těhu…těhu prostě oznámíš na další návštěvě po tom, co dostaneš průkazku a dávky ti určitě nevezmou…proč taky??? K tomu není důvod, dávky podpory nemají s těhu nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
villa ahojky, měla bych na tebe prosím dotaz.. jsem evidována na ÚP, dělám si rekvalifikaci a otěhotněla jsem. Řekli mi, že rekvl si můžu dodělat pokud to zvládnu a pak protože mi skončí nárok na nějaké peníze se můžu klidně odhlásit a budu pobírat rodičák, že v případě že bych zůstala v evidenci by mi museli nabízet práci, je opravdu pro mě lepší se odhlásit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AngelinaBalerina píše:
villa ahojky, měla bych na tebe prosím dotaz.. jsem evidována na ÚP, dělám si rekvalifikaci a otěhotněla jsem. Řekli mi, že rekvl si můžu dodělat pokud to zvládnu a pak protože mi skončí nárok na nějaké peníze se můžu klidně odhlásit a budu pobírat rodičák, že v případě že bych zůstala v evidenci by mi museli nabízet práci, je opravdu pro mě lepší se odhlásit?
můžu se zeptat už máš nějaké dítko nebo čekáš první
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak mělo by to být podle zákonu,ale přesto se mě zdá že není.Stalo se mi to minulý rok a moje poradkyně byla velice příjemná paní,průkazu si nekopírovala ani vidět ji nechtěla,jen sem jí nahlásila termín porodu,no a pak si mě zvala tak cca2-3měsíce,ale o práci sme se vůbec nebavili,věděla že pro mě je to bezpředmětné,jen mi napsala že sem přišla a napsala další termín kdy se mám stavit a hned jsem šla.Byla jsem v evidenci ještě i 3měsíce po porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lucky.O píše:čekám druhé dítko.. a jaký to mělo smysl, že jsi zůstávala dál v evidenci když ti nebyla už nejspíš vyplácena podpora? mě právě řekli že to je zbytečnýAngelinaBalerina píše:můžu se zeptat už máš nějaké dítko nebo čekáš první
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AngelinaBalerina píše:Lucky.O píše:čekám druhé dítko.. a jaký to mělo smysl, že jsi zůstávala dál v evidenci když ti nebyla už nejspíš vyplácena podpora? mě právě řekli že to je zbytečnýAngelinaBalerina píše:můžu se zeptat už máš nějaké dítko nebo čekáš první
ne nic mi nebylo vypláceno ale neměla jsem nárok si vybrat mateřskou díky evidenci up,po šestinedělí šel otec dítěte na mateřskou a já musela být v evidenci abych si nemusela paltit zdravotní,no a otec dítěte provedl volbu takže mateřská na tři roky (měsíčně 7600kc)no a já už jsem zpátky na mateřské a budu doma s malou ty tři roky co on zvolil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit