Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky v červenci čekáme první miminko, vybrali jsme pro holku jméno Nina. Pro kluka Matyáš a to je ten zádrhel, tohle jméno není v kalendáři, nevím jak jednou prckovi budu vysvětlovat, že ostatní děti ve školce mají svátek jenom on ne.
Nevím co čekám, protože chceme překvapení.
Prosím poraďte, jestli máte někdo doma Matyáška.
Ahoj, moudrá kniha (Jak se bude vaše dítě jmenovat od M. Knappové) uvádí, že Matyáš je variantou jména Matěj (obě jména pochází z řeckého Matthíás), takže má svátek 24. února na Matěje. Takže prcek může slavit v únoru…
Ostatně myslím, že Matyášů se v poslední době vyrojilo tolik, že i když jméno v kalendáři zatím není, tak tam určitě brzo bude ![]()
Lentilko , Teodora taky není v kalendáři, slavit budeme na podzim, kdy má svátek Teodor…Neteř je Sofie a svátek slaví na Soňu.A nikdy s tím problém neměla. ![]()
My nejsme v kalendáři ani jedna… A tak jsme sebraly tatínkovi jeho svátek a slavíme s ním společně
Je to fajn.
L.
Jak píše Angua…až bude ve školce tak tam se především všichni chlapečkové budou jmenovat Matyáš, takže na tom budou všichni stejně… Vím, o čem mluvím, skoro se tomu mému už stydím říkat „Matýsku“, protože jsme snad ještě u doktorů, na plavání atd. zatím nepotkali chlapečka, který by se NEjmenoval Matýsek
To jméno jsem si vybrala po dlouhém rozhodování a protože jsem kolem sebe neměla OPRAVDU ŽÁDNÉ děti, tak mě nic neovlivňovalo… Teď zjišťuji, že tenhle nápad měli všichni…už věřím na kolektivní vědomí národa!! ![]()
Taky nejsem v kalendáři(Ladislava) a přežila jsem to celkem bez úhony. Holt „známí“ mi k svátku nepřejí, ale zasvědcení vědí, že slavíme na Ladislav a tak to bylo v pohodě.
Může to slavit taky s Matoušem, pokud mu to vyjde líp vůči narozeninám. Matěj, Matyáš i Matouš se vyvinuly z jednoho jména.
M.
Taky mam Matyase
Matous sice pochazi uplne puvodne taky z hebrejstiny, ale slo to pres rectinu (Mathaois), zatimco Matyas je z hebr. Matatjahu, Matitjah (dar bozi)
Jiny pramen uvadi rozliseni obou jmen v rectine, odkud se dostaly k nam… Mathias a Mathaios. V podstate je to jedno ![]()
Matej je ceska odvozenina od Matyase, osobne moc nechapu, proc v kalendari je a Matyas ne… chce to podrobnejsi kalendar, uz taky jsou.
Já jsem nebyla do svých deseti let v kalendáři a fakt mi to nechybělo. Moje mamka je Eva, takže nějaké svátkování též neprobíhalo.
p.s.toho Matyáše máme vybraného taky
![]()
Každé jméno má svátek, na každý den jich připadá kolik . nevím, světců má svátek každý den 15. samozřejmě že v tištěných kalendářích se všechna jména neuvádí ale rozhodně každé trochu normálnější svátek má (africká jména a výstřelky typu Paris jsou asi výjimkou)
U nas je asi za:,–(ni knizka M. Knappovy: Jak se bude vase dite jmenovat? To je ta pani, ktera ma v CR jmena pod palcem… Jsou tam i data svatku.
Tak to pozor, Paris (jakože muž - třeba Paris a Helena) má podle italského kalendáře svátek 5. srpna (dle té samé moudré knihy)
Paris žena (jako např. Paris Hilton) v knize není ![]()
Kamarádka se jmenuje Michala, taktéž není v kalendáři a slaví svátek na kluka, Michala. Nikdy s tím žádný problém neměla, nebo to dokáže dobře skrývat ![]()
Vida, a já bych řekla, že bude slavit na Michaelu, to by mě dostala
Takže ono je to asi ve finále jedno, prostě se stanoví nějaké datum, o kterém se zpraví zainteresované okolí a je… ![]()