Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Jazmine píše:
@Hibou
Jo nájem tam sice normální je, ale ty ceny nájmu jsou úplně někde jinde. Mají totiž daleko více městských bytů které drží cenu v nějaké rozumné výši. Tady v CR se na to z vysoka…no víš co. A člověk je tady pak otrok trhu + nejsou byty a to žene ceny nahoru. Stát tohle měl řešit dávno. Pak ať se nediví, že mu dochází k odlivu mozků..
Ono se to bude lišit velmi podle lokality. Žiju ve městě, kde průměrný nájem bytu 70 metrů čtverečních stojí 1000 eur, a nákup nemovitosti je téměř scifi i pro dobře vydělávající ![]()
Ve vaší situaci bych se do baráčku se zahradou fakt nehnala. Na hypo dosáhnete velmi těžko, spíš nedosáhnete. A pokud, tak fakt na starou ruinu v Horní Dolní.
A za co to budete opravovat?
A nějaké líbí nelíbí můžeš rovnou zapomenout. Asi budete muset vzít to, co prostě utáhnete …
Do Německa běžte klidně. Máte úspory? Seženete tam práci? Umíte dobře jazyk? ![]()
@Jazmine píše:
@Hibou
Jo nájem tam sice normální je, ale ty ceny nájmu jsou úplně někde jinde. Mají totiž daleko více městských bytů které drží cenu v nějaké rozumné výši. Tady v CR se na to z vysoka…no víš co. A člověk je tady pak otrok trhu + nejsou byty a to žene ceny nahoru. Stát tohle měl řešit dávno. Pak ať se nediví, že mu dochází k odlivu mozků..
On je to dost začarovaný kruh. Stát to řeší příspěvky a doplatky na bydlení, což jen podporuje ty, kteří byt v šíleném stavu pronajmou za částku nájmu, která je s příspěvkem na bydlení únosná, tzn. člověk zaplatí X, stát dohodí Y, a byt stojí nesmyslně vysokou částku Z a pronajímatel si mlaská. No a když se za částku Z pronajímají hrůzy, tak hezký byt v dobré lokalitě se může pronajmout ještě dráž, (když budu mít pekařství a vedlejší pekař bude prodávat ošizený malý rohlík za 4Kč a prodá ho, protože stát velkému množství zákazníků 1-2Kč na rohlík přidá, tak na můj dobrý a větší za 5Kč lidi taky budou stát frontu. Kdyby stát na ten rohlík 1-2Kč nepřidával tak masivně, tak ze svého ty lidi 5Kč nebudou chtít dát a při poklesu poptávky zlevním třeba na 3,50,–).
Jasně, že těch úhlů pohledu je víc, ale tou masivní podporou bydlení se podle mě trhu dělá dost medvědí služba. Na druhou stranu zastavit to, tak se bude muset přežít období, kdy se ten trh čistí a poptávka a nabídka se potkají níž, a podle mě nikdo netuší, kdy by to nastalo, a žádný politik nepůjde do rizika naštvaných voličů. V zemi, kde jsou každý rok nějaké volby, není v podstatě prostor pro jakékoliv dlouhodobější kroky ![]()
Nemáme moc peněz uspořených, příjmy taky nic moc, ale z nájmu chceme do vlastního RD… Aby holka mohla rovnou na naši zahradu… To si asi holka měla opatřit bohatší rodiče. Nebo mi něco uniká…
@Šmoulice píše: … Na hypo dosáhnete velmi těžko, spíš nedosáhnete. A pokud, tak fakt na starou ruinu v Horní Dolní. …
Banky nevezmou každou nemovitost do zástavy. Dokonce jsou oblasti, kde se financovat ani moc nechce. Ruina se bude dát kopupit za 200.000, budoucí hodnota po reko třeba 4 mega? Kolik tak banka asi půjčí? Když všechno půjde, tak bude uvolňovat 100.000 každý půlrok?
Než něco hledám, už mám dávno z banky info, na co dosáhnu a za jakých podmínek. Podle toho hledám nemovitost. Opačně jen v případě, že mám nadstandardní příjmy a je skoro jasné, že dostatečnou hypo dostanu.
Bezva, vy byste chtěli, ale nemáte na to a ani mít nebudete, alespoň v dohledné době. Takže slezte z růžových obláčků na zem a začněte si shánět pronájem, dokud máte čas. Nebo ať přítel jde pracovat do toho Německa a tak si zvednout příjem. Pak byste mohli na tu hypotéku třeba dosáhnout.
@Anonymní píše:
@Hibou asi to nebude jednoduchý. No v tom Německu bysme klidně bydleli i v nájmu. Jde nám o tu životní úroveň. Určitě bysme měli vyšší životní úroveň než tady. Jo bylo by super bydlet ve vlastním v Německu, ale to se asi nesplní.
jenže životní úroveň odráží zaměstnání, takže co by tam tvůj muž dělal, když tady není nijak extra ohodnocen? ty jsi na RD? jak jste na tom se znalostí jazyka? ![]()
nemyslím to zle, ale pokud očekáváš, že žena na RD a chlap bez větších znalostí bude mít v Německu vyšší životní úroveň, tak asi budeš nemile překvapená ![]()
@Keyllah píše:
jenže životní úroveň odráží zaměstnání, takže co by tam tvůj muž dělal, když tady není nijak extra ohodnocen? ty jsi na RD? jak jste na tom se znalostí jazyka?
nemyslím to zle, ale pokud očekáváš, že žena na RD a chlap bez větších znalostí bude mít v Německu vyšší životní úroveň, tak asi budeš nemile překvapená
Takových už tady bylo, co si mysleli, že je tráva jinde zelenější. ![]()
Následná realita je pak dost překvapila ![]()
A tvůj příjem po návratu do práce taky nebude nijak vysoký?
Ve vaší situaci bych do toho opravdu nešla. Nemáte ani 400 000 Kč úspor, jak píšeš, příjmy nízké…
Nemá manžel na to sehnat lépe placenou práci?
Pustit se do něčeho takového jen kvůli nějaké zahradě. ![]()
Ale mě to nikdy nelákalo, nikdy jsem o domě nesnila a teď, když v něm žiji, nejsem nijak nadšená a raději bych šla do bytu. Na zahradu nevylezu jak je rok dlouhý a žádnou výhodu pro mě nepředstavuje.
Asi budete muset brát to, na co máte. Nebo zamakat na zvýšení příjmů.
Třeba ještě něco najdete. Nevím teda odkud jste, ale pro příklad:
U nás, v krajském městě, pronájem včetně vody, topení, elektřiny, plynu a internetu a satelitu 7 300 Kč za 1+1, 5 800 Kč za 1+kk, sdílený přístup na zahradu.
2+1 s vlastní terasou a zahradou a parkovacím místem 11 700 Kč, taky včetně energií atd.
V pěkné klidné lokalitě, kousek na zastávku MHD, do obchodů, k lékaři, školka atd… Žádná vyloučená lokalita (naopak), ani konec světa.
@zrcadlo píše:
On je to dost začarovaný kruh. Stát to řeší příspěvky a doplatky na bydlení, což jen podporuje ty, kteří byt v šíleném stavu pronajmou za částku nájmu, která je s příspěvkem na bydlení únosná, tzn. člověk zaplatí X, stát dohodí Y, a byt stojí nesmyslně vysokou částku Z a pronajímatel si mlaská. No a když se za částku Z pronajímají hrůzy, tak hezký byt v dobré lokalitě se může pronajmout ještě dráž, (když budu mít pekařství a vedlejší pekař bude prodávat ošizený malý rohlík za 4Kč a prodá ho, protože stát velkému množství zákazníků 1-2Kč na rohlík přidá, tak na můj dobrý a větší za 5Kč lidi taky budou stát frontu. Kdyby stát na ten rohlík 1-2Kč nepřidával tak masivně, tak ze svého ty lidi 5Kč nebudou chtít dát a při poklesu poptávky zlevním třeba na 3,50,–).
Jasně, že těch úhlů pohledu je víc, ale tou masivní podporou bydlení se podle mě trhu dělá dost medvědí služba. Na druhou stranu zastavit to, tak se bude muset přežít období, kdy se ten trh čistí a poptávka a nabídka se potkají níž, a podle mě nikdo netuší, kdy by to nastalo, a žádný politik nepůjde do rizika naštvaných voličů. V zemi, kde jsou každý rok nějaké volby, není v podstatě prostor pro jakékoliv dlouhodobější kroky
Tady se přehnala ochrana nájemníků, kteří, když v tom umí chodit, pak bydlí v nájmu i rok, dva zadarmo a neplatí vůbec nic. Pronajímatel je nemůže vyhodit na ulici, jako třeba v USA. Takže například v Praze zůstává spousta bytů zděděných po babičkách či koupených k uložení volných peněz jako ochrana před inflací, prázdných a nepronajatých. Raději nemám příjem z nájmu, ale byt mi nikdo nevybydluje a nemusím se tahat po soudech a vymáhat nájem. Kdyby se tady trochu upravily zákony, aby bylo možné neplatiče či devastátora z bytu vyhodit bez soudů a tahanic, tak přibyde na trhu s pronájmy plno bytů a cena nájmu pak také půjde dolů.
@Anonymní píše:
@Hibou asi to nebude jednoduchý. No v tom Německu bysme klidně bydleli i v nájmu. Jde nám o tu životní úroveň. Určitě bysme měli vyšší životní úroveň než tady. Jo bylo by super bydlet ve vlastním v Německu, ale to se asi nesplní.
A co nabízíte? Co umíte?
@zrcadlo píše:
Jasně, že těch úhlů pohledu je víc, ale tou masivní podporou bydlení se podle mě trhu dělá dost medvědí služba. Na druhou stranu zastavit to, tak se bude muset přežít období, kdy se ten trh čistí a poptávka a nabídka se potkají níž, a podle mě nikdo netuší, kdy by to nastalo, a žádný politik nepůjde do rizika naštvaných voličů. V zemi, kde jsou každý rok nějaké volby, není v podstatě prostor pro jakékoliv dlouhodobější kroky
Podpora bydleni ale nejsou prispevky, ale vystavba obecnich bytu, kde je najem snesitelny a jsou konkurenci trznimu bydleni.
Jenze vsechny se rozprodaly za babku kamosum, ze jo.
Holky,
mám dotaz ohledně bydlení a obecních bytů, máte někdo zkušenosti s obecními byty v Brně, sever?
Díky.
No, já bych se postavila nohama na zemi, nechcete bydlet v nájmu, ale jedině barák, ale nemáte peníze
no tak asi budete muset zůstat v tom nájmu.
Německo, no možná dobrá životní úroveň, ale musíš mít dost peněz na to stěhování. Nájem je jak kde, ale musíš počítat taky záloha 4× nájemné
plus je dost problém vůbec bydlení sehnat.
@Jazmine píše:
@Hibou
Ale prd, na takové byty jsou roky pořadník
tam se vůbec nemá smysl hlásit jako náplava bez práce