Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Jsme s přítelem už trochu zoufalí.
Do konce července se musíme vystěhovat z pronajatého bytu.
Na žádných prohlídkách bytů, domů jsme se ještě dívat nebyli. Žádná nabídka se nám nelíbí buď je to daleko nebo je to drahé.
Nechceme už dávat peníze do nájmu.
Nejraději bysme chtěli dům se zahradou. Nelibi se nám v bytě, protože máme malou dceru a není možnost hned vylézt na zahradu. V podnájmu v bytě ani v domě si nemůžeme udělat nic podle svého.Úroky na hypotéky jsou teď vysoké a domy jsou drahé. Máme strach, že hypo nám ani nikdo nedá. Je potřeba mít 20% a to třeba na 2 miliony ani nemáme. Chtěli bysme klidně něco starého k rekonstrukci postupně. Ale, kde bychom bydleli do té doby.
Dokonce už uvažujeme odstěhovat se do Německa a začít znovu. Přítel tam má kamaráda a ten si žije velmi dobře. Líbí se nam nápad mobilheimu v Česku. Prostě máme z toho už těžkou hlavu.
Chlap nevydělá nijak závratně a prostě nikde tu víc peněz není. Já jsem ještě na rodičaku.
Když mi prostě už ten nájem nechceme, protože platit někomu cizímu nehorázný prachy se nám nechce.Můžete nám nějak poradit?
Co by bylo nejlepší řešení?
Přece jenom ten kontejner se asi hned taky nepostavi
Shrnu to… nic nemáme, nic neumíme, ale chceme domeček se zahrádkou a slyšela jsem, že na lidi, co se pořádně neuživí v ČR, tak v Německou čekají s otevřenou náručí a platí je za nic.
@Anonymní píše:
Jsme s přítelem už trochu zoufalí.
Do konce července se musíme vystěhovat z pronajatého bytu.
Na žádných prohlídkách bytů, domů jsme se ještě dívat nebyli. Žádná nabídka se nám nelíbí buď je to daleko nebo je to drahé.
Nechceme už dávat peníze do nájmu.
Nejraději bysme chtěli dům se zahradou. Nelibi se nám v bytě, protože máme malou dceru a není možnost hned vylézt na zahradu. V podnájmu v bytě ani v domě si nemůžeme udělat nic podle svého.Úroky na hypotéky jsou teď vysoké a domy jsou drahé. Máme strach, že hypo nám ani nikdo nedá. Je potřeba mít 20% a to třeba na 2 miliony ani nemáme. Chtěli bysme klidně něco starého k rekonstrukci postupně. Ale, kde bychom bydleli do té doby.
Dokonce už uvažujeme odstěhovat se do Německa a začít znovu. Přítel tam má kamaráda a ten si žije velmi dobře. Líbí se nam nápad mobilheimu v Česku. Prostě máme z toho už těžkou hlavu.
Chlap nevydělá nijak závratně a prostě nikde tu víc peněz není. Já jsem ještě na rodičaku.
Když mi prostě už ten nájem nechceme, protože platit někomu cizímu nehorázný prachy se nám nechce.Můžete nám nějak poradit?
Co by bylo nejlepší řešení?
Přece jenom ten kontejner se asi hned taky nepostavi
Dá se to řešit min. dvěmi způsoby.
Buď koupit nejdřív hodně levný byt a pronajímat ho. Jakmile trochu stoupne hodnota bytu (za dva tři roky), můžete byt použít na ručení za další nemovitost (a tedy už nemusíte mít našetřených těch vlastních 20%)
Druhá možnost, koupit si velmi levný barák v hodně špatném stavu. V dnešní době se dá najít spousta baráků i pod milion - záleží tedy v jaké lokalitě. Opravit si nejdřív provizorně koupelnu a jednu místnost, pak postupně opravovat dál, třeba i svépomocí. Na jednotlivé práce se dá postupně brát hypotéka a není potřeba mít celých těch 20%, protože se hodnota baráku zvedá těmi rekonstrukcemi a jenom je potřeba vždy dlužit bance méně, než je 80% aktuální hodnoty domu.
