Hledání bydlení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3223
18.4.23 18:26
@Ivan PPZ píše:
Musíme se vystěhovat z pronájmu do konce července- tedy cca 3 měsíce. Chceme do RD. Příjmy máme slabé a nic moc našetříno.
Nabídnuté řešení: kupte si levnou nemovitost, tu pronajímejte a až stoupne její hodnota, tak tu nemovitost použijte jako částečnou protihodnotu pro úvěr na vaši požadovanou nemovitost.

Proč by se nějaká nemovitost měla jen tak zhodnocovat s přibývajícím časem? Protože nemovitosti jen rostou? Teď spíš vypadají trochu drahé a ty levné spíš ještě půjdou níž. Pořád to neřeší otázku, kde budou oni bydlet od srpna.

@miri_z to myslela tak, aby koupili co nejlevnější malý byt, co jim pokryje náklady na hypo a sám se zaplatí. Tedy budou pořád na nule ale splácí se jim to. Do nájmu rodinného bytu mohou i tak. Vím o lidech co to tak udělali a po čase hypo refinancovali na větší byt a ten menši prodali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3494
18.4.23 18:30
@Jazmine píše:
Nesouhlasím. Tohle co jsi napsal by dávalo smysl, kdyby ceny nájmů byly jinde. Ve světě jsou podstatné níž než v čr. Vzhledem k tomu, že jsem jich využívala nějaké porovnání mám. Nedává smysl platit stejnou hodnotu do nájmu, když víš, že se za stejné si můžeš splácet vlastní. Jde hlavmě o to, že až ti bude 65 už budeš mít splaceno a platit jen náklady bytu. Ale na na nájem asi z důchodu budeš mít těžko. A to je problém ČR. Dnešní mladí lidé co si teď nekoupí vlastní půjdou v těch 65 kam? V zahraničí jsou možnosti městských bytů. Jak jsem psala, jednak udržují ceny nájmů nízko a jednak slouží třeba právě důchodcům nebo mladým rodinám. Tady v ČR jich je minimum.

Nesouhlasit můžeš, to neznamená, že nemám pravdu. A co píšeš ty, tak rozhodně nerozporuje mnou řečené. Jen je naivní si myslet, že musí platit, že nájem a hypotéka budou stejné. Obecně bude většinu času platit, že 20 letá hypo bude vždy výš než nájem.
Možná tak, když si dáš 30 letou hypotéku a zaplatíš 20% hodnoty nemovitosti, pak se se splátkou dostaneš na roveň nájmu.

Jen nesouhlasím, že ve světě jsou možnosti městských bytů jako hub. Dovolit si to mohou jen nejbohatší státy a představ si, ani moc za nimi s podporou bydlení pro zmíněné skupiny nezaostáváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
18.4.23 18:31
@Jazmine píše:
@miri_z to myslela tak, aby koupili co nejlevnější malý byt, co jim pokryje náklady na hypo a sám se zaplatí. Tedy budou pořád na nule ale splácí se jim to. Do nájmu rodinného bytu mohou i tak. Vím o lidech co to tak udělali a po čase hypo refinancovali na větší byt a ten menši prodali

Víš, ono tohle je taková ta ideální představa, že koupím byt a nájmem si budu splácet hypotéku. Ale musí se brát v potaz x faktorů, nájemníci se střídají, někdy je náročné sehnat slušného nájemníka, nemusí ti platit včas, nemusí platit vůbec, do bytu je taky čas od času potřeba investovat, atd. Nemůžou se 100% spoléhat jen na nájemné a museli by být sami schopni nějaký čas platit hypo, kdyby nájemník vypadl, nesplácel…a na to by asi neměli, kdyby zároveň jinde platili sami nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
18.4.23 18:32

Ale koupí toho bytu se vyžvejknou z části/ většiny úspor, protože to bude hypoška vyžadovat. A mantra- koupím byt, nájem mi minimálně pokryje splátku hypošky a jsem za vodou- v aktuální době to vůbec nemusí platit. A něco ne moc pěkného (levného) asi nepronajmou nějakým super lidičkám. Pořád je tu ta šance, že se nájemníci nepovedou, nebudou platit nájem, energie…
Prostě rada: nemáte kde bydlet? Pořiďte si levný byt a ten pronajímejte…?
EDIT: oops- píšu pomalu a proto ta redundance

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
18.4.23 19:08
@Jazmine píše: :potlesk: :potlesk: krásný, konečně někdo s dobrou praktickou radou bez úsudků a jízlivosti. Jinak co vím, rodičák se započítává pokud je nastavena nejvyšší částka k čerpání za més. a má se tazatelka kam vrátit do práce

Až na to, že to je úplná blbost. Budou bydlet pod mostem a pronajímat byt, na který už teď nemají? Perpetuum mobile s dvojnásobnou účinností, naprosto geniální.

@Jazmine píše:
Nesouhlasím. Tohle co jsi napsal by dávalo smysl, kdyby ceny nájmů byly jinde. Ve světě jsou podstatné níž než v čr. Vzhledem k tomu, že jsem jich využívala nějaké porovnání mám. Nedává smysl platit stejnou hodnotu do nájmu, když víš, že se za stejné si můžeš splácet vlastní. Jde hlavmě o to, že až ti bude 65 už budeš mít splaceno a platit jen náklady bytu. Ale na na nájem asi z důchodu budeš mít těžko. A to je problém ČR. Dnešní mladí lidé co si teď nekoupí vlastní půjdou v těch 65 kam? V zahraničí jsou možnosti městských bytů. Jak jsem psala, jednak udržují ceny nájmů nízko a jednak slouží třeba právě důchodcům nebo mladým rodinám. Tady v ČR jich je minimum.

Jenže on popsal reálný stav dávající smysl. Naopak tvůj příspěvek je mimo realitu, neexistuje stát, který by byl srovnatelný s ČR a měl podstatně nižší nájmy. V zemích EU máme nájmy pořád relativně nízké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.4.23 19:13

@Jazmine mas pravdu, špatně jsem označila. Omlouvám se.

• Citovat
  • Upravit
24656
18.4.23 19:30
@Jazmine píše:

A za co ten byt koupí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
18.4.23 19:37
@Jazmine píše:

Prosím o budíček, tahle rovnice už minimálně rok neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3729
18.4.23 20:09

Proste na to nemáte tak nemáte. Jako plno jiných lidí. Já na to také nemám. Nezbývá než se s tím smířit. Najděte si jiný nájem a do ničeho nelezte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
18.4.23 20:17
@kocourGarfield píše:
@Jazmine s příjmem 40 000 Kč si brát 13 500 Kč hypotéku na barák je sebevražda. To Sand nikdo normální neudělá. I s náklady jsou v tom klidně za 20 000 Kč a to ještě ani nedojeli do práce + 2 auta samozřejmostí. O rekonstrukci nemluvím. A ten super Baránek za 2 300 000 Kč se zahradou bych chtěla vidět.

Navíc zakladatelka píše, že nic moc s 11 nájmem neušetří.

Příspěvek upraven 18.04.23 v 18:20

S tím si dovolím nesouhlasit. Máš nízký příjem, šetři a splácej nejlepší nemovitost, jakou můžeš. Jinak se nikdy neodpíchneš ode dna. Za pár let ti inflace hypotéku spláchne a budeš mít aspoň nějaký majetek. Do té doby si holt musíš odpustit aspoň jedno auto a topení na 25°.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
18.4.23 20:20
@Zumpa píše:
Prosím o budíček, tahle rovnice už minimálně rok neplatí.

Ale platí. Mám několik nájemních nemovitostí a kupuju pořád dál, kdykoliv můžu. Na všech nemovitostech jsem v plusu, včetně nejčerstvějších přírůstků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
18.4.23 20:27
@miri_z píše:
Ale platí. Mám několik nájemních nemovitostí a kupuju pořád dál, kdykoliv můžu. Na všech nemovitostech jsem v plusu, včetně nejčerstvějších přírůstků.

Jen pro zajímavost - kde? Já teď přemýšlím o koupi menšího bytu - ve větších městech mi to nevychází ani při hotové platbě (Praha, Plzeň). S hypo mi to nevychází ani v otřesných lokalitách. Výše nájmu tipuji podle inzerce na sreality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
18.4.23 20:56
@Zumpa píše:
Jen pro zajímavost - kde? Já teď přemýšlím o koupi menšího bytu - ve větších městech mi to nevychází ani při hotové platbě (Praha, Plzeň). S hypo mi to nevychází ani v otřesných lokalitách. Výše nájmu tipuji podle inzerce na sreality.

Z větších měst mám jedině Most, ale asi by to šlo i jinde. Jinak mám nemovitosti na menším městě a na vesnici. Žádné otřesné lokality nemám, vše je na slušných místech mimo vyloučené lokality. Žádné příspěvky na bydlení apod. Mám normální slušné pracující nájemníky, v normálních slušných zrekonstruovaných nemovitostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.4.23 21:41

:srdce: @miri_z jenže on se potřebuje dopravovat stále do nějaké práce kde přinese +- 30 000 Kč.

• ona po konci RP tedy taky někam za práci + porešit školku pro děti, lékaře, atd… To s barákem do 2,3 mega bude bez auta těžký. Navíc za tu práci domů musí donést řekněme 20 000 minimálně, aby měli z čeho spořit, pokud to nezvládnou nyní.

Navíc děti po nástupu do školky často marodi, pokud jim to neklapne bude řešit OCR, lékárnu.
To dítě poroste, náklady se zvedají.

A ve starém baráku bych se fakt vytápění na 25 stupňů v zimě nebála.
A ještě by mohli mít rezervu fajn, protože když se na tom baráku něco po to, tak musí mít na opravu. Jasně něco počká, ale něco taky ne.
A s batoletem si nebudeš chodit ke studance pro vodu a prát na valše, protože domeček a zahrádka.
To vlhká zed a plíseň nepočká.

• Citovat
  • Upravit
574
18.4.23 22:57

@kocourGarfield Nikde nepíšu, že to bude jednoduché, nebo že budou od prvního dne přehazovat peníze lopatou. Je třeba žít tady a teď, podle možností a příjmů, které máš. Nikde není tesáno do kamene, že budeš jednou vydělávat víc než teď. A pokud se ti časem zvedne plat, tak jedině dobře, třeba si pak postavíš novostavbu a ten starý barák ti v tom hodně pomůže, protože ho prodáš nebo pronajmeš.

Jestli to jde nebo nejde bez auta, to záleží na konkrétním člověku. Spousta lidí dokáže pracovat nebo podnikat v místě bydliště. Ať už se jedná o home office, nebo třeba hlídání dětí sousedům. Nějaké základní služby a školy jsou často i na vesnicích. Na SŠ a VŠ pak můžou děti dojíždět samy. Každý si tohle musí zvážit a vyjít ze svojí situace. Vždycky se dá najít 1000 důvodů proč to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí