Hledání bydlení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
574
19.4.23 20:30
@pohledzdruhestrany píše:
@miri_zhele tvoje rady jsou investorsky teoreticky dobrý, ale od člověka, kterej nemá rodinu a děti, u zakladatelky totiž nastane nerealizovatelnej střet s realitou, respektive tvoje rady se nedaj aplikovat na její situaci

Mýlíš se a svoje tvrzení nemáš podložené žádným argumentem.

P. S. v který lokalitě AKTUÁLNĚ koupíš s 20% vlastníma zdrojema nemovitost, která splátkama z nájmu pokryje splátku hypotéky plus fond oprav a správu domu?

Zmiňoval jsem tady třeba ten Most, jinak dobře vychází i dost menších měst např. v pohraničí s Německem a Rakouskem, jsou i další lokality. Kdo hledá ten najde, stačí si projít sreality.

@pohledzdruhestrany píše:o detailech jako nutnost platit provozní náklady bytu, cestování, prohlídky, atd. atd. už jen skromně mlčím

Ale nemlčíš. Vychází to v pohodě, jsem na všech nemovitostech v plusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
19.4.23 20:37
@miri_z píše:
Zmiňoval jsem tady třeba ten Most, jinak dobře vychází i dost menších měst např. v pohraničí s Německem a Rakouskem, jsou i další lokality. Kdo hledá ten najde, stačí si projít sreality.

Nestačí a AKTUÁLNĚ to nevychází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.4.23 20:57

@miri_z a těch 100 km jsi dojížděl s manželkou a malým dítětem, která byla sama bez auta na vesnici s dítětem? A při tom jsi stihnul rekonstruovat barák. Klobouk dolů, to bych nedala.

• Citovat
  • Upravit
3237
19.4.23 21:44

@riccius @kocourGarfield na všechno jedntlivě reagovat nebudu, nejlíp to tady bylo popsáno @miri_z

Nepíšu z nějakých svých dojmů, ale z osobní zkušenosti kterou mám s miri_z podobnou. Já mám navíc díky manželovi cizinci (bydleli jsme průběžně ve vícero státech) nějaké porovnání…

Zakladatelko,

na cynické a jízlivé komentáře tady kašli…Smutné o to více, že nikdo o vás nic neví, ale každý má hned jasno…Prostě internetová diskuze unese vše a kde jinde si mají ti frustrovamější z nás upustit svojí denní dávku adrenalinu, že jo :mrgreen:

Držím vám moc palce ať najdete svojí cestu, která bude ve výsledku úspěšná. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
19.4.23 21:55

Přesně tak, musím se vrátit ke svému předchozímu příspěvku, po prozkoumání Mostu mi to tam také nevychází. Nicméně jestli to mirimu vychází, že mu to za současných podmínek splácí hypo a je v nějakém zisku, tak dobře mu tak, holt je šikovný :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
19.4.23 23:14

Tímhle stylem nemá smysl se dohadovat. Buď napiš nějaké konkrétní argumenty, výpočet, jinak je to jenom střílení od boku.

Pro všechny pochybovače uvedu jednoduchý příklad, který si může každý ověřit na srealitách a v hypoteční kalkulačce.

Je tam dost bytů kolem 700 tis, cca 100 tis usmlouváš, 150 tis naleješ do reko. Výsledná investice 750k. Splátka hypo při 100% LTV 4000 Kč, fond oprav 1500 Kč, pronajmeš za 6500, jsi 1000 v plusu. Nějaké dojíždění 2× za rok se ti z toho jistě zaplatí.

P. S. pro hnidopichy: 100% LTV je myšleno při ručení další nemovitostí. Jinak je obvyklé 80-90 Ltv, kde je adekvátně nižší splátka.

P. P. S. pro další hnidopichy: Já ani mí nájemníci nepobíráme žádné doplatky na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
20.4.23 09:44

@miri_z V pobírání dávek se moc neorientuji, jak zjistíš, zda nájemník pobírá příspěvky na bydlení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
20.4.23 09:52
@miri_z píše:
Tímhle stylem nemá smysl se dohadovat. Buď napiš nějaké konkrétní argumenty, výpočet, jinak je to jenom střílení od boku.

Pro všechny pochybovače uvedu jednoduchý příklad, který si může každý ověřit na srealitách a v hypoteční kalkulačce.

Je tam dost bytů kolem 700 tis, cca 100 tis usmlouváš, 150 tis naleješ do reko. Výsledná investice 750k. Splátka hypo při 100% LTV 4000 Kč, fond oprav 1500 Kč, pronajmeš za 6500, jsi 1000 v plusu. Nějaké dojíždění 2× za rok se ti z toho jistě zaplatí.

P. S. pro hnidopichy: 100% LTV je myšleno při ručení další nemovitostí. Jinak je obvyklé 80-90 Ltv, kde je adekvátně nižší splátka.

P. P. S. pro další hnidopichy: Já ani mí nájemníci nepobíráme žádné doplatky na bydlení.

Ten výpočet je jen spekulace na růst ceny nemovitosti a výše nájmu s ohledem na inflaci, jinak to nedává smysl:
Půjčíš si 600tis, tzn 100%, při úroku 6,2%, úvěr na 25let, splátka 4 tisíce.
Vlastní investice 150tis rekonstrukce, návratnost 150 měsíců. tzn 12,5 let.

Fakticky budeš vydělávat tisícovku měsíčně před zdaněním až za skoro třináct let. Není lepší ty peníze nalít do jiných investičních nástrojů a mít jen pár nájemních bytů kvůli diverzifikaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
20.4.23 14:20
@Zumpa píše:
Ten výpočet je jen spekulace na růst ceny nemovitosti a výše nájmu s ohledem na inflaci, jinak to nedává smysl:
Půjčíš si 600tis, tzn 100%, při úroku 6,2%, úvěr na 25let, splátka 4 tisíce.
Vlastní investice 150tis rekonstrukce, návratnost 150 měsíců. tzn 12,5 let.Fakticky budeš vydělávat tisícovku měsíčně před zdaněním až za skoro třináct let. Není lepší ty peníze nalít do jiných investičních nástrojů a mít jen pár nájemních bytů kvůli diverzifikaci?

Asi špatně čteš, nebaví mě to už vysvětlovat. V mojí kalkulaci není zahrnuta žádná spekulace na budoucí růst.

Půjčím si na koupi i na rekonstrukci, 600+150=750 tis. Průměrný úrok hypo je 6%. Nevím, kde jsi vzala 6.2, to je asi nějaký příplatek pro obtížné klienty.

Pokud ručím další nemovitostí, ze svého nedám ani korunu.. Maximálně tak zaplatím vklady a tři splátky hypo (12 tis) než se byt dodělá a pronajme. Pak už nese stabilně 6500 Kč. Splátka hypo 4000, fond oprav 1500.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
20.4.23 16:20
@miri_z píše:
Asi špatně čteš, nebaví mě to už vysvětlovat. V mojí kalkulaci není zahrnuta žádná spekulace na budoucí růst.

Vyjádřil jsem se neobratně - ve výpočtu není, ale protože ty výpočty nevychází, tak nemá smysl ty nemovitosti kupovat, pokud nespekuluješ s nárůstem hodnoty a výše nájmu.

Půjčím si na koupi i na rekonstrukci, 600+150=750 tis. Průměrný úrok hypo je 6%. Nevím, kde jsi vzala 6.2, to je asi nějaký příplatek pro obtížné klienty.

Tak to pak už nevychází vůbec. Průměrná výše hypo byla v lednu 6,34%, v únoru 6,37%. U bank běžně platí, že čím máš nižší LTV a čím vyšší úvěr, tak máš nižší úrok. Takže u bytů do 1M a LTV 100% očekávám úrok nad průměrem. Ale v rámci too, že máš nějakou historii a nemáš žádné problémy se splácením, tak jsem si dovolil tipnout 6,2%.
Nicméně 750tis na 25let při 6% je 4.832,– měsíčně.

Pokud ručím další nemovitostí, ze svého nedám ani korunu.. Maximálně tak zaplatím vklady a tři splátky hypo (12 tis) než se byt dodělá a pronajme. Pak už nese stabilně 6500 Kč. Splátka hypo 4000, fond oprav 1500.

Ano, souhlas. Pak se těch 150tis přeleje do výše dluhu viz můj předchozí odstavec. Pak dostáváš nájem 6.500,–, ale platíš 4.832,– + 1.500,– = 6.332,–.
6.500 - 6.332 = 168,– Kč je tvůj měsíční zisk před zdaněním. A bez pojištění.

Takže pokud jde čistě o business z nájmu, tak to opravdu nevychází. Co by mohlo vycházet, je opravdu růst cen nemovitosti a indexace nájmů. Pokud máš bytů dvacet a na hypo jen pár, tak tam to smysl má, z toho lze nějak žít, zastavovat pro další hypotéky atp - takhle předpokládám, že to máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
20.4.23 16:53

@Zumpa

Na první pohled vidím v tvé úvaze zásadní chybu: hypo na 25 let. To je nesmysl.

Každý si bere hypo na nejdelší možnou dobu, což je obvykle 30 let. Pokud to chceš splatit rychleji, můžeš každý rok splatit až 25% částky bez sankcí, čili není žádný důvod proč si brát hypo na kratší dobu než těch 30 let, co ti banka umožní.

Dosaď si do svých výpočtů 30 let a najednou ti to vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
20.4.23 18:43
@miri_z píše:
@Zumpa

Na první pohled vidím v tvé úvaze zásadní chybu: hypo na 25 let. To je nesmysl.

Každý si bere hypo na nejdelší možnou dobu, což je obvykle 30 let. Pokud to chceš splatit rychleji, můžeš každý rok splatit až 25% částky bez sankcí, čili není žádný důvod proč si brát hypo na kratší dobu než těch 30 let, co ti banka umožní.

Dosaď si do svých výpočtů 30 let a najednou ti to vyjde.

To vyjde, ale já jsem za prvé už starý, za druhé značně netrpělivý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
21.4.23 22:03

V současnosti pro vás nereálné, ale nic vám nebrání jít k vašemu snů naproti. Být vámi tak si nyní hledám levný nájem bytu poblíž německých hranic, partner může dojíždět za práci do Německa a až ti skončí rodičovská, tak s dvěma příjmy a nějakými našetřenými penězmi na hypotéku dosáhnete a můžete jít bydlet kde chcete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí