Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,doufam,ze vam muj dotaz neprijde hloupy,ale zajimalo by me,jak to maji vase miminka s hlavickami?Mam temer 4 mesicnicho chlapecka a ma vzadu sisatou hlavu,proste jedna strana je slezela,kdyz jde spat,tak mu tam, davam plinku,aby se tocil na druhou stranu,ale nezda se mi to lepsi,nevite,jestli se to casem napsavi?Moc vam dekuji a hezky den Katka
Ahoj,
neboj, ta hlavicka mu tak nezustane. Chce to poctive polohovat (existuji i polohovaci valecky nebo polstarky). Prvni dcera mela predilekci hlavicky, tzn. ze ji mela stale na pravou stranu a na levou uz ji ve trech mesicich ani neotocila. Pokud se to nezlepsi, tak urcite to rekni doktorce a spolu neco vymyslite. My jsme skoncili na cviceni, ale mala je aspon OK.
Terik
Ahoj,
to je normani, ma to vetsina miminek, casem se to srovna samo.
Ahoj,
u nás ani jeden sleženou hlavu neměl protože byli uřvaní a nespaví tak jsme nosili a nosili a jak bych tehdy radši „řešila“ sleženou hlavičku
určitě se to srovná ![]()
Nechci tě děsit, moje děti mají hlavičky jak kopáčáčky, ale synovec se dral na svět velmi ztuha a jak se mu ta hlavička pokřivila tak ji i má! Trošku se to upravilo, ale doktorka jednoznačně řekla, že se s tím nedá nic dělat, že mámeholt každej tu hlavu šišatou jinak. Jak narostou vlasy tak to není tak vidět. Určitě polohuj aby se to spravilo co nejvíc to jde, ale počítej i s možností, že 100% už to být nemusí. Ale jsou i horší věci než šišatá hlava…
Ahoj, u dvojčátek se to srovnalo, jak se začínaly plazit. A Domik ji má ted taky šišatou a vzadu takovou pěknou vyleželou plěšku
.
Ahoj,
my jsme ten problém neměli, ale děti od mých kamarádek to řešily válečkymi, dají se koupit ve zdravotnických potřebách a možná i v obchodě pro děti. Pomohlo jim to.
Podle mě nemusíš mít strach že by to tak zůstalo jen poctivě polohuj, ať tomu pomůžeš.
No, ja polohovala od narozeni, pokazde na jiny bok a stejne mel vzadu placicku
Ted uz mu ta hlavicka roste, tak ji ma vyboulenou, hlavne dole (jak ma byt) a jeste k tomu tak ruzne placatou
Ptala jsem se zrovna ted v utery MUDry, jako ze jestli je to normalni, tak mi rekla, ze holt to nekdo tak ma, nekomu se to srovna, nekomu trochu, nekdo ji tak ma porad, ale zakryjou to vlasy. ![]()
Ja mam taky lebku nahore do „spicky“
Jednou me po autonehode rentgenovali a resili, jestli se mi nesplacla a pak zjistili, ze to je od narozeni
Nastesti mam hodne vlasu, tak to neni videt
Tak neboj…
Ahoj, taky to řeším a polohuju o sto šest, stejně preferuje jednu stranu. Používáme ne válečky, ale takové trojúhelníky, jmenuje se to babysleep a má to třeba Chicco (babyexpert.cz), mohu vřele doporučit. Filipovi jsou tři a půl měsíce a teď se to teprve začíná rovnat. Tu preferovanou stranu každý den večer opatrně masíruju - svrchu přes krček a ramínko, stačí pár tahů. Neboj, to se srovná.
Myslím, že žádné miminko nemá hlavičku úplně dokonale souměrnou. Náš Vojtík začal preferovat tak od 1 měsíce pravou stranu a hlavu měl fakt hodně vyboulenou
. Dr. mi tenkrát řekla, že ho mám polohovat. Nakonec jsme také skončili na cvičení vojtovky, protože do prava dělal úplně všechno. Nejenom spal, ale i při pasení hříbátek byl celý stočený. Teď je mu 7 měsíců, stále cvičíme, i když ne tak poctivě jak bychom měli, ale už je úplně v pohodě. Takže pokud je to jenom o hlavičce, tak to se srovná časem samo a polohováním nic nezkazíš.
Kacenko náš prcek měl taky dost sleželou hlavu, točil ji jen na jednu stranu a já z toho byla nešťastná
Chodili jsme s ním do plavání a tam nám instruktorka ukázala i pár jednoduchých cviků na doma a teď v 7-mi měsících má hlavičku hezky srovnanou (sice s plackou vzadu, ale s tou se už narodil, to nerozcvičíme
). A hodně se to zlepšilo, když vydržel dýl na bříšku a neležel pořád jenom na zádech.
Být tebou, na nějaké cvičení bych se zeptala (buď vaší doktorky nebo v nějakém baby centru, kde mají zkušenosti), ať máš klid, že pro prcka děláš maximum.
Každopádně se neboj, s věkem se to srovná a mimčo bude mít hlavičku jako makovičku ![]()
Náš Matýsek se narodil s boulí na hlavě a navíc se stále otáčel do pravé strany do polohy, jak byl v bříšku. Kvůli té bouli se nemohl otáčet do leva, takže hrozilo, že si zafixuje tu prenatální polohu (točení se doprava). Takže mi MUDra poradila koupit takový polštářek, který má vyvýšené okraje, aby Matýsek spal rovně. Postupně, myslím někdy během 2. měsíce, se díky tomu, že spinkal rovně, srovnalo to prenatální držení těla, není šišounek a už se v pohodě obrací na levou stranu.
Ale pozor, tohle je speciální polštářek a nepoužívala bych ho, pokuď by mi to MUDra výslovně neřekla. Miminka totiž normálně polštářek nesmí mít - kvůli krční páteři.
Jo a vyleželou plešku má vzadu na temeni také ![]()
moc vam dekuji zA odpovedi,zkusim se poptat doktorky,hezky vecer ![]()
Nemate nekdo zkusenosti jak je to u „starsich“ deti?
Dcera mela od narozeni tvar hlavicky naprosto v pohode, ale ve ctyrech mesicich se sama naucila usinat na levem boku. Ted je ji sest mesicu a na tvaru hlavicky uz je to trosku videt
V sesti mesicich uz asi tezko muzu nejak polohovat…mala by se hoooodne hlasite vyjadrila k nejakym valeckum a letely by z postylky ![]()
Ahoj, taky bych tu měla znovu dotaz
Mladý má taky šišatou hlavu, přeležením to určitě není… Že by byl těžký porod pro něj, o tom nic neřekli, každopádně je takhle šišatý od narození, jen dřív měl hlavičku dozadu kulatou,teď plochou… Manžel má vzadu taky takto „šišatou“ hlavu, že by to bylo dědičné?
Vzhledem k tomu že Dáda spí na té straně co má „bouli“ a na té „slehlé“ straně je jen občas když si hraje tak opravdu nevím co s ním
A bohužel je takto šišatý i zepředu, jen v opačném směru, tak jestli šel ven „šejdrem“? Na čele se to pomalu srovnává, ale vzadu to vypadá jen horší a horší
Měl tu někdo takovýho šišouna a srovnal se mu? ![]()