Pokud si nejste jistí, jak vysokou hypotéku dostanete vzhledem ke svým příjmům, tak se to dá spočítat jednoduše. Splácet za všechny úvěry můžete maximálně cca 45% svých prokazatelných příjmů. Pokud tedy přítel bere např. 30 000 Kč měsíčně a pokud nemáte další úvěry, můžete splácet maximálně cca 13500 Kč. Tato splátka odpovídá přibližně půjčené částce 2.3 mio při nynějších úrocích na 30 let. Některé banky vám možná uznají i tu mateřskou, ale většina bank ji nezapočítává.
@miri_z píše:
Buď koupit nejdřív hodně levný byt a pronajímat ho. Jakmile trochu stoupne hodnota bytu (za dva tři roky),
Já tak nějak nevím. Musejí se vystěhovat z nájmu. Takže koupí byt na pronájem a budou pronajímat sami sobě? Nebo jak? Kempy prý taky podražily…
@miri_z píše:
Buď koupit nejdřív hodně levný byt a pronajímat ho. Jakmile trochu stoupne hodnota bytu (za dva tři roky), můžete byt použít na ručení za další nemovitost (a tedy už nemusíte mít našetřených těch vlastních 20%)Druhá možnost, koupit si velmi levný barák v hodně špatném stavu. V dnešní době se dá najít spousta baráků i pod milion - záleží tedy v jaké lokalitě. Opravit si nejdřív provizorně koupelnu a jednu místnost, pak postupně opravovat dál, třeba i svépomocí. Na jednotlivé práce se dá postupně brát hypotéka a není potřeba mít celých těch 20%, protože se hodnota baráku zvedá těmi rekonstrukcemi a jenom je potřeba vždy dlužit bance méně, než je 80% aktuální hodnoty domu.
Pokud si nejste jistí, jak vysokou hypotéku dostanete vzhledem ke svým příjmům, tak se to dá spočítat jednoduše. Splácet za všechny úvěry můžete maximálně cca 45% svých prokazatelných příjmů. Pokud tedy přítel bere např. 30 000 Kč měsíčně a pokud nemáte další úvěry, můžete splácet maximálně cca 13500 Kč. Tato splátka odpovídá přibližně půjčené částce 2.3 mio při nynějších úrocích na 30 let. Některé banky vám možná uznají i tu mateřskou, ale většina bank ji nezapočítává.
krásný, konečně někdo s dobrou praktickou radou bez úsudků a jízlivosti. Jinak co vím, rodičák se započítává pokud je nastavena nejvyšší částka k čerpání za més. a má se tazatelka kam vrátit do práce
@Ivan PPZ píše:
Já tak nějak nevím. Musejí se vystěhovat z nájmu. Takže koupí byt na pronájem a budou pronajímat sami sobě? Nebo jak? Kempy prý taky podražily…
Zkus to ještě jednou ![]()
Banka nemůže postavit úvěr na tom, jestli se někdo za 2 roky bude mít kam vrátit do práce. Navíc banka započítá nutné měsíční výdaje na provoz a když to nebude OK, tak žádný úvěr. ALE: bez nějakého dopředného posouzení, na co klienti dosáhou, nemá moc smyslu to řešit. Najít poradce, co se zabývá primárně úvěry na bydlení (vč. stavebka) a nepracuje pro jednu konkrétní banku pouze.
@Ivan PPZ píše:
Banka nemůže postavit úvěr na tom, jestli se někdo za 2 roky bude mít kam vrátit do práce. Navíc banka započítá nutné měsíční výdaje na provoz a když to nebude OK, tak žádný úvěr. ALE: bez nějakého dopředného posouzení, na co klienti dosáhou, nemá moc smyslu to řešit. Najít poradce, co se zabývá primárně úvěry na bydlení (vč. stavebka) a nepracuje pro jednu konkrétní banku pouze.
Ale blbost. Vím to naprosto jistě. Rodičák je brán jako příjem. Bonita se počítá pochopitelně i s dalšími faktory, nicméně jako příjem se normálně započítává. Ideální proto je, pokud je částka nastavena na maximální možné čerpání. Banka se zajímá v jakém oboru zaměstnání se klientka pohybuje a kam se bude po rodičáku vracet
Vlastní bydlení je luxusní statek. Že se teď otevřelo okno, které trvalo skoro 10 let, kdy si mohl dovolit bydlení skoro každý, to opravdu není standard. Tady se vžil pocit, že bydlet ve vlastním je skoro nárokovatelné. Bydlíš, jak si můžeš dovolit. Jestli jsi dělník, těžko můžeš bydlet jako právník.
@Jazmine píše:Musíme se vystěhovat z pronájmu do konce července- tedy cca 3 měsíce. Chceme do RD. Příjmy máme slabé a nic moc našetříno.
Zkus to ještě jednou
@Jazmine píše:
Ale blbost. Vím to naprosto jistě. Rodičák je brán jako příjem. …
Reakce byla na vyznění, že bance stačí, když má někdo tu práci po rodičáku „jistou“. Je to banka od banky, co se týká výše, jakou připustí do „započítání“.
@miri_z a z čeho ten barák budou opravovat? Pokud 11 za nájem je ok.
Dítě poroste, náklady se zvyšují. Jen za provoz baráku + dojezd do zaměstnání + školka pro dítě. On i ten barák pod mega není v super lokalitě.
@riccius píše:
Vlastní bydlení je luxusní statek. Že se teď otevřelo okno, které trvalo skoro 10 let, kdy si mohl dovolit bydlení skoro každý, to opravdu není standard. Tady se vžil pocit, že bydlet ve vlastním je skoro nárokovatelné. Bydlíš, jak si můžeš dovolit. Jestli jsi dělník, těžko můžeš bydlet jako právník.
Nesouhlasím. Tohle co jsi napsal by dávalo smysl, kdyby ceny nájmů byly jinde. Ve světě jsou podstatné níž než v čr. Vzhledem k tomu, že jsem jich využívala nějaké porovnání mám. Nedává smysl platit stejnou hodnotu do nájmu, když víš, že se za stejné si můžeš splácet vlastní. Jde hlavmě o to, že až ti bude 65 už budeš mít splaceno a platit jen náklady bytu. Ale na na nájem asi z důchodu budeš mít těžko. A to je problém ČR. Dnešní mladí lidé co si teď nekoupí vlastní půjdou v těch 65 kam? V zahraničí jsou možnosti městských bytů. Jak jsem psala, jednak udržují ceny nájmů nízko a jednak slouží třeba právě důchodcům nebo mladým rodinám. Tady v ČR jich je minimum.
@Jazmine s příjmem 40 000 Kč si brát 13 500 Kč hypotéku na barák je sebevražda. To Sand nikdo normální neudělá. I s náklady jsou v tom klidně za 20 000 Kč a to ještě ani nedojeli do práce + 2 auta samozřejmostí. O rekonstrukci nemluvím. A ten super Baránek za 2 300 000 Kč se zahradou bych chtěla vidět.
Navíc zakladatelka píše, že nic moc s 11 nájmem neušetří.
Příspěvek upraven 18.04.23 v 18:20
@Ivan PPZ píše:
Musíme se vystěhovat z pronájmu do konce července- tedy cca 3 měsíce. Chceme do RD. Příjmy máme slabé a nic moc našetříno.
Nabídnuté řešení: kupte si levnou nemovitost, tu pronajímejte a až stoupne její hodnota, tak tu nemovitost použijte jako částečnou protihodnotu pro úvěr na vaši požadovanou nemovitost.
Proč by se nějaká nemovitost měla jen tak zhodnocovat s přibývajícím časem? Protože nemovitosti jen rostou? Teď spíš vypadají trochu drahé a ty levné spíš ještě půjdou níž. Pořád to neřeší otázku, kde budou oni bydlet@Ivan PPZ píše:
Reakce byla na vyznění, že bance stačí, když má někdo tu práci po rodičáku „jistou“. Je to banka od banky, co se týká výše, jakou připustí do „započítání“.No promiň, ale takhle to mohlo vyznít jen tobě
@kocourGarfield píše:
@Jazmine s příjmem 40 000 Kč si brát 13 500 Kč hypotéku na barák je sebevražda. To Sand nikdo normální neudělá. I s náklady jsou v tom klidně za 20 000 Kč a to ještě ani nedojeli do práce + 2 auta samozřejmostí. O rekonstrukci nemluvím. A ten super Baránek za 2 300 000 Kč se zahradou bych chtěla vidět.
Já nic takového nikde nepsala! Než mě označíš ČTI